Politici de Sanatate

LLC: boală asimptomatică ce apare la persoane din ce în ce mai tinere. Diagnosticul personalizat permite remisiunea cât mai lungă a leucemiei limfocitare cronice

26 decembrie
17:20 2019
LLC: boală asimptomatică ce apare la persoane din ce în ce mai tinere. Diagnosticul personalizat permite remisiunea cât mai lungă a leucemiei limfocitare cronice

Leucemia limfocitară cronică (LLC) începe să apară la persoane din ce în ce mai tinere, la vârsta de aproximativ 35-40 de ani, iar un diagnostic personalizat permite alegerea acelei terapii care să ducă la o remisiune cât mai îndelungată a bolii. Participanții la cea de-a doua rundă a dezbaterii „Îmbunătățirea managementului LLC în România”, organizată de Asociația Echitate în Sănătate în parteneriat cu revista Politici de Sănătate la Timișoara, pe 18 decembrie, au atras atenția că este nevoie de protocoale pentru aceste investigații și de crearea unui subprogram de diagnostic și tratament al pacienților cu LLC.

 

„Putem face un calcul, inclusiv din punct de vedere financiar, cu cât se reduc costurile pentru un pacient diagnosticat corect, cu toate investigațiile necesare. Pentru că dacă este pus diagnosticul și se începe chimioterapia sau imunoterapia, și vedem că pacientul nu răspunde, apar costuri legate de spitalizare etc. În schimb, dacă îl diagnosticăm corect, descoperim exact mutația pe care o are, știm foarte clar care este molecula cu cel mai bun efect”, a explicat conf. dr. Nicoleta Berbec, director medical Spitalul Clinic Colțea, București, și membru al Comisiei de Hematologie din Ministerul Sănătății.

Din fericire, medicii hematologi care tratează persoane cu LLC în România au la dispoziție o gamă variată de terapii, însă tocmai aici se pune problema diagnosticului personalizat. „Din multiplele variante, trebuie să alegem varianta optimă pentru pacient. Avem foarte multe molecule noi la îndemână, tocmai de aceea diagnosticul personalizat, de certitudine, este extrem de important. Sunt necesare analize de flowcitometrie, genetică și biologie moleculară, cu ajutorul cărora putem depista mutațiile existente”, a completat conf. dr. Ioana Ioniță, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara.

”Noi, în momentul de față, suntem pregătiți pentru diagnosticul personalizat și avem kituri speciale de hematologie cu un număr de 50 de gene și 300 de hotspoturi – acoperă cam 95% din toate mutațiile genetice din leucemii, din cancerele hematologice și, mai mult, recomandă, în funcție de mutația depistată, cel mai bun medicament existent la nivel global, scanând bazele de date ale autorităților internaționale în domeniu (FDA, EMA etc.), ale asociațiilor de profil și instituțiilor medicale internaționale. În plus, ne indică studiile clinice aflate în desfășurare, oriunde în lume, cu diverse molecule, care mai pot înrola pacienți. Astfel, pentru pacienți români aflați la capătul drumului, le putem da cel puțin 10 studii clinice gratuite efectuate în lume pe mutația de gene sau combinația de gene pe care o au ei”, a anunțat prof. dr. Virgil Păunescu, director general OncoGen și vicepreședinte al Academiei de Științe Medicale.

Efectele adverse ale tratamentului necorespunzător

„Este foarte important, indiferent cât ar costa, să dăm ceea ce trebuie pacientului. Dacă nu avem o terapie personalizată, pacientul trece prin două-trei tipuri de tratamente, care, pe de o parte, pot fi dăunătoare, chiar letale, deoarece boala progresează (intervine rezistența) și este necesar tratamentul toxicităților, care va fi mult mai scump decât dacă pacientului i se prescrie, de la bun început, terapia potrivită. Dacă avem aceste protocoale, care sunt agreate de autoritățile din Sănătate, atunci și medicul este apărat, deoarece analizele indică cu exactitate care terapie este indicată din multitudinea de alternative”, a spus și prof. dr. Hortensia Ioniță, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Timișoara.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au anunțat că vor sprijini orice demers care va face ca lucrurile să meargă mai bine pentru pacient și pentru sistemul de sănătate, în general. „Discuțiile între specialiști duc la identificarea unor soluții care vor face să fie mai bine pentru pacienți. În ceea ce privește crearea unui subprogram dedicat LLC sau extinderea actualului subprogram care se derulează pentru leucemie acută și pentru leucemia limfocitară cronică, este nevoie de o propunere a Comisiei de specialitate a Ministerului Sănătății în acest sens”, a explicat Mihaela Tănase, purtător de cuvânt CNAS.

Educație medicală și screening

O altă problemă ridicată de specialiști a fost faptul că LLC este o boală asimptomatică, depistată, uneori, cu totul întâmplător, atunci când pacientul merge la medicul de familie pentru analizele de rutină. „Este o mai mare nevoie de educație medicală și de screeningul pacienților. Ar trebui să se facă măcar o hemogramă pe an la toată lumea – costă doar 15 lei”, a propus asist. univ. dr. Dacian Nicolae Oroș, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, membru al Comisiei de Hematologie din MS. O altă soluție identificată, mai ales în cazul persoanelor din zonele rurale, care ajung foarte rar la medicul de familie pentru analize de rutină, este prezența unor caravane medicale. „În cazul persoanelor din zonele rurale, medicii de pe caravanele mobile pot da oamenilor pe care îi testează trimitere către investigații în laboratoare specializate”, a mai spus conf. dr. Ioana Ioniță.

„Strict legat de LLC, eu văd lucrurile exact ca în leucemia acută. În prezent, există un subprogram de diagnostic și monitorizare a leucemiilor acute. Pacienții cu leucemii acute din centrele care fac parte din acest program sunt foarte bine investigați și avem garanția că diagnosticul este unul corect. Știm cu toții că sunt tipuri de leucemii acute ce beneficiază de o terapie țintită. Cred că același lucru ar trebui făcut și cu leucemia limfatică cronică, dacă ar exista un subprogram de diagnostic și monitorizare. Sumele care au fost alocate în cadrul programului pentru fiecare investigație efectuată sunt suficiente pentru a acoperi analizele necesare pacientului”- conf. dr. Nicoleta Berbec.

”LLC, fiind o boală de multe ori asimptomatică, este subdiagnosticată. Mulți pacienți nu ajung la medicul de familie decât dacă au o simptomatologie evidentă. Evident, cel puțin în Timișoara, medicul de familie care depistează modificări ale hemogramei trimite imediat pacientul la hematolog. Dar, pentru asta, persoana bolnavă trebuie să ajungă la medicul de familie, măcar pentru analizele de rutină”- conf. dr. Ioana Ioniță.

 

de Valentina Grigore

 

 

 

 

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: