
Abordarea colaborativă a echipei multidisciplinare (formată din oncologi, chirurgi, radioterapeuți, anatomo-patologi, geneticieni și alți specialiști implicați în diagnosticul și tratamentul cancerului) permite luarea unor decizii personalizate pentru fiecare pacient, asigurând accesul la cele mai eficiente strategii terapeutice.
De multe ori, această multidisciplinaritate se îmbină cu creativitatea, oferind două fețe ale îngrijirii oncologice moderne. ”Abordarea multidisciplinară în tratamentul pacientului oncologic reprezintă o schimbare crucială în ceea ce înseamnă managementul integrat și colaborarea între diferite specialități. Prin această abordare, rata de succes crește. În acest sens, sunt studii care demonstrează că, prin tumor board, decizia terapeutică rezultată schimbă substanțial rezultatul tratamentului”, a declarat dr. Cristina Berteanu, director medical Spitalul Memorial, în cadrul conferinței ”Multidisciplinaritatea și arta – soluții în tratamentul oncologic”, un eveniment medical organizat de Memorial Hospital România, în parteneriat cu Enayati Medical City, dedicat identificării unor noi abordări medicale în îngrijirea pacienților oncologici.
Acțiune și speranță în lupta cu cancerul
Conferința a adus în prim-plan importanța colaborării între specialiștii din oncologie, chirurgie, radioterapie, psihologie, nutriție, genetică, longevitate și arte pentru îmbunătățirea parcursului pacientului oncologic, dar și impactul pozitiv pe care inovațiile medicale din ultimii ani îl au asupra creșterii ratei de supraviețuire în rândul pacienților oncologici. Noile tehnologii de diagnostic precoce, terapiile personalizate și abordările multidisciplinare au îmbunătățit considerabil șansele de recuperare, oferind pacienților opțiuni de tratament mai eficiente și mai puțin invazive. Aceste progrese au transformat cancerul dintr-o boală percepută ca incurabilă într-o afecțiune tot mai gestionabilă, crescând speranța și calitatea vieții celor afectați.
Din 12.000.000 de femei diagnosticate cu cancer mamar, 11.400.000 trăiesc cu acest diagnostic, a subliniat în mesajul său transmis de la Bruxelles președintele European Cancer Organisation, prof. dr. Csaba Degi, îndemnând la acțiune și speranță: ”Așadar sunt 12.000.000 de motive să acționăm, avem 12.000.000 de povești de curaj, 12.000.000 de povești de suferință, dar și de triumf! (…) Împreună modelăm un viitor oncologic mai bun prin prevenție, screening, tratamente personalizate și, desigur, sprijin pentru fiecare persoană diagnosticată cu cancer. ”
În ultimii ani, România a înregistrat progrese semnificative în domeniul legislației pentru pacienții oncologici. O serie de legi adoptate au adus îmbunătățiri considerabile serviciilor medicale oncologice, facilitând o gestionare mai eficientă a tratamentelor și sprijinului acordat pacienților. Aceste reforme legislative au avut un impact direct asupra accesului la tratamente inovative și îngrijiri de calitate pentru persoanele afectate de cancer.
”Ziua de astăzi este despre viață. Fiecare dintre noi poartă cicatrici nevăzute, ca semn al luptei pe care am dus-o. Fiecare dintre noi știm, cei care suntem supraviețuitori, că diagnosticul de cancer ne-a luat liniștea, dar nu speranța. Știm ca acest diagnostic ne-a încercat trupul, dar nu ne-a învins sufletul. Și știu că după zile, nopți, ani vine și speranța. Vine primăvara care, cel puțin pentru mine, supraviețuitor de cancer, înseamnă o nouă viață. Și dacă înseamnă o nouă viață, înseamnă o nouă misiune, noi prieteni pe care tu ți-i faci pentru a-ți îndeplini misiunea. (…) Alături de dr. Cristina Berteanu, alături de dr. Andrei Baciu și de alți oameni minunați am reușit să punem în practică ce trăiește un pacient oncologic și nu numai acesta, ci și un supraviețuitor de cancer. (…) Aștept acum (este la Camera Deputaților), să treacă proiectul meu prin care acea perioada în care ți-ai făcut chimioterapia să fie considerată vechime în muncă și în profesie, pentru că nu a fost opțiunea ta să treci prin acest dificil examen. ( … ) În acest an sărbătorim cel de al treilea an al Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer, dedicat acum supraviețuitoarelor de cancer de sân si care se confrunta cu un nou diagnostic – cel de limfedem”, a declarat senator Nicoleta Pauliuc, președinte Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României, membru Comisia pentru sănătate din Senat. Dr. Andrei Baciu, deputat, vicepreședinte Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și membru Comisia pentru sănătate și familie, a subliniat rolul important pe care o echipă medicală unită îl joacă în abordarea pacientului oncologic, dar și standardul medical pe care aceasta îl pune la dispoziția pacientului.
Arta ca terapie
Arta are un impact profund asupra bunăstării emoționale a pacienților diagnosticați cu cancer. Fie că vorbim despre pictură, muzică, scris sau teatru, exprimarea creativă ajută la reducerea anxietății, îmbunătățirea stării de spirit și crearea unei conexiuni mai profunde cu sine și cu ceilalți. Terapia prin artă poate oferi un refugiu sigur, unde pacienții își pot explora emoțiile, pot găsi sens în experiența bolii și își pot recăpăta încrederea în propriul corp și în viață. ”Medicina însăși nu este numai știință, ci este și o artă. Este creativă, presupune empatie. Diagnosticul unui pacient este o poveste, iar tratamentul este o operă orchestrată de o echipă întreagă. Pacientul în sine este o lucrare unică rezultată din această abordare personalizată și multidisciplinară”, a subliniat dr. Cristina Berteanu. Multe asociații de pacienți integrează astfel de activități în programele lor de suport, demonstrând beneficiile reale ale artei în procesul de vindecare emoțională. Astfel, sunt relevante proiectele Asociației R.O.Z. (Răbdare. Optimism. Zâmbet) dezvoltate prin intermediul psihologilor și al specialiștilor formați în acest sens.
”Cu câțiva ani în urmă am inițiat un proiect ART INSANE și am creat primul muzeu de arta psiho-patologică din România, pe care îl consider pe de o parte un instrument de comunicare cu pacienții cu diagnostice psihiatrice, pe de altă parte un suport pentru criticii de artă de secol XXI care să vină și să includă în analiza lor aceste lucrări. După ce am organizat mai multe expoziții, m-am apropiat mai mult de domeniul artei în mediul medical, nu doar cel psihiatric, ci și oncologic. Trebuie să schimbăm sistemul de sănătate în ceea ce privește introducerea artei în sistemul medical, să avem tablouri în saloane, pentru că peisajele creează o stare mult mai bună pacienților, ajută la modificări ale hormonilor, modifică echilibrul citokinelor, contribuie la vindecarea rănilor într-un ritm mult mai rapid. Sunt studii care arată că dacă pacienții cu diagnostic oncologic beneficiază de art terapie, nu doar de arte vizuale, dans, muzică, teatru, starea lor de sănătate este mai bună, echilibrul psihic mai robust, sentimentul de incluziune socială și de apartenență este mai concret perceput, beneficiile fiind astfel evidente”, a declarat dr. Valentin-Veron Toma, șeful Departamentului de Antropologie Culturală și Socială, Institutul de Antropologie „Francisc I Rainer”, Academia Română.
Donația de tablouri semnate de Dalina Bădescu, artist plastic și istoric de artă, a fost un moment extrem de emoționant. Având o încărcătură profundă atât pentru Dalina Bădescu, cât și pentru pacienții oncologici, care au resimțit puterea și sensibilitatea transmisiilor artistice, donația a reprezentat un omagiu adus memoriei mamei sale, pacient oncologic la rândul său. Evenimentul s-a bucurat și de prezența autorului, criticului și istoricului de artă Pavel Șușară. Conferința s-a încheiat cu un moment artistic oferit de actrița Miruna Ionescu, violonistul Valentin Albeșteanu și pianistul Valentin Cucu. Miruna Ionescu, supraviețuitor de cancer pentru care arta și muzica au fost și sunt combustibil pentru viață, a subliniat: ”Când îngerul meu cu aripile ascunse în interior, așa cum îi spun eu doamnei dr. Cristina Berteanu, mi-a spus în urmă cu 5 ani că totul va fi bine și că mulți ani de acum înainte ne vom bucura de fiecare răsărit, am știut că așa va fi, dar nu puteam să îmi imaginez că acel moment va ajunge primăvara vieții mele. Căci din acel moment toată viața mea s-a schimbat. Poate mai conștientă ca niciodată de valoarea fiecărei clipe am început să construiesc mai mult”.
Bogdan G.