Politici de Sanatate

Noile directive europene privind țesuturile și celulele umane cresc siguranța pacientului

21 aprilie
11:44 2015
Noile directive europene privind țesuturile și celulele umane cresc siguranța pacientului

Peste 2.000 de bănci de țesuturi și celule din Europa colaborează cu spitalele și clinicile medicale pentru a oferi o șansă la o viață mai bună persoanelor diagnosticate cu diferite afecțiuni ca leucemia, rănile provocate de arsuri, infertilitatea, insuficiența cardiacă și orbirea. Progresele constante din acest domeniu au dus la îmbunătățirea și diversificarea opțiunilor terapeutice, în beneficiul pacienților. Nu trebuie uitat că țesuturile și celulele servesc, de asemenea, ca materie primă pentru numeroase medicamente pentru terapii avansate.

Pentru a oferi cea mai bună îngrijire medicală pacienților, la începutul lunii aprilie, Comisia Europeană a publicat două noi directive privind țesuturile și celulele umane. Acestea îi protejează pe pacienții din Uniunea Europeană (UE), garantând respectarea unor standarde înalte de calitate și siguranță. Prima dintre acestea va garanta că țesuturile și celulele importate din țări terțe respectă aceleași standarde de calitate și de siguranță ca și cele provenind din UE. Cea de-a doua are în vedere îmbunătățirea trasabilității substanțelor în toată Europa, de la donator la beneficiar. Un nou sistem de codificare le va permite celor implicați și autorităților competente să se alerteze reciproc și să ia măsuri corective ori de câte ori este necesar.

“Rolul Uniunii Europene în acest sector important este de a se asigura că pacienții se pot baza pe standarde înalte de calitate și de siguranță în toată Europa. Legislația inițială, care datează din 2004, pledează în mod special pentru o analiză riguroasă a tuturor donatorilor, pentru testarea tuturor donațiilor și pentru aplicarea unor standarde înalte în ceea ce privește manipularea/prelucrarea țesuturilor și a celulelor. În ultimii zece ani, Comisia Europeană a completat aceste dispoziții cu noi norme și orientări”, susține dr. Peter Liese, deputat în Parlamentul European și coordonator pe probleme de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară în cadrul Partidului Popular European, adăugând că a sosit momentul revizuirii temeinice a cadrului legislativ, în special în ceea ce privește țesuturile, celulele și terapiile avansate.

Sursa: www.ec.europa.eu

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: