Cercetătorii de la University of South Australia (UniSA) au identificat trei noi biomarkeri pentru cancerul de prostată, pentru a ajuta la identificarea și diferențierea cazurilor potențial agresive ale acestei boli care ucide peste 300.000 de bărbați în fiecare an.
O echipă internațională de oameni de știință condusă de dr. Doug Brooks (foto), profesor de medicină moleculară la UniSA, a realizat această descoperire, care îi ajută pe patologi să vizualizeze cancerul de prostată în probele de țesut ale pacienților. Noii biomarkeri, atunci când vor fi utilizați împreună, vor ajuta medicii să determine ce pacienți au nevoie de un tratament imediat și radical în comparație cu cei care au nevoie de o monitorizare atentă. Având în vedere că, în fiecare an, peste un milion de bărbați sunt diagnosticați cu cancer de prostată la nivel mondial, descoperirea din cercetare este semnificativă.
„Se anticipează că acest lucru va duce la îmbunătățiri pe termen lung în modul în care este diagnosticat și clasificat cancerul de prostată”, spune profesorul Brooks. „Biomarkerii sunt remarcabil de sensibili și specifici în vizualizarea exactă a progresului cancerului și în confirmarea gradului acestuia. Această descoperire a dus la dezvoltarea comercială a unui test conceput pentru a determina cât de avansat și agresiv este cancerul și dacă este necesar un tratament imediat.” În așteptarea unui rezultat pozitiv, se așteaptă ca studiile clinice care utilizează tehnologia inovatoare să fie efectuate în Australia.
Bogdan Guță
foto credit: University of South Australia