Politici de Sanatate

Manuale pentru personalul medical de urgență

04 septembrie
15:54 2019
Manuale pentru personalul medical de urgență

Șase manuale de specialitate vor fi puse la dispoziția personalului din departamentele de primiri urgențe în scopul îmbunătăţirii calităţii serviciilor de urgență spitalicești și prespitalicești.

Cărțile reprezintă o importantă bază de formare a personalului medical de urgență din toată țara si conțin informații utile pentru medicina în caz de dezastre. Cele 6 titluri (”Manual de medicină de catastrofă”, ”Manualul Tintinalli pentru medicina de urgență, Ghid pentru studiu comprehensiv”,  ”Nancy Caroline: Medicină de Urgență în prespital”, ” Manualul Sheehy pentru asistența medicală de urgență”, ”Primul ajutor calificat, ediția II” și ”Protocol Național de Triaj, Versiunea 2, Ghid de implementare”) sunt fie materiale de referință din literatura internațională traduse în limba română, fie materiale realizate integral de experții români.

”Biblioteca pentru medicina de urgență s- a format. Medicina de urgență este una de top între specialitățile medicale. Dar în ultimii 2 ani am făcut pași importanți în tot domeniul medical, pornind de la majorarea salariilor anul trecut, continuând anul acesta cu investiții masive în dotarea cu aparatură medicală a spitalelor. Anul viitor va fi anul programelor de sănătate. Totul s- a facut concomitent cu pregătirea resursei umane si investiția în resursa umană. Am repetat de mai multe ori. Avem proceduri, protocoale, reguli, trebuie să le aplicăm și să respectăm fișa postului”, a spus ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Publicațiile realizate în cadrul proiectului româno-elvețian sunt relevante pentru toate categoriile de specialiști din serviciile de urgență: medici, asistenți, paramedici, pompieri de la toate nivelurile, atât prespital cât și spital. ”Ele se constituie în instrumente esențiale pentru formarea de bază și continuă a acestor specialiști, fiind distribuite gratuit acestora, fie direct, fie prin existența acestor publicații în cadrul centrelor de formare”, a precizat dr Raed Arafat, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență.

Finanțare de 181 milioane de franci elvețieni pe parcursul a zece ani

Programul de Cooperare Elvețiano-Român, cu o valoare totală de 181 milioane de franci elveţieni, s-a desfășurat în perioada 2009 – 2019 în scopul reducerii disparităţilor economice şi sociale dintre România şi restul statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi a disparităților dintre regiunile României.

Parte din Fondul Tematic ”Reforme în domeniul sănătății”, proiectul în cadrul căruia au fost realizate aceste publicații a fost implementat în 2 etape, respectiv ER1 2014-2-16 si ER 2 2018-2019, și a vizat dezvoltarea programelor de formare continuă în domeniul urgenței și susținerea și creșterea calității serviciilor de urgență oferite populației.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: