Politici de Sanatate

Într-o lume în continuă schimbare și cu provocări medicale tot mai complexe, Sănătatea trebuie să rămână în topul priorităților deciziilor politice

19 iulie
09:44 2023
Într-o lume în continuă schimbare și cu provocări medicale tot mai complexe, Sănătatea trebuie să rămână în topul priorităților deciziilor politice

Interviu cu europarlamentarul Cristian Bușoi, președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, raportor al programului EU4Health.

Prevenția reprezintă o componentă centrală a Programului EU4Health, ea fiind cheia în promovarea sănătății și în reducerea poverii bolilor. De asemenea, prevenția și conștientizarea acesteia acționează împreună pentru a promova comportamente sănătoase și pentru a reduce riscurile asociate bolilor și afecțiunilor. „Prin promovarea unei abordări holistice a sănătății, EU4Health urmărește să crească gradul de conștientizare cu privire la beneficiile prevenției și să sprijine implementarea măsurilor preventive în domeniul sănătății”, subliniază MEP Cristian Bușoi. 

EU4Health, Programul de Sănătate al Uniunii Europene, care vizează promovarea sănătății și a bunăstării cetățenilor europeni, are un buget-record de 5,3 miliarde de euro (2021-2027). Ca raportor al Parlamentului European pentru EU4Health, cum apreciați implementarea de până acum a Programului?

EU4Health reprezintă o oportunitate unică de a consolida capacitățile Uniunii Europene în domeniul sănătății și de a răspunde mai bine nevoilor și provocărilor în continuă schimbare. În general, apreciez eforturile și angajamentul demonstrat de toți cei implicați în punerea în aplicare a Programului EU4Health. Spre exemplu, și datorită acestui program, pentru care sunt raportor, avem astăzi Planul European de Combatere a Cancerului, am reușit să refacem și să consolidăm stocurile de medicamente și să facem depozite strategice, care ne vor ajuta să răspundem mai bine și la timp provocărilor de sănătate viitoare. EU4Health pune un mare accent pe prevenirea și combaterea bolilor, promovarea bunăstării mentale și fizice, creșterea accesului la servicii de sănătate de înaltă calitate și consolidarea rezistenței sistemelor de sănătate. Tot EU4Health sprijină digitalizarea sistemelor de sănătate, oferind o platformă pentru inovație și utilizarea eficientă a tehnologiei în domeniul sănătății. Prin Programul de Sănătate al UE se vor implementa European Health Date Space (Spațiul European al Datelor de Sănătate) și European Electronic Health Record (Registrul European de Sănătate). Bugetul record alocat acestui program, 5,3 miliarde de euro până în 2027, va juca un rol crucial în atingerea obiectivelor programului și în sprijinirea politicilor de sănătate din Uniunea Europeană.

O bună comunicare și bunele practici sunt necesare

Avem banii necesari pentru a răspunde nevoilor pacienților și profesioniștilor din sistem. Este important să ne asigurăm că aceste resurse sunt utilizate în mod corect, eficient și că prioritățile programului vor fi respectate pe toată perioada implementării lui. Este necesară o bună comunicare și schimbul de bune practici. În acest sens, apreciez eforturile Comisiei Europene de a sprijini coordonarea și colaborarea între statele membre prin intermediul mecanismelor existente și al inițiativelor de asistență tehnică. Trebuie să continuăm să monitorizăm îndeaproape progresul și să asigurăm transparență și responsabilitate în utilizarea fondurilor alocate. Să ne concentrăm pe aspectele-cheie ale programului, cum ar fi inovația, accesul egal la servicii de sănătate și prevenirea bolilor, pentru a asigura obținerea celor mai bune rezultate. Vă asigur că voi continua să colaborez cu toți actorii implicați pentru a consolida Programul EU4Health pe toată durata implementării lui.

Ce loc ocupă prevenția și, în special, conștientizarea acesteia, în EU4Health? I se acordă importanța cuvenită?

Prevenția reprezintă o componentă centrală a Programului EU4Health. Prevenția este cheia în promovarea sănătății și în reducerea poverii bolilor. Prevenția și conștientizarea ei lucrează împreună pentru a promova comportamente sănătoase și pentru a reduce riscurile asociate bolilor și afecțiunilor. Prin promovarea unei abordări holistice a sănătății, EU4Health urmărește să crească gradul de conștientizare cu privire la beneficiile prevenției și să sprijine implementarea măsurilor preventive în domeniul sănătății. Un exemplu important în acest sens este promovarea unui stil de viață sănătos și a comportamentelor preventive prin intermediul campaniilor de conștientizare și educație.

Importanța unui comportament preventiv

EU4Health sprijină inițiative care promovează intervenții preventive, cum ar fi screeningul, vaccinarea și programele de prevenire a bolilor cronice. Alocarea resurselor financiare adecvate pentru aceste proiecte este esențială și va duce la rezultate durabile în domeniul sănătății. Desigur că avem multe provocări de depășit. Tocmai de aceea este important să transmitem mesaje clare și să convingem cât mai mulți cetățeni de importanța unui comportament  preventiv, nu reactiv. Avem nevoie de prevenție mai bună, de tehnologii mai bune, de medicamente inovatoare și de condiții bune de diagnostic și tratament în toate țările Uniunii. În calitate de raportor, voi continua să insist asupra importanței prevenției și conștientizării în cadrul Programului EU4Health și voi susține măsuri concrete pentru a asigura că aceste aspecte sunt abordate corespunzător și că resursele necesare sunt alocate în mod adecvat.

Ce acțiuni de prevenire credeți că ar fi bine să se regăsească în programul de lucru pentru anul viitor? Ce afecțiuni să vizeze?

Prevenția și conștientizarea reprezintă instrumente puternice pentru promovarea sănătății și prevenirea bolilor, și voi pleda pentru o abordare echilibrată și integrată în cadrul EU4Health. Într-o lume în continuă schimbare și cu provocări medicale tot mai complexe, Sănătatea trebuie să rămână în topul priorităților deciziilor politice. Prevenirea, diagnosticarea precoce și gestionarea bolilor cronice, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare și cancerul, ar trebui să rămână o prioritate în programul de lucru pentru anul viitor. Aceste afecțiuni au un impact semnificativ asupra sănătății populației și asupra bugetelor de sănătate ale statelor membre.

Prevenția, abordarea unui stil de viață sănătos, screeningul și educația în domeniul bolilor cronice ar trebui să fie acțiuni cheie pentru a reduce incidența și impactul acestor afecțiuni.

O atenție sporită ar trebui acordată prevenirii și promovării sănătății mintale. Afecțiunile psihice, precum depresia și anxietatea, afectează o mare parte din populație, în special din populația tânără. Programul de lucru ar trebui să cuprindă inițiative care să promoveze sănătatea mintală, să ofere sprijin comunitar și acces la servicii de tratament și să reducă stigmatizarea asociată afecțiunilor psihice.

Nevoia de strategii eficiente

Vaccinarea, promovarea vaccinării și prevenirea bolilor infecțioase ar trebui să ocupe un loc special în programul de lucru de anul viitor. Trebuie să continuăm să acordăm o atenție deosebită prevenirii și controlului bolilor transmisibile, infecțioase. Avem nevoie de strategii eficiente pentru a ține sub control bolile infecțioase: prin campanii, facilitatea accesului la vaccinuri și consolidarea stocurilor de vaccin. Promovarea educației sexuale, facilitarea accesului la servicii de planificare familială, contracepție și sănătate sexuală, precum și prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, sunt aspecte esențiale pentru îmbunătățirea sănătății reproductive și a bunăstării generale a populației.

Nu în ultimul rând trebuie să ținem cont că reducerea poluării, alimentația sănătoasă din surse curate, sprijinirea dezvoltării durabile, toate au legătură cu o mai bună sănătate a noastră, a tuturor. Sunt doar câteva sugestii. Este important să luăm în considerare prioritățile și nevoile specifice ale cetățenilor europeni, pentru a elabora un program de lucru cuprinzător și eficient.

România se situează pe ultimele locuri în clasamentul european atât în ceea ce privește rata de disponibilitate a medicamentelor, cât și în ceea ce privește timpul de acces al pacienților la tratamente de ultimă generație. Cum poate elimina aceste discrepanțe noua strategie farmaceutică a UE?

Noua strategie farmaceutică a UE oferă un cadru esențial pentru a asigura un acces echitabil și o disponibilitate adecvată a medicamentelor în toate statele membre, inclusiv în România. Strategia farmaceutică promovează cercetarea și dezvoltarea în domeniul farmaceutic, sprijinind inovația și crearea de tratamente de ultimă generație. Prin investiții și facilitarea colaborării între industrie, universități și centre de cercetare, UE poate contribui la creșterea disponibilității tratamentelor inovatoare și de înaltă calitate în toate statele membre. Tot această strategie își propune să consolideze capacitățile de producție și distribuție a medicamentelor în Uniunea Europeană. Prin sprijinirea investițiilor în infrastructură farmaceutică și facilitarea accesului la materii prime și tehnologii, se poate îmbunătăți disponibilitatea medicamentelor și se pot reduce dependențele de importuri. Acest lucru ar putea contribui la o aprovizionare mai bună și la scăderea costurilor, reducând astfel discrepanțele în materie de disponibilitate. Foarte important! Documentul sprijină achizițiile comune de medicamente.

Producția de medicamente trebuie adusă înapoi, în Europa

Astfel, nu doar că se va îmbunătăți accesul pacienților la terapiile de ultimă generație, dar se vor obține și prețuri mai bune pentru medicamentele care ajung în țară. La fel de important. România poate deveni, prin intermediul acestei strategii, un jucător important pe piața de producție a medicamentelor. Este important să aducem producția de medicamente înapoi în Europa, să dezvoltăm capacități mari de producție și să răspundem astfel mai rapid și la prețuri accesibile nevoilor pacienților din toate statele membre UE. În calitate de raportor al Programului EU4Health voi continua să monitorizez implementarea strategiei farmaceutice și să susțin măsuri concrete pentru a îmbunătăți accesul la medicamente și tratamente inovatoare în toate statele membre.

În contextul alegerilor europarlamentare de anul viitor, care vor fi prioritățile parlamentarilor europeni la final de mandat și cu ce programe vor veni pentru un nou mandat?

Finalizăm dosarele începute pe care s-a lucrat ani întregi. Sunt inițiative legislative în diverse etape. Toate acestea sunt pe un traseu, dar, indiferent dacă componența Parlamentului European se va schimba, asta nu înseamnă  că ele nu vor fi duse la bun sfârșit.  Există o continuitate normală ca proces pentru că agenda cetățeanului nu se modifică de la moment la moment. Vom duce proiectele la bun sfârșit. Următorul legislativ va adopta ce nu vom reuși noi acum. În funcție de ce priorități va fixa următoarea Comisie, atunci vor putea să apară și proiecte noi.

 

de Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: