Politici de Sanatate

„Ne dorim să facilităm accesul pacienților români la inovații în medicină“

20 august
16:38 2016
„Ne dorim să facilităm  accesul pacienților români  la inovații în medicină“

Interviu cu Martine Draullette, manager general Roche România

Una dintre cele mai mari companii farma abordează, din acest an, un nou sistem de distribuție a medicamentelor, „Direct la Farmacie“. Despre principiile de funcționare și ce aduce nou acest sistem, în interviul de mai jos.

de Roxana Maticiuc

De ce era nevoie de implementarea acestui sistem de distribuție „Direct la Farmacie“ în România și în ce măsură le este de ajutor pacienților?

Pe parcursul anului 2015, am primit sute de sesizări de la pacienți, aparținători, medici și farmaciști cu privire la faptul că anumite produse pe care compania noastră le aducea în România lipseau din farmacii. Acesta a fost principalul motiv al deciziei de a trece la noul model de distribuție. De asemenea, un aspect extrem de important îl reprezintă caracteristicile produselor noastre. Roche ocupă prima poziție la nivel global în ceea ce privește producția de medicamente destinate preponderent tratării unor afecțiuni cronice, precum cele oncologice și reumatologice. Aceste medicamente, care se eliberează pe bază de rețetă, se vând în cantități mici, dar ele trebuie să ajungă la pacienți din întreaga țară. Sunt medicamente destinate unor afecțiuni grave, iar bolnavii trebuie să aibă acces continuu la ele. Astfel, pentru a preveni eventualele întreruperi de tratament, am venit în ajutorul lor cu acest model nou de distribuție. Prin acest sistem, pacienții pot intra în posesia medicamentului Roche care le-a fost prescris, sunând la numărul de telefon gratuit 0800 390 090, de luni până vineri, între orele 9.00 și 18.00. Practic, pacientul nu va mai fi nevoit să viziteze mai multe farmacii, fără a avea certitudinea că va găsi medicamentul de care are nevoie.

Acest sistem de distribuție este elaborat special pentru produsele Roche din România? V-ați inspirat din modele similare existente pe piață?

Noul model de distribuție este inspirat din modele similare de pe alte piețe europene, adaptat însă la condițiile existente în România, respectiv legislație, răspândirea geografică a pacienților, infrastructura de sănătate. De asemenea, în dezvoltarea și implementarea acestui proiect, compania noastră a colaborat îndeaproape cu profesioniști din domeniul medical, companii de consultanță și a purtat discuții constructive cu autoritățile publice cu responsabilități în domeniu.

Ce farmacii se pot înscrie în program și câte astfel de parteneriate ați încheiat până acum?

Orice farmacie se poate înscrie în programul „Direct la Farmacie“. Până acum, au aderat la acesta în jur de 1.600 de farmacii din întreaga țară, atât independente, cât și de lanț. Acestea reprezintă aproximativ 25% din totalul farmaciilor existente la nivel național. Zilnic, primim noi solicitări din partea farmaciilor care doresc să devină partenere în program.

De ce sunt aceste medicamente importante pentru pacienții români?

Numai în 2015, Roche a investit circa 9 miliarde de euro în cercetare și dezvoltare, fiind cea mai mare companie de biotehnologie din lume. Produsele noastre sunt medicamente originale, inovatoare și de înaltă tehnologie. Dezvoltarea unui astfel de medicament nou poate dura peste 10 ani. Fiind vorba în principal despre medicamente destinate tratamentului afecțiunilor oncologice, precum cancerul colorectal, cancerul de sân, cancerul ovarian, cancerul pulmonar sau cel de pancreas, melanomul, leucemia, accesul continuu al pacienților la aceste produse este vital.

Sunt nenumărate controverse acum în legătură cu lipsa de pe piață a unor medicamente pentru bolile cronice. De ce nu ajung aceste medicamente la pacienți?

Roche furnizează cantități suficiente de medicamente, corelate cu necesarul pacienților români, estimat pe baza consumului istoric. Același lucru se întâmplă pe toate piețele pe care suntem prezenți. Pentru rezolvarea acestei situații este nevoie de o strategie pe termen lung, atât din partea autorităților, cât și din partea mediului privat. Suntem de părere că identificarea unei soluții, în beneficiul pacienților, este o responsabilitate comună. Spre exemplu, noul nostru model de distribuție va permite nu doar pacienților, ci și spitalelor, și farmaciilor să primească, în cantități suficiente, medicamentele Roche necesare.

Cum vedeți accesul la inovația în medicină pentru pacienții din România? Ce credeți că ar trebui îmbunătățit?

Inovația în medicină transformă deja felul în care sunt tratate anumite boli. Acest lucru înseamnă în principal eficiența crescută a medicamentelor, dar și deschiderea către medicina personalizată.

Compania noastră are un portofoliu foarte promițător de medicamente inovatoare, pentru numeroase arii terapeutice, și ne dorim să facilităm accesul pacienților români la aceste inovații în medicină. Suntem încrezători că valoarea pe care inovația în medicină o aduce pentru pacienți și pentru societate, în general, va fi recunoscută.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: