Politici de Sanatate

Metode alternative de intensificare a prevenției bolilor cardiovasculare

14 septembrie
12:48 2015
Metode alternative de intensificare a prevenției bolilor cardiovasculare

Realizatorii de politici publice ar trebui să-și îndrepte atenția spre medicina personalizată și țigările electronice pentru a îmbunătăți prevenția bolilor cardiovasculare, au declarat cei mai importanți cardiologi din Europa, cu ocazia Congresului Societății Europene de Cardiologie, desfășurat recent la Londra.

Prevenirea bolilor cardiovasculare este adesea limitată la campanii de sănătate publică axate pe activitatea fizică, alimentația sănătoasă, reducerea consumului de alcool sau a fumatului. În contextul creșterii obezității, adoptării unui stil de viață nesănătos și al schimbărilor demografice, prevenția este cea mai rentabilă măsură de a reduce povara economică a bolilor cardiovasculare. De asemenea, prevenția presupune și identificarea de soluții alternative pentru fumători, minimizarea riscurilor cardiovasculare prin medicamente personalizate și oferirea unei pregătiri mai bune a furnizorilor de servicii medicale, consideră reprezentanții  Societății Europene de Cardiologie.

Atunci când vine vorba de prevenție, fumatul este un factor important deoarece reprezintă a doua cauză a apariției bolilor cardiace, după hipertensiunea arterială. Conform Federației Mondiale a Inimii,  fumatul este răspunzător de aproape 10% din totalul numărului de boli de inimă, depistate la nivel mondial. În timp ce măsurile de interzicere a fumatului au contribuit semnificativ la reducerea mortalității prin boli cardiovasculare, factorii de decizie politică ar trebui, mai nou, să-și îndrepte atenția asupra țigărilor electronice, susține Peter Hajek, profesor de psihologie clinică și director al Unității de cercetare a sănătății și stilului de viață din cadrul Institutului de medicină preventivă Wolfson.

Țigările electronice sunt dăunătoare, dar mult mai puțin nocive decât fumatul tradițional, spune Peter Hajek: „Nu există absolut nici o îndoială ca fumătorii care apelează la țigările electronice au mai puține riscuri. Desigur, cel mai bine ar fi să renunțe complet la fumat, însă, pentru mulți, acest lucru nu este cu adevărat o opțiune”.

În ceea ce privește medicina personalizată, aceasta este definită de Mary Kerins, manager de reabilitare cardiacă la Spitalul St. James din Dublin, ca fiind o metodă precisă de furnizare a tratamentului, cu medicamente în doze specifice, pentru a răspunde nevoilor individuale ale pacientilor. Kerins încurajează furnizorii de servicii medicale să privească medicina personalizată ca o abordare eficientă de prevenire și îngrijire, spunând că ar putea fi extrem de eficientă în reducerea riscului evenimentelor cardiovasculare.

Experții europeni în cardiologie au precizat că un rol important în prevenție, care adesea este trecut cu vederea, îl are personalul și în special asistentele medicale.

“Asistentele medicale se află în prima linie de atac atunci când vine vorba de prevenție și ar putea juca un rol decisiv în reducerea bolilor cardiovasculare. Timp de patru decenii, asistente medicale au tratat pacienții cu risc de boli cardiovasculare din cauza fumatului, obezității, diabetului și lipsei activității fizice. Nu este ceva nou pentru noi. Am arătat că suntem capabili să reducem factori de risc cardiovasculari”, a declarat Barbara Fletcher de la Global Cardiovascular Nursing Leadership (GCNL).

Sursa: www.euractiv.com

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: