Politici de Sanatate

Manual despre bolile cardiovasculare pentru farmaciști

01 noiembrie
13:31 2022
Manual despre bolile cardiovasculare pentru farmaciști

Bolile cardiovasculare (BCV ) reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, fiind responsabile de aproximativ 18,6 milioane de decese în fiecare an. În timp ce oamenii au nevoie de asistență medicală mai mult ca niciodată, accesul la aceasta rămâne încă inadecvat în multe medii. Forța de muncă din domeniul farmaceutic, un pilon esențial al sistemului de sănătate, este poziționată ideal pentru a consolida furnizarea de asistență medicală primară și pentru a contribui la gestionarea și prevenirea factorilor de risc pentru BCV.

La sfârșitul lunii octombrie, International Pharmaceutical Federation (Federația Internațională a Farmaciilor) a publicat „Bolile cardiovasculare: Un manual pentru farmaciști”, care identifică și descrie intervențiile conduse de farmaciști în prevenirea, depistarea, gestionarea și optimizarea tratamentului bolilor cardiovasculare. Farmaciștii pot juca un rol crucial în depistarea, prevenirea și modificarea factorilor de risc și, în general, în oferirea de sfaturi utile cu privire la modul în care se poate păstra sau obține un stil de viață mai sănătos. Deoarece serviciile farmaceutice sunt ușor accesibile și distribuite pe scară largă în cadrul comunității, intervențiile furnizate în acest context ar putea contribui la reducerea poverii bolilor cardiovasculare la nivel mondial. „În raportul World Heart Vision 2030, WHF face apel la toți profesioniștii din domeniul sănătății să își consolideze angajamentul în prevenirea și combaterea bolilor cardiovasculare. Acest manual își propune să facă exact acest lucru în cadrul profesiei de farmacist, oferind o resursă valoroasă pentru a-i ajuta pe farmaciști să implementeze în practicile lor intervenții bazate pe dovezi pentru BCV”, a declarat președintele WHF, prof. Fausto Pinto. În general, prin furnizarea de servicii farmaceutice centrate pe persoană, farmaciștii joacă un rol cheie în  sistemul de sănătate și contribuie, printr-o abordare holistică, la asigurarea unui stil de viață sănătos și a bunăstării, precum și a unui  precum și prin promovarea unei utilizări mai eficiente, raționale și economice a medicamentelor la persoanele care suferă de BCV.

În concluzie, farmaciștii pot contribui la prevenirea, îngrijirea și gestionarea BCV prin diferite  roluri, printre care:

  • promovarea și educația în domeniul sănătății;
  • depistarea precoce;
  • triaj și direcționare;
  • practica de colaborare interprofesională;
  • gestionarea bolii, inclusiv respectarea tratamentului medicamentos;
  • optimizarea tratamentului;
  • contribuția la elaborarea politicilor publice;
  • cercetarea bazată pe practică.

Acest manual reunește mai multe exemple de intervenții bazate pe dovezi efectuate de farmaciști din întreaga lume  care au condus la rezultate pozitive din punct de vedere economic și al sănătății pentru pacienții care suferă de boli cardiovasculare.

Bogdan G.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: