Ca și alte domenii, lumea medicală a intrat în era digitală. Efectele ei sunt prezente peste tot în această industrie – de la producătorii de tehnologie și echipamente, companiile farmaceutice, până la cadrele medicale și, în final, la benficiarul suprem al avantajelor aduse de noua tehnologie – pacientul. Principala caracteristică a digitalizării este inovarea și, probabil că, în nici un alt domeniu inovarea nu este atât de importantă ca în domeniul sănătății. În acest context, nu este surprinzător faptul că MEDICA, cel mai mare târg medical, atrage peste 5.000 de expozanți din aproximativ 70 de țări, devenind un hotspot pentru companiile inovatoare.
Laserul poate detecta cancerul de piele
Cancerul de piele este cea mai frecventă formă de cancer. Numai în Germania sunt înregistrate peste 200.000 de noi cazuri în fiecare an. O metodă inovatoare pentru depistarea precoce a acestuia este prezentată de un start up din Berlin. Folosind un laser, melanina este stimulată și, prin urmare, iluminată prin această tehnologie. Fluorescența este astfel cartografiată, celulele canceroase aprinzându-se puțin diferit decât celulele sănătoase. Un algoritm recunoaște diferențele și calculează probabilitatea afectării țesutului. Valoarea pe care o afișează dispozitivul este una de măsurare și indică nivelul de probabilitate ca această formă de cancer malign de piele să fie prezentă. Procedura, numită dermatofluoroscopie, este foarte ușor de realizat, iar utilizatorul nu mai trebuie să interpreteze imaginile. Dermatologii și medicii generaliști calificați o pot utiliza chiar acum!
„Cel mai inovativ pat din punct de vedere tehnologic care a fost produs vreodată”
Grija pe care părinții o arată copiilor cu afecțiuni cronice este o tendință din ce în ce mai prezentă. Ea nu putea rămâne fără răspuns din partea firmelor inovatoare. O companie londoneză face o declarație impresionantă despre patul digital: „Este patul cel mai inovativ din punct de vedere tehnologic care a fost produs vreodată”. Acesta are o cameră video încorporată, astfel încât părinții să-și poată monitoriza copilul. O serie de senzori sunt integrați în saltea, aceștia fiind folosiți pentru a măsura greutatea și temperatura corpului copilului. De asemenea, este monitorizat și nivelul de oxigen din sânge. Patul emite o alertă dacă copilul nu mai respiră timp de 15 secunde, de exemplu.
Rețeaua stetoscoapelor
Chiar și clasicul stetoscop a intrat în lumea digitală unde se conectează în rețea! StethoMe este un stetoscop fără fir pe care părinții îl pot folosi pentru a examina inima și plămânii copiilor lor. Acest dispozitiv a fost câștigătorul categoriei Healthcare la Cupa Mondială de Inovare IOT / WT 2018. Cu ajutorul lui, părinții pot să verifice funcția căilor respiratorii ale copiilor lor oriunde, în orice moment și să facă schimb de date cu experții medicali. Acest lucru poate preveni multe drumuri inutile la controalele medicale pentru copiii cu afecțiuni pulmonare cronice. Algoritmii necesari pentru dispozitiv sunt optimizați prin inteligența artificială, care este utilizată pentru a îmbunătăți în mod semnificativ calitatea și acuratețea diagnosticării. Pentru a realiza acest lucru, a fost creată o bază de date sonoră uriașă, evaluată de specialiști. Obiectivul este de a îmbunătăți calitativ diagnosticul și de monitorizare a terapiei pentru boli cronice cum ar fi astmul.
Sunt doar câteva din cele mai noi aplicații ale digitalizării în industria medicală ce pot fi descoperite și testate, alături de multe altele, la ediția 2018 a expoziției MEDICA, ce se desfășoară între 12 și 15 noiembrie la Dusseldorf, Germania. MEDICA reflectă tendința mondială de digitalizare în cadrul sectorului de asistență medicală, cu accent pe start-up-uri.
Bogdan Guță