
Astmul bronșic este o boală cronică inflamatorie cu simptomatologie care impactează major calitatea vieții, în special în formele severe.
În prezent, boala are o prevalență estimată la peste 300 milioane de pacienți la nivel global, în creștere până la peste 400 milioane de persoane afectate până în 2025. În ansamblu, astmul bronșic este privit ca o afecțiune controlabilă, dar complexă prin spectrul fenotipurilor descrise, ceea ce constituie o problemă de sănătate publică în toate țările, indiferent de nivelul de dezvoltare. Astmul bronșic sever rămâne o arie încă insuficient gestionată, cu un mare potențial de îmbunătățire a răspumsului terapeutic.
Abordarea recomandată de ghidurile internaționale de management al astmului a evoluat în decursul timpului de la una centrată pe severitatea simptomatologiei la aplicarea unui algoritm terapeutic ce vizează intensitatea tratamentului necesar pentru controlul fiecărei trepte de severitate a bolii. Terapia optimă a astmului bronșic presupune un proces continuu de monitorizare a simptomatologiei, ajustare a tratamentului într-o treaptă superioară/inferioară, asociere a unui nou medicament și evaluare a răspunsului terapeutic, cu obiectivul de a asigura controlul simptomelor și reducerea riscului de exacerbări.
Despre impactul bolilor respiratorii cronice, rolul pacienților în managementul astmului și demersurile Societății Române de Pneumologie va discuta prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinte al Societății de Pneumologie, în cadrul celei de-a V-a ediții a Masterclass Școala Pacienților.
Evenimentul, organizat de Quinn Media și revista Politici de Sănătate, pe 28 și 29 martie, la sediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, reprezintă un dialog constructiv între asociații de pacienți, medici și liderii autorităților din sănătate.