Politici de Sanatate

Migrația pune presiune pe președinția olandeză a Consiliului UE

06 ianuarie
12:06 2016
Migrația pune presiune pe președinția olandeză a Consiliului UE

Olanda va prezida Consiliul Uniunii Europene până în iulie, urmând apoi ca președinția Consiliului UE să fie preluată de Slovacia și Malta. Mandatul de 18 luni pune o mare presiune asupra olandezilor pentru a face față crizei refugiaților, informează Euractiv Franța.

Timp de o jumătate de an, Olanda va trebui să abordeze diferitele provocări care au slăbit UE în ultimele luni, de la criza refugiaților, la “Brexit” – negocierile privind continuarea Marii Britanii în UE și până la lupta împotriva terorismului.

Într-un program elaborat împreună cu Slovacia și Malta, Olanda s-a axat pe o serie de priorități dictate mai degrabă de evenimentele legate de actualitate decât de politica olandeză. Iar interesul arătat de Slovacia și de Malta pentru criza refugiaților a forțat guvernul olandez să se concentreze pe acest domeniu, pentru a îmbunătăți dezvoltarea viitoare.

„Numărul mare de crize înseamnă că președințiile rotative sunt obligate în mod sistematic să se ocupe de afacerile curente”, a declarat Charles de Marcilly de la Fundația Robert Schumann.

Problema spațiului Schengen este, de asemenea, menționată în programul președinției olandeze, care speră nu numai să îmbunătățească eficiența zonei fără frontiere, dar mai surprinzător, să o extindă. Asta în ciuda faptului că în noiembrie 2015, Olanda a susținut un plan de a micșora spațiul Schengen la câteva țări de bază. Membru fondator al spațiului Schengen, împreună cu Franța, Germania, Luxemburg și Belgia, Olanda a propus să abordeze criza migrației prin revenirea la o configurație similară, dar cu parteneri diferiți. Suedia și Austria ar urma să fie invitate să se alăture acestui nou „Mini Schengen”, în timp ce Franța ar fi exclusă. Însă, ideea că un grup mai mic de parteneri ar putea controla mai bine granițele nu a fost bine primită de alte țări europene.

De asemenea, programul de 18 luni conține planuri de a continua programul de relocare a refugiaților în UE, o problemă împotriva căreia Slovacia a luptat aprig. Olanda ar putea fi singura dintre următoarele trei președinții capabilă să aducă un impuls politic la această problemă, susține Charles de Marcilly: „Slovacia are o poziție incertă cu privire la acest demers, iar Malta este una dintre țările mici. Președinția olandeză poate fi singura care poate împinge înainte marile probleme”.

Sursa: www.euractiv.com

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: