Politici de Sanatate

NICE: Implicarea comunității în inițiativele din sănătate reduce inegalitățile

10 martie
12:20 2016
NICE: Implicarea comunității în inițiativele din sănătate reduce inegalitățile

Institutul Național de Sănătate și Excelență (NICE) a publicat o serie de noi recomandări referitoare la implicarea comunității în reducerea inegalităților în materie de sănătate, în monitorizarea și evaluarea inițiativelor din domeniul sănătatii și bunăstarii, astfel încât acestea să fie eficiente și să sprijine autoritățile locale și organismele din domeniul sănătăți să-și îndeplinească obligațiile statutare.

Noile recomandări completează ghidul publicat în 2008 “Implicarea comunității: metode de îmbunătățire a sănătății” (Community engagement: approaches to improve health), care a condus la o creștere substanțială a datelor legate de modul în care comunitatea poate îmbunătăți sănătatea și starea de bine a populației. Concret, colaborarea cu comunitățile locale conduce la servicii care să satisfacă mai bine nevoile oamenilor.

Implicarea comunităților locale, în special a grupurilor defavorizate, este esențială pentru strategiile locale și naționale din Anglia de promovare a sănătății și bunăstării și reducere a inegalităților în materie de sănătate, mai ales în contextul în care strategia națională de sănătate publică se bazează pe principiul “oamenii sănătoși duc o viață sănătoasă”, susțin reprezentanții NICE.

Conform obligațiilor statutare ale instituțiilor de sănătate din cadrul NHS, sistemul sanitar și autoritățile guvernamentale nu pot îmbunătăți singure sănătatea populației. Ele trebuie să colaboreze cu autoritățile locale în acest sens. Astfel, planul de acțiuni al NHS propune ca organizațiile din sectorul public să găsească modalități de a implica organizațiile non-guvernamentale în promovarea sănătății și bunăstării.

Actualizarea ghidului privind implicarea comunității în procesul de îmbunătățire a sănătății reflecta importanța colaborării între sectorul public și cel al voluntariatului și își propune să consolideze parteneriatele din domeniu și să stabilească legături mai bune între organizațiile statutare și comunitățile locale.

Noile recomandări se referă la următoarele aspecte:

  • principiile generale de bună practică – pe ce se bazează un angajament mai eficient?
  • dezvoltarea de colaborări și parteneriate pentru a încuraja alianțele între membrii comunității, instituții, comunitate și organizații de voluntariat, pentru a satisface nevoile și prioritățile locale
  • implicarea activă a populației în realizarea inițiativelor din domeniul sănătății.

Sursa: www.nice.org.uk

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: