Politici de Sanatate

„La pacienții cu BPOC, diabetul zaharat preexistent sau apărut ulterior le agravează prognosticul”

21 decembrie
22:53 2021
„La pacienții cu BPOC, diabetul zaharat preexistent sau apărut ulterior le agravează prognosticul”

Interviu cu dr. Flavia Vasile, Medic primar Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice.

Studiile au arătat că sindromul metabolic și diabetul zaharat sunt mai frecvente în BPOC și este probabil ca acesta din urmă să afecteze prognosticul. În acest context, ce înseamnă un management adecvat al diabetului? Cum ținem sub control și boala de fond, și comorbiditatea? 

Într-adevăr, BPOC se asociază frecvent cu DZ tip 2, obezitatea și boala cardiovasculară, în special hipertensiunea arterială. Studiile au demonstrat că, la pacienții cu BPOC, diabetul zaharat preexistent sau apărut ulterior le agravează prognosticul, crescând frecvența spitalizărilor și reducân­du-le durata de supraviețuire. Cunoscând aceste date, este foarte important ca noi, medicii, să punem accent pe prevenția primară prin combaterea fumatului, obezității, precum și prin campanii de promovare a stilului de viață sănătos. Odată apărută comorbiditatea, tratamentul trebuie individualizat, fiecare pacient beneficiind de colaborarea strânsă între medicul pneumolog, diabetolog și cardiolog. Tratamentul asociat trebuie să vizeze mai mult decât obținerea unor valori glicemice în ținte, el trebuie să se adreseze și scăderii riscului cardiovascular, întotdeauna crescut sau foarte crescut la această categorie de pacienți.

Cât de importantă este echipa multidisciplinară în evitarea agravărilor/exacerbărilor celor două afecțiuni?

Echipa multidisciplinară este întotdeauna importantă în conducerea tratamentului pacienților cu multiple comorbidități, deoarece acestea se influențează reciproc, agravarea uneia ducând adesea la dezechilibrarea alteia. De asemenea, atât acutizările BPOC, cât și tratamentul folosit în aceste cazuri duc adesea la creșteri importante ale valorilor glicemice. Medicul diabetolog trebuie să știe întotdeauna tratamentul de bază, cât și cel folosit în acutizări și să intervină rapid pentru echilibrarea metabolică a pacienților.

În ultima perioadă se înregistrează tot mai multe cazuri de diabet zaharat de tip 2 la copii și adolescenți. Care au fost factorii care au dus la această schimbare? Cum poate fi depistată boala cât mai repede?

Din păcate, incidența DZ tip 2 la copii și adolescenți are un trend ascendent în ultimii ani, paralel cu creșterea epidemică a obezității infantile. Implicațiile apariției DZ la copii și adolescenți sunt deosebit de grave, deoarece această afecțiune atrage după sine complicații cronice invalidante și un risc cardiovascular crescut. În general, DZ tip 2 apare la copii în perioada pubertății, pe fondul obezității și sedentarismului. Rolul prevenției revine în special părinților, care trebuie să se implice pentru a combate obezitatea și sedentarismul prin asigurarea unei alimentații sănătoase, bogată în fructe și legume în porții corecte (evitarea supraalimentării), evitarea fast food-ului și a snack-urilor nesănătoase, implicarea copiilor în minimum 60 de minute de exercițiu fizic/zi (orice tip de sport le face plăcere), combaterea obiceiului de a lua masa în fața ecranelor. Simptomele care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți sunt: senzația de sete exagerată, urinatul frecvent, urinatul nocturn, oboseala, amețelile. În aceste cazuri, copilul ar trebui să fie consultat de un specialist și să efectueze teste de sânge uzuale (glicemie, hemoglobină glicată) care să confirme diagnosticul.

Pandemia a dus la întârzieri/întreruperi ale îngrijirii medicale în cazul multor persoane cu boli cronice, inclusiv diabet. Care vor fi efectele pentru societate și pentru sistemul de sănătate?

Ca și în cazul altor afecțiuni cronice, pandemia a dus la disfuncționalități în îngrijirea pacienților, la dificultăți în accesul la investigații, controale și monitorizare. În cazul pacienților cu DZ, problemele apărute au fost multiple: cazurile noi nu au avut acces la medic și au temporizat prezentarea într-un serviciu de specialitate și, implicit, începerea tratamentului. Pacienții cronici s-au dezechilibrat metabolic, în primul rând din cauza schimbării stilului de viață (creșterea sedentarismului, stresul, anxietatea), în al doilea rând prin întârzierea/anularea controalelor periodice și întreruperea medicației. Din păcate, DZ este o boală evolutivă și tratamentul neadecvat, precum și perioade de dezechilibru metabolic se însoțesc de creșterea riscului de complicații (boli cardiovasculare: accident vascular cerebral, infarct miocardic, risc crescut de orbire, amputații etc.) cu efecte dezastruoase asupra pacientului și costuri enorme pentru sistemul de sănătate.

Care sunt noutățile aduse de Ghidul de management al diabetului zaharat (octombrie 2021)?

Ghidul de management al DZ elaborat de Societatea Română de Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice este în concordanță cu ghidurile internaționale actuale și pune accentul pe îngrijirea centrată pe pacient, pe rolul echipei multidisciplinare și al educației medical- terapeutice, precum și pe conștientizarea și implicarea pacientului în deciziile terapeutice. În plus, în contextul apariției a tot mai multe clase terapeutice pentru tratamentul DZ tip 2, se pune accentul pe efectele favorabile cardiovasculare și renale ale acestora. Pacientul cu DZ este un pacient cu risc cardiovascular crescut și noile tratamente trebuie să țină cont de acest aspect și să combată factorii de risc, precum și agravarea bolilor cardiovasculare asociate.

 

de Bogdan Guță

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: