
O nouă hartă a studiilor clinice este acum accesibilă de pe site-ul public al Sistemului de informare privind studiile clinice (CTIS). Harta este concepută pentru a oferi pacienților și profesioniștilor din domeniul sănătății acces ușor la informații complete, în timp real, despre studiile clinice desfășurate în zona lor, sporind accesul la cercetarea clinică în Uniunea Europeană (UE).
Pornind de la informațiile publice conținute în CTIS, harta îmbunătățește modul în care oamenii utilizează sistemul și găsesc informații despre studiile clinice. Utilizatorii pot căuta studii în curs de desfășurare în funcție de zona geografică și de condiția medicală. Căutarea acceptă interogări în limbaj popular și include un sistem de autocorectare care oferă sugestii în caz de greșeli de ortografie. Rezultatele căutării oferă datele de contact ale cercetătorilor, permițând publicului să se informeze direct cu privire la posibila înscriere într-un anumit studiu. Prima versiune a hărții este oferită în limba engleză. În versiunile viitoare vor fi adăugate și alte limbi din UE.
Crearea hărții este o acțiune din planul de lucru al inițiativei Accelerarea trialurilor clinice în Uniunea Europeană (ACT EU) pentru perioada 2025-2026. Aceasta răspunde solicitărilor privind un tablou de bord simplu și ușor de utilizat de către pacienți pentru CTIS, care să ajute părțile interesate, în special pacienții, să localizeze studiile clinice de interes în Europa. EMA organizează un webinar public la 7 martie 2025 pentru a oferi o demonstrație live privind modul de utilizare a tuturor funcțiilor. O înregistrare a sesiunii va fi disponibilă pentru referințe viitoare.
CTIS include o bază de date publică cu posibilități de căutare pentru profesioniștii din domeniul sănătății, pacienți și cetățeni, pentru a asigura nivelul ridicat de transparență prevăzut de Regulamentul privind studiile clinice. Autorizarea și supravegherea studiilor clinice este responsabilitatea statelor membre ale UE/SEE, în timp ce EMA este responsabilă de menținerea CTIS. Comisia Europeană supraveghează punerea în aplicare a Regulamentului privind trialurile clinice.