Politici de Sanatate

Lista de compensate și gratuite, actualizată cu 39 de molecule noi

04 decembrie
16:45 2020
Lista de compensate și gratuite, actualizată cu 39 de molecule noi

39 molecule noi pentru tratarea bolnavilor cu afecțiuni grave vor fi introduse în lista medicamentelor compensate și gratuite.

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat, în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Hotărârea de Guvern intră în vigoare la 1 ianuarie 2021, pentru medicamentele incluse necondiționat fără impact bugetar sau cu impact bugetar neutru, și  începând cu data de 01.02.2021, pentru  medicamentele incluse condiționat de încheierea contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat si pentru medicamentele incluse necondiționat, dar cu impact bugetar.

Cele 39 de molecule inovative sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, leucemii și limfoane, aplazie medulară, pacienți cu boli autoimune, afecțiuni rare, diabet, HIV/SIDA, pacienți cu transplant.

Cele mai multe medicamente din cele introduse în listă, un număr de 29 denumiri comune internaționale, sunt destinate pentru tratarea bolnavilor incluşi în programele naţionale de sănătate pentru oncologie, tratament şi monitorizare a  persoanelor cu infecție HIV/SIDA, programul național de boli neurologice, programul național de diabet zaharat, cel de boli rare și sepsis, programul naţional de transplant de organe, țesuturi şi celule de origine umană pentru transplant medular, transpalnt de cord, transplant hepatic,  tansplant renal, transplant combinat de rinichi şi pancreas, transplant de celule pancreatice, transplant.

“Continuăm procesul de creştere a accesului pacienţilor cu afecțiuni cronice grave la tratamente de ultimă oră prin extinderea listei de medicamente compensate și gratuite. Cele mai multe medicamente de ultimă generație introduse în listă sunt destinate pacienților cronici tratați în cadrul programelor naționale de sănătate”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. (V.G.)

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: