Politici de Sanatate

Limită legislativă pentru grăsimile trans produse industrial din alimente

12 septembrie
13:52 2017
Limită legislativă pentru grăsimile trans produse industrial din alimente

Rețeaua Europeană a Inimii (European Heart Network – EHN) și Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (European Public Health Alliance – EPHA) aplaudă introducerea recentă, în Senatul României, a proiectului de lege care are drept scop stabilirea unei limite legislative privind grăsimile trans produse industrial din alimente.

 

EHN și EPHA îndeamnă Senatul și Camera Deputaților să voteze în favoarea proiectului de lege și Guvernul României să asigure implementarea eficientă a acestuia. Dovezile relației cauzale între consumul de grăsimi trans și riscurile pentru sănătate sunt copleșitoare. Există o corelație directă între consumul de grăsimi trans și boala cardiovasculară, principala cauză de deces în Europa. Cu fiecare 2% de energie consumată sub formă de grăsimi trans, riscul de atac de cord sau deces din cauza bolilor cardiace crește cu 25%.

 

Măsuri concrete

O analiză cuprinzătoare a literaturii care evaluează instrumentele de politici disponibile pentru limitarea grăsimilor trans a concluzionat în mod clar că măsurile obligatorii, care implică legislaţie pentru restricționarea sau interzicerea completă, sunt cele mai eficiente opțiuni. Multe țări europene au introdus deja limite legale, inclusiv Austria, Danemarca, Ungaria, Letonia, Elveția, Islanda și Norvegia. Alte țări, precum Suedia și Lituania, au adoptat sau sunt pe cale să adopte o astfel de legislație.

 

Beneficii pentru sănătate

Restricționarea grăsimilor trans oferă beneficii clar identificabile pentru sănătate și sistemele de sănătate. De la introducerea reglementării daneze, aportul a scăzut și reprezintă în prezent o zecime din nivelul la care se afla în momentul adoptării legislației; această scădere a consumului de grăsimi trans explică parțial scăderea semnificativă a mortalității cauzate de bolile cardiovasculare, recent observată în Danemarca. Un studiu recent din Statele Unite a concluzionat că persoanele care trăiesc în zone care au restricționat grăsimile trans au avut mai puține spitalizări pentru atac de cord și accident vascular- cerebral comparativ cu persoanele care locuiesc în zone fără astfel de restricții.

Experiența arată că îndepărtarea grăsimilor trans industriale din alimente este fezabilă din punct de vedere tehnic și economic, atât pentru producătorii mai mari, cât și pentru cei mai mici, precum și în diferite contexte naționale. Diverse companii au eliminat grăsimile trans din gamele lor de produse și s-au angajat să-și împărtășească experiența despre acest proces. (V.G.)

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: