Politici de Sanatate

Metode dedicate de finanţare a aparaturii inovative în spitalele din Franţa. Opinii pro şi contra

10 iunie
16:42 2014
Metode dedicate de finanţare a aparaturii inovative în spitalele din Franţa. Opinii pro şi contra

Finanţarea aparaturii medicale inovative este o provocare importantă pentru factorii decizionali din domeniul sănătătii publice naţionale din Franţa şi este un element crucial în spitalele franceze. Totuşi, cand aceste aparate medicale inovative sunt lansate pe piata europeană, există în general puţine date clinice referitoare la ele, în privinţa eficacităţii, dar şi a siguranţei acestora. Faptul se datorează defectuosului sistem de reguli pentru evaluarea acestor factori şi pentru ca aceste produse de cercetare se află la începutul dezvoltării lor. Pentru a reuşi să realizeze o rambursare a inovaţei medicale, multe ţări europene au stabilit metode temporare care să estimeze eficacitatea şi siguranţa acestora.

Exista două abordări din partea Franţei, pentru finanţarea aparatelor intraspitaliceşti inovative şi strângerea datelor suplimentare referitoare la acestea: acoperirea realizărilor evidente ale acestor aparate inovative din aceste fonduri (CED) şi Programele Naţionale pentru cercetarea efectuată direct în spitale. Sunt în discuţie argumente pro şi contra, pentru ambele abordări în comparaţie cu unele similare din Germania şi UK. Politica CED are şi în acestea aceleaşi limitări şi obstrucţii. Totuşi, transparenţa procesului CED trebuie îmbunătăţită, iar deciziile trebuie luate exact la momentul necesar. În general, este esenţială colaborarea strânsă, de orice tip, între producătorii de asemenea aparatură, autorităţile din domeniul sănătăţii publice şi spitale, pentru a reuşi ca politicile CED să devină operaţionale.

Ministerul Sănătăţii din Franţa oferă Grant-uri pentru Programele de cercetare intraspitalicească pentru a promova aceste inovaţii în acelaşi mediul intraspitalicesc. După o selecţie anuală naţională sau regională de propuneri de Programe, anumite sume sunt oferite să acopere cheltuielile necesare pentru anumite  perioade determinate de timp, aceste fonduri fiind dedicate lucrărilor de interes public. Echipele de cercetători din spitalele universitare indentifică tehnologiile care pot îndeplini cerinţele inovative şi susţin proiectele în funcţie de temele anunţate naţional sau regional. Proiectele sunt expertizate de personalităţi medicale independente de grupurile respective, în acord cu priorităţile Franţei în domeniul sănătăţii publice. Din 5 programe elaborate şi prezentate Ministerului Sănătăţii din Franţa numai 2 s-au dovedit a fi utile pentru o nouă aparatură inovativă medicală: Programul pentru Cercetare Spitalicescă Clinică (PHRC) şi Programul pentru Cercetarea Medicală Economică (PRME). Scopul PHRC este promovarea transferului de medicamente sau aparatură în faza iniţială de dezvoltare pentru studii clinice. Proiectele sunt construite ca studii clinice care să demonstreze eficacitatea şi siguranţa acestor aparate. Ele trebuie să fie conforme cu priorităţile cercetării naţionale stabilite de Ministerul Sănătăţii din Franţa. În 2012, proiectele PHRC au fost finanţate per total cu 3.9 milioane de euro.

Sursa: ScienceDirect Elsevie

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: