Politici de Sanatate

Noul ghid dietetic din SUA încurajează obiceiurile alimentare sănătoase

11 ianuarie
11:05 2016
Noul ghid dietetic din SUA încurajează obiceiurile alimentare sănătoase

Oficialii americani au emis noi orientări dietetice, îndemnând populația să reducă și mai mult consumul de zahăr, grăsimi saturate și sare. Conform noilor recomandări, mai puțin de 10% din caloriile zilnice ar trebui să provină de la zaharuri adăugate. Același procent este valabil și pentru caloriile provenite de la grăsimi saturate. De asemenea,  adulții americani sunt încurajați să limiteze aportul de sare la 2.300 de miligrame pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ o linguriță de sare.

Noile linii directoare au fost emise de Departamentele de stat pentru Sănătate și Agricultură din SUA, pentru a ajuta americanii să adopte o dietă sănătoasă, având în vedere că aproape 50% dintre aceștia au una sau mai multe afecțiuni cronice, inclusiv boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2, suprapondere și obezitate.

Ghidul dietetic pentru perioada 2015-2020 se adresează factorilor de decizie politică și cadrelor medicale și prezintă modul în care oamenii își pot îmbunătăți comportamentele alimentare. Această nouă ediție cuprinde cinci orientări generale și o serie de recomandări cheie cu ținte nutriționale specifice și limite dietetice clare. Printre acestea se numără inclusiv o recomandare adresată bărbaților și adolescenților referitor la reducerea consumului de carne roșie și carne de pasăre.

„Concentrându-ne pe schimbarea treptată a obiceiurilor alimentare, va fi din ce în ce mai ușor să adoptăm o alimentație sănătoasă”, a declarat Sylvia Mathews Burwell, secretarul Departamentului de stat pentru Sănătate din SUA.

Recomandarea de a reduce și mai mult consumul de zahăr din noul ghid dietetic urmează orientări similare lansate în ultimii ani de Organizația Mondială a Sănătății. Mai mult, ar putea consolida eforturile întreprinse de FDA pentru publicarea transparentă a cantităților de zahăr adăugat pe etichetele produselor alimentare și ale băuturilor răcoritoare.

Limitele dietetice privind consumul de zahăr, care nu au fost incluse în ghidurile anterioare, prevăd ca adulții americani să consume mai puțin de 50 de grame de zahăr adăugat pe zi. De exemplu, o cutie de suc conține aproximativ 40 de grame de zahăr adăugat, iar un iaurt cu diferite arome poate avea 5 grame per porție.

O altă recomandare din noul ghid dietetic se referă la consumul de cafea. Potrivit specialiștilor, cafeaua poate face parte dintr-o alimentație sănătoasă, cu mențiunea că o persoană nu trebuie să consume mai mult de 400 de miligrame de cofeină pe zi.

Ghidul dietetic American este emis odată la cinci ani și este un important punct de reper al programelor guvernamentale din domeniul nutriției și alimentației sănătoase.

Sursa: www.health.gov

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: