
Cu o investiție de 2,4 miliarde lei fără TVA, regiunea Iașiului ar putea beneficia, din 2027, de un nou spital grupat în şase centre medicale.
Ministrul sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, a anunţat că în martie (a.c.) se finalizează etapa de proiectare a Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi, urmând a se trece la procedura de achiziţie pentru construirea acestei unităţi medicale. ”Până la sfârşitul acestui an se finalizează licitaţia de construcţie. Construcţia efectivă începe, probabil, în a doua parte a anului 2023 şi trebuie finalizată în decurs de patru ani, până în 2027. Spitalul asigură spitalizare continuă cu 752 de paturi, grupate în şase centre medicale, la care se adaugă alte 113 paturi pentru spitalizare de zi în ambulatoriul de specialitate și 86 de paturi de terapie intensivă”, a explicat ministrul.
Cele șase centre medicale sunt:
- Centrul de patologie pentru cap și gât (99 paturi- neurologie + AVC, neurochirurgie, oftalmologie, ORL, chirurgie maxilofacială)
- Centrul de patologie toracică (104 paturi – pneumologie, cardiologie, chirurgie toracică, chirurgie cardiovasculară)
- Centrul de patologie abdominală (270 paturi – gastroenterologie, nefrologie, urologie, chirurgie generală)
- Centrul pentru articulații, coloană vertebrală și traumă (75 paturi- ortopedie, chirurgie plastică, arsuri, chirurgie vasculară)
- Centrul de medicină internă (128 paturi- dermatologie, medicină internă, boli metabolice și endocrinologie, imunologie, hematologie, psihiatrie acuți, UTI)
- Centrul pentru mamă și copil (76 paturi – ginecologie/ obstetrică, pediatrie și chirurgie pediatrică, UTIP, neonatologie).
Ministrul a mai anunțat că, în paralel, se lucrează în această lună pentru începerea semnării tuturor contractele pentru cele 27 de obiective incluse în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) de asistenţă medicală spitalicească.
”Lista a fost aprobată de Guvernul României pe baza unor criterii transparente. Contractele de finanţare vor prevedea, după caz, proiectarea şi construcţia. Sunt zone în care proiectul există deja şi practic o să fie doar construcţia sau dotarea acestor unităţi spitaliceşti. Îmi doresc ca a doua parte a anului 2026 să ne găsească cu toate aceste obiective realizate”, a mai afirmat prof. dr. Alexandru Rafila.