Politici de Sanatate

Noua asociație a spitalelor, partener de dialog cu autoritățile statului

18 iunie
17:08 2019
Noua asociație a spitalelor, partener de dialog cu autoritățile statului

Probleme, soluții, reglementări legislative, modificări de acte normative- toate au fost discutate în cadrul primei ediții a Forumului Național al Spitalelor 2019, eveniment la care au participat reprezentanți ai autorităților, manageri de spitale, reprezentanți ai pacienților și mass-media.

Una dintre primele măsuri propuse de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a fost înființarea unei noi asociații a spitalelor care să poată reprezenta unitățile medicale în negocierile cu autoritățile statului, lucru întărit și de președintele interimar al CNAS. ”Acest forum ar trebui să constituie exact premizele unei reveniri la normalitate din punct de vedere al unei voci comune care să reprezinte o asociație a spitalelor, o asociație a managerilor de spitale și un partener de dialog pentru fiecare dintre casele de Asigurări de Sănătate”, a  afirmat Răzvan Vulcănescu.

Investiții și programe naționale

Ministrul Sănătății a mai spus că 2018 a fost anul majorărilor salariale, 2019 este anul investiţiilor în echipamente, în dotări, iar 2020 va fi anul programelor naţionale, al extinderii acestor programe. Referitor la măririle salariale, prof. dr. Corneliu – Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a precizat că acestea ar trebui acordate în funcție de performanță. ”Fiecare dintre manageri putea să îşi cuprindă în regulamentul de organizare şi funcţionare indicatori de performanţă, după care să facă plata personalului. Nu au făcut-o. De aceea va face Ministerul Sănătăţii acea propunere de modificare de ROF-ului pentru toate spitalele, cu obligativitatea de aplicare”, a replicat Sorina Pintea. Ea a mai declarat că, de la la 1 iulie, ar trebui acordată finanţarea în funcţie de indicele de utilizare realizat de fiecare spital.

Referitor la finanțarea sistemului de sănătate – ” una dintre provocările pe care sistemul de sănătate le întâmpină”, potrivit ministrului Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, în anul acesta fondurile alocate sunt cu 17,2% mai mare faţă de 2018: ”7,3 miliarde în plus faţă de anul trecut. 1,2 miliarde lei sunt pentru investiţii”. El a mai anunțat că autoritățile din România sunt pe cale să semneze un împrumut de aproximativ 600 milioane de dolari pentru partea de medicină preventivă, medicină de familie și nu numai.

Mai mult decât atât, România negociază în prezent modalitatea în care se vor aloca banii europeni în perioada 2021-2027, iar sănătatea rămâne o prioritate în programarea acestor ani, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, care a subliniat că s-ar dori chiar un program operaţional Sănătate. Ea a menţionat că din fonduri europene se investesc bani în special în ceea ce înseamnă zona de îngrijire medicală în ambulatoriu şi unităţile pentru primiri urgenţă. La nivel judeţean, la 30 mai, investiţiile în unităţile de primiri urgenţe însumau 840 milioane lei (contracte de finanţare ce vizează investiţii în derulare). În ambulatoriu, sunt, în prezent, contracte de finanţare de 692 milioane lei.

Totuși, participanții la Forumul Spitalelor au ridicat câteva probleme legate de accesarea acestor fonduri europene. ” Managerii de spital care accesează fonduri europene nu au voie să fie remunerați suplimentar sau implicați direct, ca director de proiect, de exemplu. Dincolo de remunerare, această incompatibilitate împiedică medicii să avanseze și pe plan academic”, a atras atenția conf. dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: