Politici de Sanatate

Noul buget european pentru eHealth este mai mare cu 30% pe an şi mai uşor de accesat

13 septembrie
11:55 2013
Noul buget european pentru eHealth este mai mare cu 30% pe an şi mai uşor de accesat

Interviu cu Peteris Zilgalvis, directorul Unit for Health and Well Being, Digital Agenda for Europe, DG Connect, Comisia Europeană

Ce înseamnă Agenda digitală pentru Europa – Iniţiativa 2020?

Agenda digitală este o iniţiativă-pilot a Comisiei Europene, mai exact este vorba despre politici care să faciliteze punerea digitalului în serviciul publicului şi al economiei, adică în serviciul cetăţenilor noştri. Printre alte domenii cărora se adresează această inițiativă este și sănătatea – în mod special, eHealth.

Cum pot tehnologiile informatice să oprească cetăţenii să devină pacienţi?

Tehnologiile informatice sunt importante atât în prevenţia bolilor, cât şi în vindecarea lor. În ceea ce priveşte prevenţia, pacienţii devin mai responsabili faţă de propria stare de sănătate. Aceştia pot folosi instrumente precum aplicaţiile sau alte tehnologii, astfel încât să trăiască într-un mod sănătos. Atunci când se îmbolnăvesc, pacienții sunt ajutați de tehnologiile informatice să trateze boala mai eficient, atât printr‑un acces mai mare la informaţie, cât și prin acces la îngrijiri medicale, chiar şi de la distanţă. În cazul afecțiunilor cronice, cum sunt diabetul, cele cardiovasculare, pacientul îl poate ajuta pe doctor prin aceste tehnologii, fiind proactiv şi limitând durata spitalizării, acesta putând fi monitorizat şi de acasă.

Cum se implementează corect o strategie naţională de eHealth într-o ţară ca România, unde este resimţită criza economică, iar resursele materiale sunt limitate?

Consider că este absolut necesar să alegeţi soluţiile cele mai simple, dar cu un impact major asupra stării de sănătate a populaţiei. O ţară care poate fi luată drept exemplu ar putea fi Estonia, care a făcut foarte multe lucruri în ceea ce priveşte informatizarea sănătăţii alegând soluţii ieftine, cum ar fi digitalizarea dosarelor pacienţilor – acest lucru ajutând la reducerea erorilor, asigurând, de asemenea, continuitatea îngrijirilor – sau prescripţia electronică, care oferă transparenţă şi scade costurile. Un alt aspect demn de luat în considerare ar fi modul în care sunt abordate bolile cronice şi cum pot fi prevenite internările pacienţilor în spitale pe perioade îndelungate. Nu ar fi deloc o opţiune convenabilă să deţii o tehnologie ICT costisitoare prin care să înlocuieşti vizita la doctor. Într-o ţară precum Danemarca, de exemplu, ei vor încerca să utilizeze astfel de tehnologii oricând pot reduce timpul pe care un pacient trebuie să-l petreacă la doctor, deoarece costurile sunt foarte ridicate. În ţări precum România sau Estonia, preţul unei consultaţii nu este chiar atât de ridicat, de aceea trebuie să ne orientăm spre ceea ce îi face pe doctori să lucreze mai eficient şi spre ce îi ajută pe pacienţi să acționeze în cunoștință de cauză (to be empowered).

Cum sprijină Comisia Europeană ţările din estul Europei pentru a înţelege, dezvolta şi implementa programe eHealth?

Muncim împreună cu aceste state prin intermediul unor iniţiative, cum ar fi Parteneriatul European pentru Inovare, precum şi în reţeaua eHealth, pentru a fi siguri că deţinem cele mai bune practici şi că oferim informaţii de calitate cu privire la contextul actual; de asemenea, putem vorbi despre iniţiativa privind programul-cadru, unde finanţăm cercetarea şi desfăşurarea acestuia; avem participanţi atât din România, cât şi din Estonia, Polonia, Letonia etc. şi încercăm să încurajăm statele membre, incluzându-le pe cele noi, să se folosească de această oportunitate şi de fondurile structurale, cum ar fi………………

Pentru articolul integral vă invităm să citiți ediția tipărită din luna septembrie a revistei Politici de sănătate!

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: