Politici de Sanatate

Noi medicamente inovatoare riscă să dispară de pe piață, de anul viitor

28 august
14:09 2015
Noi medicamente inovatoare riscă să dispară de pe piață, de anul viitor

De la începutul anului viitor, pacienții români ar putea întâmpina noi obstacole în accesul la medicamentele de care au nevoie. După ce aproximativ 1.000 de medicamente generice au dispărut de pe piața din România, ca urmare a reactualizării prețurilor la medicamente, alte 1.000 de produse, de data aceasta inovatoare, ar putea ieși de pe piață. Avertismentul aparține reprezentanților Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), potrivit cărora autoritățile trebuie să elimine din Ordinul 75, care reglementează modalitatea de calcul a prețurilor la medicamente, prevederea conform căreia începând de la 1 ianuarie 2016 sau de la următoarea revizuire de prețuri, medicamentele originale care au generic vor trebui să se alinieze la prețul de referință al medicamentelor generice.

“Asta înseamnă că pentru medicamentele inovatoare care astăzi sunt la prețul minim european, va trebui să coborâm prețurile cu încă 35% pentru a ajunge la prețul de referință generic. În condițiile în care de la 1 iulie, au dispărut foarte multe medicamente, iar pacienții au întâmpinat dificultăți în accesul la medicamentele de care au nevoie, este extrem de periculos ca această prevedere să fie păstrată în Ordinul 75”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv ARPIM, în cadrul unei dezbateri publice organizată la Ministerul Sănătății.

În acest context, reprezentanții ARPIM susțin că trebuie eliminat din Ordinul 75 paragraful care prevede referențierea medicamentelor inovatoare la medicamentu generic, după care ar trebui revizuită metodologia actuală de calculare a prețurilor, în sensul că “prețul minim european ar trebui înlocuit cu o medie a celor mai mici trei – celor mai mici cinci prețuri din Uniunea Europeană”.

Ce se va întâmpla dacă Ordinul 75 nu va fi modificat? Producătorii nu vor mai comercializa medicamentele respective. “Eu ca producător nu voi mai putea comercializa inovatorul în România, pentru că eu setez un nou minim european, care este cu 35% sub minimul european și astfel afectez celelalte țări pentru care România este țară de referință pentru stabilirea prețurilor medicamentelor”, a explicat Dan Zaharescu, adăugând că această măsură nu mai există în nicio altă țară europeană.

În prezent, România este țară de referință pentru nouă state, printre care amintim Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Polonia, Germania și Austria.

Potrivit lui Dan Zaharescu, ARPIM a solicitat crearea unui grup de lucru, împreună cu Ministerul Sănătății și celelalte asociații interesate, pentru revizuirea metodologiei de calcul a prețurilor medicamentelor, astfel încât prevederile privind referențierea medicamentului inovator la prețul de referință al medicamentului generic să fie eliminate.

“Ministrul Bănicioiu a promis, în discuțiile pe care le-am avut, că acest paragraf care prevede alinierea prețului inovatorului la prețul de referință al medicamentului generic va fi eliminat în următoarea metodologie de prețuri care va fi elaborată până la sfârșitul acestui trimestru. […] Mai avem la dispoziție luna septembrie pentru finalizarea acestui proiect, după care va fi prea târziu”, a explicat directorul executiv ARPIM.

Prezent la dezbatere, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Iulian Chiriac, a precizat că se vor face toate demersurile necesare pentru mobilizarea grupului de lucru.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: