Politici de Sanatate

Marea Britanie ar putea avea cea mai mică povară a bolilor din lume

21 septembrie
14:48 2015
Marea Britanie ar putea avea cea mai mică povară a bolilor din lume

Marea Britanie se poate lăuda cu cele mai mici rate de mortalitate și morbiditate din Europa și are potențialul de a deveni țara cu cea mai mică rată a poverii globale a bolilor din lume, arată un nou studiu realizat de Public Health England și publicat în The Lancet. Documentul relevă, pentru prima oară, o scădere considerabilă a mortalității și morbidității în Marea Britanie, comparativ cu alte țări europene.

Potrivit studiului, regiunile din sud-estul Marii Britanii au cea mai mică rată a poverii globale a bolilor, comparațiv cu țările cu venituri ridicate.

„Rezultatele arată o oportunitate imensă pentru sănătatea publică și medicina preventivă. Dacă nivelurile de sănătate din regiunile cele mai dezastruoase din Anglia sunt printre cele mai bune din Europa, Anglia ar avea una dintre cele mai mici rate de morbiditate decât orice altă țară dezvoltată”, a declarat prof. John Newton Chief Knowledge Officer, Public Health England.

Deși s-au înregistrat scăderi semnificative în mortalitatea prematură în Marea Britanie, principalele cauze de deces rămân în continuare boli cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, cancerul pulmonar și boli pulmonare obstructive cronice. Asta în contextul în care toate aceste afecțiuni pot fi prevenite.

Speranța de viață în Marea Britanie a crescut cu 5,4 ani

Cercetarea arată și o creștere a speranței de viață a britanicilor cu 5,4 ani, între 1990 și 2013. Este una dintre cele mai mari creșteri din Europa, de la 75,9 ani în 1990, la 81,3 ani în 2013. Acest lucru s-a datorat în principal scăderii ratei de deces din cauza bolilor cardiovasculare, accident vascular cerebral, boli pulmonare obstructive cronice si anumite forme de cancer. Pe de altă parte, a crescut mortalitatea prin boli ale ficatului.

Îmbunătățirile în speranța de viață nu au fost însă însoțite și de progrese în calitatea serviciilor medicale. Astfel, deși trăiesc mai mult, britanicii nu sunt mai sănătoși sau mai bine îngrijiți, suferind adesea de mai multe afecțiuni grave. De exemplu, mortalitatea prin diabet zaharat a scăzut cu 56%, însă procentul persoanelor care trăiesc cu dizabilități din cauza acestei afecțiuni a crescut cu 75%.

Sursa: www.gov.uk

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: