Politici de Sanatate

Noi ghiduri e-health, pentru asistenții medicali și sociali

23 februarie
14:13 2016
Noi ghiduri e-health, pentru asistenții medicali și sociali

Proiectul Ens4Care, finanțat de Uniunea Europeană, a condus la elaborarea a cinci ghiduri pentru asistenții medicali și sociali europeni privind modul în care pot folosi sănătatea digitală pentru a promova un stil de viață sănătos, acțiunile de prevenție, practica medicală clinică, îngrijirea integrată și prescrierea electronică.

„Asistenții medicali și asistenții sociali pot utiliza instrumentele de e-sănătate pentru a-și îmbunătăți practica de zi cu zi și pentru a face față provocărilor actuale. Deținând cunoștințele, abilitățile și oportunitățile necesare, aceștia pot, de exemplu, ajuta la prevenirea bolilor, acționând ca un antrenor de sănătate, pot efectua telemonitorizare, pot oferi sfaturi cu ajutorul sistemelor de telesănătate și por prescrie medicamente, prin intermediul sistemului de prescriere electronică”, a declarat Paul De Raeve, coordonatorul proiectului Ens4Care.

Rețeaua Ens4Care a reunit 24 de parteneri din toată Europa, inclusiv asociații profesionale din domeniul asistenței medicale și asistenței sociale, autorități de reglementare și sindicate, îngrijitori informali, pacienți, cercetători și comunități de cercetare și reprezentanți ai societății civile. Au colectat un total de 122 de bune practici de utilizare a instrumentelor de e-sănătate, atât la nivel național, cât și regional.

Cele cinci ghiduri se adresează de asemenea și factorilor de decizie, susține Paul De Raeve: „Scopul nostru este de a oferi sprijin în procesul decizional cu privire la sistemele de sănătate și de îngrijire, implementarea politicilor de e-sănătate și livrarea serviciilor de îngrijire în întreaga UE. Țări precum Polonia, România și Bulgaria au început deja să se intereseze despre modul de punere în aplicare a recomandărilor ENS4Care”.

Lansat în decembrie 2013 și coordonat de Federația Europeană a Asociațiilor pentru asistenți medicali (EFN – European Federation of Nurses Associations), proiectul ENS4Care a condus la realizarea unei rețele tematice, încurajând astfel schimbul de bune practici în asistența medicală și socială care includ servicii de e-sănătate.

Sursa: www.ec.europa.eu

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: