Politici de Sanatate

Modul Internaţional de Health Economics şi HTA la Bucureşti

05 martie
10:00 2014
Modul Internaţional de Health Economics şi HTA la Bucureşti

PRICING & REIMBURSMENT: Translation of clinical benefits to evidence based coverage decisions in countries with limited resources

 Dr. Cornelia Scărlătescu 

 

O societate nu poate furniza tuturor, din resurse publice, toate tehnologiile medicale, astfel încât este necesară o selecție a acestora pe criteriul cost-eficienței.

În ultimii 20 de ani, economia medicală are o pondere și o aplicabilitate tot mai importante în politicile de sănătate și în managementul sistemelor de îngrijire, mai ales în perioada actuală de criză economică globală. În realitate, în sistemele de îngrijire a sănătății operăm cu resurse limitate pentru solicitări cvasinelimitate. De aceea, trebuie să facem alegeri ale modului în care sunt distribuite aceste resurse.

Revista Politici de Sănătate, sub auspiciile Equity in Health Institute, a organizat a doua ediție a Masterclass-ului avansat de Health Economics și Health Technology Assessment, la București, pe 23 și 24 ianuarie 2014.

Cursul a fost susținut, în incinta noului centru de oncologie NEOLIFE Medical Centre, de către cunoscutul profesor Zoltan Kalo, un nume de referință în domeniu, președinte ISPOOR CEE, profesor asociat de Health Economics și director al Centrului de cercetare în economie medicală de la Universitatea Eötvös Lorand, Ungaria.

Tematica modulului au constituit-o tarifarea și rambursarea serviciilor medicale și aplicarea modelelor economice de către persoanele de decizie din sistemul de sănătate în țările cu resurse limitate. La cursul susținut de profesorul Kalo au participat manageri și persoane de decizie din companiile farmaceutice, Ministerul Sănătății, spitale, companii de asigurări, universități de medicină și farmacie.

În două zile de curs au fost explorate câteva dintre principiile avansate ale economiei medicale și tehnicile care oferă suport clinicienilor, autorităților și managerilor să evalueze cost-eficiența diferitelor tratamente și servicii, să ia decizii bazate pe evidențe și să optimizeze îngrijirile furnizate pacienților, în limitele resurselor disponibile.

Evaluarea costurilor și analiza de impact asupra bugetului fără o evaluare economică integrată pot conduce la concluzii eronate. Analizele de cost-eficiență, cost-utilitate sau cost-beneficiu pot modela procesul decizional atunci când beneficiile pentru sănătate ale tratamentelor sau serviciilor medicale sunt diferite.  Au fost abordate teme complexe, de la translatarea datelor clinice în parametrii de intrare ai modelelor economice la etapele evaluării economice a diferitelor tratamente și tehnologii, elaborarea și interpretarea modelelor economice și calcularea cost-eficienței și optimizarea tratamentelor sau aplicabilitatea datelor statistice legate de spitalizare în modelarea economică.

 Evaluarea costurilor și analiza de impact asupra bugetului fără o evaluare economică integrată pot conduce la concluzii eronate.

Pentru detalii privind următorul curs organizat de revista Politici de Sănătate: office@politicidesanatate.ro

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: