Politici de Sanatate

Mai multă putere pentru Agenția Europeană a Medicamentului- votul final, în iulie

22 iunie
13:29 2021
Mai multă putere pentru Agenția Europeană a Medicamentului- votul final, în iulie

Deputații europeni din domeniul sănătății publice sunt de acord să modifice mandatul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) pentru a consolida rolul acesteia și pentru a pregăti mai bine UE să gestioneze viitoarele crize sanitare.

Comisia parlamentară pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) a adoptat marți, 22 iunie, cu 68 de voturi pentru, 3 voturi împotrivă și 8 abțineri, poziția sa de negociere privind prelungirea mandatului Agenției Europene pentru Medicamente (EMA). Poziția urmează să fie votată în cadrul sesiunii plenare din iulie.

O nouă bază de date europeană privind aprovizionarea cu medicamente

Deputații europeni propun crearea unei baze de date digitale interoperabile la nivelul UE pentru a monitoriza și raporta penuria de medicamente. Baza de date ar facilita, în mod permanent, accesul și schimbul de informații între agenție și autoritățile naționale. Fiecare țară din UE ar urma să dezvolte o platformă pentru monitorizarea în timp real a aprovizionării cu medicamente, cu scopul de a detecta, prevedea și preveni penuria.

O mai bună coordonare în ceea ce privește studiile clinice

Deputații europeni doresc să pună în aplicare studii clinice coordonate, bine concepute și la scară largă pentru a obține dovezi fiabile. Experiența studiilor clinice din timpul pandemiei a scos la iveală multe deficiențe, inclusiv duplicarea, subreprezentarea unor subgrupuri importante de populație și lipsa de colaborare. În plus, deputații europeni doresc ca informațiile privind studiile clinice și deciziile de autorizare a introducerii pe piață să fie făcute publice.

Consultarea mai largă și transparența grupurilor de coordonare ale agenției

Organismele nou înființate ale Agenției, cum ar fi Grupul de coordonare a medicamentelor și Grupul de coordonare a dispozitivelor medicale, ar trebui să includă observatori permanenți din partea organismelor ce reprezintă pacienții și cadrele medicale, precum și să primească sugestii și contribuții din partea unor părți terțe, inclusiv din partea deținătorilor de autorizații de introducere pe piață, a distribuitorilor angro sau a altor grupuri adecvate din industrie, a pacienților, a consumatorilor și a cadrelor medicale. Membrii acestor organisme nu trebuie să aibă interese în sectoare industriale conexe care le-ar putea afecta imparțialitatea. Deputații europeni adaugă că EMA ar trebui să pună la dispoziția publicului aceste liste de membri și proceduri.

„Pandemia a demonstrat că UE și statele sale membre nu au fost pregătite să facă față unei provocări de această amploare. Agenții precum EMA nu au avut un mandat adecvat sau resurse suficiente. În prezent, consolidăm capacitatea EMA de a face față viitoarelor situații de urgență. Parlamentul dorește să facă mai transparentă activitatea grupurilor de coordonare și să consolideze rolul profesioniștilor din domeniul sănătății, precum și să încurajeze sinergiile dintre agențiile UE. În plus, dorim să promovăm testele clinice pentru dezvoltarea de vaccinuri și tratamente, consolidând informarea publicului cu privire la acestea. Ne-am angajat să punem la dispoziția agenției noi instrumente care să îi permită să efectueze o monitorizare activă pentru a preveni penuria de medicamente. Pe scurt, mai multă transparență, mai multă participare, mai multă coordonare și mai multă prevenire”, a declarat raportorul Nicolás González Casares.

 

BG

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: