Politici de Sanatate

Maternități și bănci de celule stem, sancționate de Consiliul Concurenței

13 aprilie
16:46 2018
Maternități și bănci de celule stem, sancționate de Consiliul Concurenței

5 centre medicale (Medicover Hospitals, MedLife, Arcadia Hospital, Genesys Medical Clinic și Rur Medical) și 2 bănci de celule stem (Stem Sure Solutions și CBC Laboratories) au fost sancționate de Consiliului Concurenței pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa serviciilor medicale furnizate de maternităţi private.

Potrivit raportului realizat de Consiliul Concurenței, fiecare maternitate avea o relaţie contractuală de exclusivitate cu o bancă de celule stem spre care îşi îndruma pacientele. ”În cazul în care pacientele optau pentru banca agreată, serviciile de prelevare, procesare şi stocare a celulelor stem erau gratuite. În cazul în care optau pentru altă bancă, trebuiau să plătească un tarif stabilit de maternitate și banca agreată. În aceste condiții, pacientelor li s-a redus accesul la o altă sursă alternativă de furnizare de servicii stem în funcție de calitatea și prețul acesteia, iar costul final plătit de paciente era mult mai mare dacă nu alegeau banca agreată de maternitate. Nivelul ridicat al taxei de recoltare sânge/țesut de cordon ombilical aplicată pacientelor care  optau pentru băncile non partenere este reflectat în numărul foarte mic de paciente care au ales aceste bănci. Ca urmare, a fost afectată concurența între băncile de celule stem prin limitarea posibilităților de intrare în maternități a altor bănci concurente, în afara celor partenere”, se menționează în comunicatul Consiliului Concurenței.

Deși în România activează 12 companii pe piaţa de prelevare, procesare și stocare a celulelor stem (bănci de celule stem sau agenţi ai acestora), doar 4 dintre acestea dețin aproximativ 90%  din piață. “Înţelegerile maternităţi – bănci de celule stem s-au făcut în detrimentul pacientelor, cărora li s-a  redus  posibilitatea  de  a  alege  serviciile unei bănci, de  multe  ori  mai  ieftine  decât  cele propuse  de  maternitate. Maternitatea  a ignorat  interesul  pacientelor sale,  pentru  a-și proteja propriile interese financiare și comerciale. În același timp, aceste acorduri au condus la  reducerea concurenței între băncile de celule stem prin  blocarea  accesului  la  pacientele maternităților” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Relaţiile exclusive/parteneriatele au fost încheiate între Medicover și firmele  din  grupul  CBC (Cord  Blood  Center Ro şi Cord Blood Center Medical), Grup  Medlife  (Med  Life,  Rur  Medical, Genesys) și Stem Sure Solutions, Arcadia și Stem Sure Solutions, iar apoi Arcadia și Cord Blood Center Medical.

Cuantumul amenzilor

  • Medicover Hospitals- 181.066 lei
  • Med Life SA – 755.962 lei
  • Arcadia Hospital – 113.700 lei
  • Genesys Medical Clinic SRL- 86.617 lei
  • Rur Medical- 22.575 lei
  • Stem Sure Solutions SRL- 39.633 lei
  • CBC Laboratories- 26.357 lei

Toate companiile implicate au recunoscut încălcarea legii concurenței și au beneficiat de reduceri ale amenzilor.

Recomandări

În urma investigaţiei, Consiliul Concurenței a făcut serie de recomandări atât maternităților private, cât și băncilor de celule stem. Astfel, maternitatea trebuie să stabilească relații cu pacienta -în ceea ce privește recoltarea de sânge/țesut- fără nicio influență a vreunei bănci de celule stem. Noile relaţii ar trebui să conducă atât la o revizuire a modului de stabilire a tarifului  practicat  de  maternitate  pentru  serviciul  de  recoltare  sânge/țesut prestat pacientei, cât și la o concurență reală între băncile de celule stem, bazată pe calitatea serviciilor prestate și prețurile practicate, iar nu pe intervențiile făcute pe lângă maternitate. Tarifele  solicitate  de  către  maternitate  ar  trebui să  fie  cunoscute  în  mod  real  de  către pacientele sale, ca tarife percepute pentru serviciile proprii prestate clienţilor, la fel ca şi în cazul celorlalte tarife aferente serviciilor medicale prestate de maternitate.

În ceea ce privește băncile de celule stem, acestea trebuie să aibă o relaţie cu pacienta în ceea ce priveşte activitatea de prelevare, procesare şi stocare de celule stem; alegerea băncii de celule stem în vederea depozitării materialului biologic recoltat ar trebui lăsată la latitudinea pacientei, iar nu determinată/ influenţată de către maternitate, ca urmare a intervențiilor făcute de către băncile de celule stem pe lângă maternități. Maternitatea este cea care ar trebui să aibă o relaţie cu pacienta atât în ceea ce priveşte naşterea propriu-zisă, cât şi recoltarea de sânge din cordonul ombilical şi/sau ţesut de cordon ombilical, aşa cum banca ar trebui să aibă o relaţie cu pacienta în ceea ce priveşte activitatea de prelevare, procesare şi stocare de celule stem. (V.Grigore)

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: