Politici de Sanatate

Miniștri ai sănătății și experți din 43 de țări, întâlnire pe tema bolilor netransmisibile

16 aprilie
12:24 2018
Miniștri ai sănătății și experți din 43 de țări, întâlnire pe tema bolilor netransmisibile

OMS solicită acțiuni privind bolile din spațiul european care determină cele mai multe decese.  Scopul principal al Organizației Mondiale a Sănătății este reducerea cu 33%, până în 2030, a morților premature cauzate de bolile netransmisibile (boli cardiace, cancer și diabet). În acest sens, miniștrii sănătății și factorii de decizie de nivel înalt se reunesc la Sitges, la începutul acestei săptămâni (16-18 aprilie 2018), pentru a aborda această problematică la Reuniunea Regională la Nivel Înalt: Sistemele de Sănătate Răspund Bolilor Netransmisibile (High-Level Regional Meeting: Health Systems Respond to NCDs). Mizele sunt ridicate în cele 53 de state membre ale regiunii europene, unde aproape 9 decese din 10, provocate de bolile netransmisibile, au un impact economic negativ. S-a estimat că pentru fiecare creștere cu 10% a mortalității NCD, creșterea economică se reduce cu 0,5%.

“Țările europene sunt pe primul loc la nivel mondial în protejarea persoanelor în fața diabetului, bolilor cardiovasculare, a cancerului și bolilor respiratorii cronice. Cu toate acestea, trebuie făcute mai multe eforturi pentru reducerea numărului de persoane care suferă de deces și invaliditate din cauza bolilor netransmisibile” , a spus dr. Zsuzsanna Jakab, director regional al OMS pentru Europa. “Având aceste cunoștințe despre ceea ce funcționează, nu putem sta pur și simplu în timp ce oamenii mor prematur de boli care pot fi prevenite. Cel puțin 80% dintre persoanele afectate de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet zaharat și 40% dintre cei care suferă de cancer ar fi rămas sănătoși dacă ar fi fost abordați factorii de risc major, cum ar fi alcoolul, tutunul, dietele nesănătoase și inactivitatea fizică. Iar aceste îmbunătățiri mari pot fi realizate la un cost rezonabil printr-un răspuns complex al sistemelor de sănătate.”

Cheia integrării serviciilor de sănătate și a finanțării

Sunt câțiva factori esențiali care permit sistemelor de sănătate să abordeze în mod eficient bolile netransmisibile, iar un răspuns complet al sistemelor de sănătate aliniază toate aceste elemente să funcționeze armonios.

În timp ce punem pacienții în centrul activității, ar trebui să se facă investiții în serviciile de sănătate publică și în îngrijirea primară, cum ar fi consolidarea prevenirii și promovarea sănătății, integrarea serviciilor de sănătate, cum ar fi sănătatea mintală, consilierea, moașele și fizioterapia, și poziționarea lor în apropierea locuințelor oamenilor.

 

 

Experiențele reușite din Regiunea Europeană arată că se pot obține multe lucruri prin trecerea la o abordare integrată, bazată pe echipă, pentru furnizarea de servicii. Acest lucru necesită o schimbare în profilul anagajaților din domeniul sănătății și tipul de formare pe care aceștia îl primesc: sistemele de sănătate vor necesita mult mai mulți promotori, asistenți medicali și îngrijitori în viitor pentru a răspunde în fața provocărilor bolilor netransmisibile.

Soluțiile pentru tehnologia informației contribuie la îmbunătățirea accesului la îngrijiri de calitate. De exemplu, soluțiile telehealth prin simple conexiuni video pot aduce serviciile de sănătate mai aproape de diagnosticarea unui VAC sau a anomaliilor cutanate în timp util.

Finanțarea adecvată este esențială pentru ca sistemele de sănătate să funcționeze bine. Impozitele pe tutun, alimentele și băuturile nesănătoase reprezintă intervenții extrem de eficiente în domeniul sănătății publice, generând în același timp venituri suplimentare pentru cheltuielile sociale și de sănătate.

Inspirația întâlnește acțiunea

Aproximativ 200 de experți și factori de decizie de nivel înalt din 43 de țări participă la întâlnire pentru a interacționa și pentru a învăța unii de la alții în ceea ce privește rezolvarea problemelor în timp real. Pentru a inspira statele membre să acționeze, evenimentul evidențiază politici și abordări inovatoare din întreaga regiune, multe dintre ele putând contribui la depășirea barierelor din calea unei sănătăți universale.

Numeroasele povești de succes examinate în cadrul acestei întâlniri vor permite țărilor să identifice oportunități de a face trecerea directă către abordări mai avansate care reprezintă cele mai bune practici actuale în guvernanța, organizarea și finanțarea sistemelor de sănătate și să depășeașcă metodele mai puțin eficiente și mai costisitoare de a furniza servicii de sănătate pentru bolile netransmisibile.

Documentul final al reuniunii va constitui o parte din baza de date pentru a treia Reuniune la Nivel Înalt a Adunării Generale a Națiunilor Unite cu privire la bolile netransmisibile care va avea loc mai târziu, în 2018. Acest document va fi, de asemenea, prezentat la cea de-a 68-a sesiune a Comitetului Regional pentru Europa, din septembrie 2018.

 

Roxana Maticiuc

 

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: