A fost semnat Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), după ani de negocieri și cinci zile de discuții finale, în Atlanta, Statele Unite ale Americii. Inițiativa își propune să elimine barierele din calea comerțului între 12 țări care împreună reprezintă 40% din economia lumii. În ciuda numeroaselor beneficii, un acord de liber schimb între SUA și 11 țări din Cercul de Foc al Pacificului ar putea avea un impact puternic asupra sănătății publice, avertizează reprezentanții Medecins Sans Frontieres (MSF).
Deși susținătorii parteneriatului spun că acesta va impulsiona dezvoltarea economică între multe dintre țările implicate, reprezentanții MSF consideră că acordul va duce la „creșterea prețului medicamentelor pentru milioane de oameni, prin extinderea inutilă a monopolurilor, întârziind reducerea prețurilor prin apariția medicamentelor generice”. Organizația internațională susține că TPP va forța țările în curs de dezvoltare să-și modifice legislația, pentru a include „protecția abuzivă a proprietății intelectuale pentru companiile farmaceutice”, inclusiv introducerea protecției oferită de brevet pentru medicamentele biologice, fapt care va îngreuna dezvoltarea medicamentelor biosimilare.
„Aceste țări vor plăti un preț foarte mare în următoarele decenii pentru medicamente, preț care va fi măsurat prin impactul pe care îl are asupra pacienților”, au explicat reprezentanții MSF.
Participanții la negocierile finale au reușit să ajungă la un compromis cu privire la exclusivitatea medicamentelor biologice, unul dintre motivele care au ținut pasul pe loc până acum. Cu toate acestea, acordul pare să-l nemulțumească în continuare pe mulți. Concret, conform înțelegerii, medicamentele biologice vor avea opt ani de exclusivitate pe piață, asta în ciuda faptului că anumite țări ca SUA și Japonia, precum și numeroase companii de medicamente și biotehnologice au militat pentru o durată de exclusivitate de 12 ani.
Alături de SUA, au semnat parteneriatul Japonia, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Malaezia, Vietnam, Singapore, Brunei, Mexic, Chile și Peru. Acordul este conceput pentru a crea o piață unică cu standarde comune și fără tarife, funcționând într-un mod similar cu cea din Uniunea Europeană.
Sursa: www.pmlive.com
Mirabela Viașu