Politici de Sanatate

Medicina personalizată – noi perspective pentru pacientul român

22 octombrie
11:20 2013
Medicina personalizată – noi perspective pentru pacientul român

 Studiile arată că, dacă femeile diagnosticate cu cancer de sân ar efectua un test genetic înainte de a începe tratamentul, s-ar face cu 34% mai puţină chimioterapie. În plus, peste 17.000 de accidente vasculare cerebrale ar putea fi prevenite anual, dacă s-ar efectua un test genetic care să evalueze răspunsul pacientului la terapia cu anticoagulante. Totodată, s-ar economisi anual aproximativ 600 de milioane $ dacă pentru pacienţii cu cancer colorectal metastazic s-ar testa statusul mutaţional al genei KRAS înainte de începerea tratamentului.

Luând în considerare cele de mai sus, dezbaterile din cadrul evenimentului organizat de Personal Genetics au avut ca punct comun ideea că “investiţia corectă în sănătate ar reduce substanţial costurile tratamentelor medicale”.

Chiar dacă este un concept nou în România, “medicina personalizată şi medicina preventivă reprezintă o adevărată provocare, dar şi o necesitate, generate de problemele financiare cu care se confruntă sistemul medical românesc. Un sistem de prevenţie care să aibă la bază testarea genetică poate genera în anumite patologii scăderea substanţială a cheltuielilor bugetare”, a declarat Ariadna Avram, CEO Personal Genetics, în deschiderea conferinţei.

În cadrul conferinţei au luat cuvântul acad. prof. dr. Laurenţiu Popescu, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române, prof. dr. Ştefan Constantinescu, Institutul de Cercetare a Cancerului Ludwig, de Duve Institute, Universite Catholique de Louvain, Bruxelles, prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii Române de Neurologie, prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gabor Sztaniszlav, Country Manager Amgen România.

 *Prof. dr. Ştefan Constantinescu, Institutul de Cercetare a Cancerului Ludwig, de Duve Institute, Universite Catholique de Louvain, Bruxelles, a prezentat importanţa tratamentelor personalizate. Cu cât îmbătrânim, cu atât creşte numărul mutaţiilor la nivelul fiecărui corp, iar acestea, la rândul lor, colaborează diferit cu mutaţiile care duc la formarea cancerului. Tocmai de aceea este necesar ca fiecare persoană să beneficieze de un tratament personalizat.

*Prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii Române de Neurologie, a dorit să evidenţieze ce înseamnă mai exact medicina bazată pe dovezi şi medicina personalizată. Ceea ce i se reproşează medicinei bazate pe dovezi este că acţionează statistic. Cu toate acestea, există o şansă mai mare de control, în acest caz, mai ales din punctul de vedere al costurilor. În ceea ce priveşte medicina personalizată, avantajul ar fi că are în centru individul, abordând personal fiecare pacient. Cu toate acestea, este un concept destul de controversat când vine vorba de definirea costurilor.

*Prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a abordat problema medicinei personalizate din punct de vedere etic. El a afirmat că nu tot ce ţine de dezvoltare, din punct de vedere ştiinţific, este şi moral. Medicina personalizată poate fi costisitoare şi, în acelaşi timp, poate …

Pentru articolul integral vă invităm să citiți ediția tipărită din luna octombrie a revistei Politici de Sănătate!

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: