Politici de Sanatate

„Medicul de familie este cel mai potrivit «actor» al oricărui program de screening!”

26 decembrie
20:46 2019
„Medicul de familie este cel mai  potrivit «actor» al oricărui program  de screening!”

Interviu cu  dr. Constantin Moșneguțu, medic de familie în satul Cordăreni, comuna Cordăreni, județul Botoșani, și președinte al Colegiului Medicilor Botoșani

Hepatita virală cronică este încă o problemă majoră de sănătate publică în UE. Pentru a opri evoluția bolii și pentru a preveni transmiterea ulterioară, recunoașterea în timp util și gestionarea clinică exactă sunt cruciale. Un sondaj online efectuat în rândul medicilor de familie și al specialiștilor în îngrijire secundară a fost realizat în șase țări membre ale UE. Scopul studiului a fost să investigheze rolul medicului de familie în screening și în managementul clinic al pacienților cu hepatită virală cronică. Chiar dacă România nu s-a numărat printre cele șase țări, concluziile cercetării pot fi aplicate și la noi. Și în România, medicul de familie este persoana care știe cel mai bine care sunt problemele comunității în care trăiește și ale oamenilor, asigurați sau nu, mai ales în sate și comune, unde accesul la unități sanitare este, uneori, extrem de dificil. O spune dr. Constantin Moșneguțu, medic de familie în satul Cordăreni, județul Botoșani, și președinte al Colegiului Medicilor Botoșani, care s-a implicat, recent, într-o campanie de depistare a virusului hepatitic C. Dr. Moșneguțu consideră că ar trebui mai multe cabinete și mai mulți medici implicați în orice campanie de screening.

Cum apreciați rolul medicului de familie în derularea unei campanii de screening?

Primul pas în orice program de screening este medicul de familie, deoarece el este cel dintâi profesionist din Sănătate care ia contact cu pacientul și cu familia acestuia, este o persoană familiară pacienților, este cel care cunoaște cel mai bine pacienții, își cunoaște comunitatea pe care o „păstorește” și poate organiza cel mai bine informarea și accesul pacienților la screening. Prin faptul că medicul de familie are acces la marea masă a populației, asigurată sau nu, în sistemul public de asigurări de sănătate atât din marile aglomerări urbane, cât și în cele mai îndepărtate cătune ale țării, pot să concluzionez că medicul de familie este cel mai potrivit „actor” al oricărui program de screening.

Cât este de importantă pentru o comunitate din mediul rural o campanie de testare pentru hepatita C?

Nu numai pentru mediul rural! Pentru orice comunitate, o campanie de testare pentru hepatita C, așa cum este cea în desfășurare în județul Botoșani, alături de Asociația Echitate în Sănătate, este bine-venită. În primul rând, pentru că oferă un răspuns rapid, în câteva minute. Nu necesită programare, liste de așteptare, asigurare medicală, este accesibilă oricărei persoane cu vârsta peste 18 ani care se adresează medicilor de familie implicați în program. În special pentru comunitățile rurale, campania asigură testarea tuturor pacienților, inclusiv a celor care nu pot accesa investigația la un laborator aflat în relație contractuală cu Casa de Sănătate din cauza lipsei asigurării medicale sau din motive financiare. Distanța mare până în orașele unde există aceste laboratoare, de multe ori fiind necesare mai multe deplasări (programare, recoltare, primire rezultate), determină pacientul să amâne deplasarea mai ales în plină sănătate aparentă până la apariția bolii sau a complicațiilor sale.

 

de Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: