Politici de Sanatate

Măsuri europene pentru dezvoltarea pieței de medicamente generice

21 decembrie
16:15 2017
Măsuri europene pentru dezvoltarea pieței de medicamente generice

Toate țările OECD văd în dezvoltarea pieței de medicamente generice o oportunitate pentru a crește eficiența cheltuielilor farma, dar multe nu exploatează întregul potențial al genericelor, conform raportului Health at a Glance Europe 2017. Statisticile arată că, în 2015, vânzările de generice au reprezentat mai mult de trei sferturi din volumul total de medicamente vândute în America, Chile, Germania, Noua Zeelandă și Marea Britanie, însă mai puțin de un sfert în Luxemburg, Italia, Austria și Grecia.

Raportul notează că mai multe țări și-au extins eforturile pentru a încuraja vânzarea de generice de la declanșarea crizei economice din 2008 și au fost puse în aplicare stimulente financiare pentru medici, farmaciști și pacienți pentru a dezvolta această piață.

De exemplu, Franța (în 2009 și în 2012) a introdus un sistem de plăți pentru performanță pentru medicii generaliști care prescriau medicamente generice, în timp ce în Japonia (în 2012), bonusurile financiare au contribuit, de asemenea, la creșterea numărului de generice în prescrierea totală.

Evaluarea anuală a Comisiei Europene

Rapoartele europene arată că sistemele de sănătate trebuie să se îmbunătățească în termeni de eficiență. Angajamentul UE de a asigura echitatea accesului la asistență medicală este provocat de capacitatea financiară limitată a guvernelor de a acoperi cererea tot mai mare de servicii de asistență medicală. Medicamentele generice și biosimilare oferă cea mai mare oportunitate de a îmbunătăți accesul la medicamente sigure și eficiente.

Guvernele ar trebui să adopte politici privind medicamentele care să sprijine utilizarea de medicamente generice și biosimilare pentru a genera beneficiile susținute ale concurenței pe termen lung. Măsurile de reducere a riscurilor și a costurilor (cum ar fi prețurile externe de referință (ERP), licitațiile unice pentru câștigători, politicile de rambursare / compensare și reducerile de prețuri mandatate) pun în pericol siguranța furnizării medicamentelor și, în cele din urmă, sănătatea pacientului, după cum se subliniază în evaluarea Comisiei asupra situației din România.

Adrian van den Hoven, directorul general al Medicines for Europe, a comentat că „OCDE, Comisia Europeană și Consiliul European au subliniat importanța disponibilității la timp a medicamentelor generice și biosimilare pentru sistemele de sănătate. În acest sens, Medicines for Europe a elaborat un set de recomandări naționale pentru Franța, Italia, Olanda, Spania, Portugalia, Bulgaria și Irlanda în vederea ajutorării UE și a statelor membre să dezvolte politici eficiente care să sprijine accesul pacienților la medicamente.

Pentru a exploata pe deplin potențialul medicamentelor generice și biosimilare, guvernele europene ar trebui să încurajeze concurența pe baza a patru recomandări generale și a unor măsuri specifice țării:

  • asigurarea unui mediu de piață previzibil pentru o aprovizionare stabilă de medicamente;
  • implementarea de stimulente clare pentru a crește utilizarea medicamentelor generice și biosimilare;
  • creșterea eficienței reglementării pentru a promova standarde înalte, reducând birocrația.

Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale ale căror brevete au expirat. Conțin aceeași substanță activă ca produsul original, fiind echivalente din punctul de vedere al dozei, concentrației, căii de administrare, siguranței, eficacității și al indicațiilor terapeutice. „De obicei, un medicament generic este cu 20% – 90% mai puțin costisitor decât originalul. În plus, existența medicamentelor generice la prețuri mai mici scade prețul medicamentelor originale datorită competiției de pe piață, oferind pacienților acces la tratament farmaceutic la costuri scăzute” – Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: