Politici de Sanatate

NICE: Îngrijirile integrate – esențiale pentru vârstnicii cu multiple boli cronice

10 noiembrie
11:30 2015
NICE: Îngrijirile integrate – esențiale pentru vârstnicii cu multiple boli cronice

Sistemul de sănătate și cel de asistență socială ar trebui să colaboreze mai mult pentru a asigura cele mai bune îngrijiri medicale persoanelor în vârstă cu afecțiuni multiple care au nevoie de asistență socială, susţin experții de la Institutul Național de Sănătate și Excelență (NICE) din Marea Britanie.

În cel mai recent ghid de asistență socială, NICE face apel la îngrijiri integrate, astfel încât tot mai multe persoane în vârstă care au nevoie de îngrijiri sociale să beneficieze de servicii mai bune, mult mai centrate pe pacient. Numeroase afecțiuni cronice, cum ar fi demența, diabetul zaharat, bolile de inima, și cancerul sunt legate de vârstă. Având în vedere procesul rapid de îmbătrânire a populației, specialiștii se așteaptă ca numărul persoanelor cu boli cronice să crească cu aproximativ un milion în următorii trei până la cinci ani.

Cele mai bune rezultate pentru persoanele în vârstă cu afecțiuni cronice și nevoi de asistență socială pot fi obținute prin îmbunătățirea calității vieții, creșterea nivelului de independență, de demnitate și de control.  Toate acestea pot fi realizate prin îngrijiri coordonate, centrate pe pacient, se arată în ghidul NICE.

„Când asistenții sociali și specialiștii din sănătate lucrează bine împreună, ajută atât persoanele care folosesc aceste servicii, cât și pe îngrijitorii lor care au mai mult control asupra îngrijirii acordate. Îngrijirile integrate evită dublarea inutilă a serviciilor. O mai bună integrare a serviciilor de sănătate și a celor de asistență socială reprezintă cea mai bună practică, la care ar trebui să țintească toți cei implicați în îngrijirea persoanelor în vârstă cu nevoi de îngrijire complexe”, susține Bernard Walker, consultant independent în asistență socială, sănătate și management și preşedintele Grupului de experți care a realizat noile recomandări.

Este nevoie de acțiune rapidă pentru îmbunătățirea calității îngrijirilor acordate persoanelor în vârstă din Marea Britanie, mai ales în contextual în care se estimează că aproximativ 6 milioane de britanici au peste 60 de ani și suferă de una sau mai multe boli cronice, consider experții NICE.

„Un raport recent din Marea Britanie a avertizat că numărul britanicilor în vârstă cu mai multe afecțiuni cronice ar putea crește cu încă un milion până în 2020. Acest lucru va pune în mod inevitabil o presiune pe serviciile de sănătate și de asistență socială, iar noul ghid NICE evidențiază modalitățile cele mai bune pentru a răspunde nevoilor în creștere ale acestui grup de persoane”, a declarat prof. Gillian Leng, Deputy Chief Executive NICE.

De asemenea, noile recomanări NICE urmăresc reducerea fragmentării și discrepanțelor în îngrijirile medicale acordate persoanelor în vârstă, probleme evidențiate de numeroase rapoarte și studii.

Sursa: www.nice.org.uk

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: