Politici de Sanatate

Intervenții toracice, urologice și de medicină generală, prin chirurgie robotică performantă

07 aprilie
16:42 2021
Intervenții toracice, urologice și de medicină generală, prin chirurgie robotică performantă

La nivel mondial, numărul operațiilor efectuate în sistem robotic a înregistrat o creștere uriașă, de la 123.000 intervenții în 2008, la aproximativ 1.243.000 proceduri chirurgicale cu sistemele da Vinci în anul 2020.

„Obiectivul nostru este să oferim pacienților români, la ei acasă, un act chirurgical de cea mai înaltă precizie. La nivel mondial, chirurgia robotică este un standard și mă bucur enorm că începând de luna aceasta avem echipe de medici pregătiți pentru chirurgie robotică toracică, urologică și de medicină generală”, declară dr. Ovidiu Palea, medic primar ATI și Terapia Durerii, cu prilejul prezentării robotului Da Vinci Xi, un sistem chirurgical robotic de ultimă generație, și a echipei medicale care va opera cu acest sistem în cadrul unei clinici private.

Românii au la dispoziție aceeași tehnologie pe care o regăsesc în străinătate, cu medici de top acreditați internațional în chirurgie robotică. În plus, cei care optează pentru o intervenție ȋn țară scutesc cheltuielile de deplasare pre- și post-operatorii și, ȋn același timp, reduc riscul de infectare cu noul coronavirus, aferent călătoriilor. Costul intervențiilor chirurgicale robotice este cu aproape 50% mai accesibil ȋn România decât în străinătate. „Beneficiile sunt fantastice, impactul asupra pacientului este minim, refacerea este rapidă, fără dureri, ceea ce asigură o reintegrare post-operatorie foarte rapidă în viața personală și profesională”, completează dr. Liviu Mugurel Bosînceanu, medic primar chirurgie toracică, singurul doctor român specializat în chirurgie robotică toracică.

Robotul este parte din echipa de chirurgie. „Măiestria chirurgului se transmite robotului, și nu invers. În mâinile unui specialist valoros, robotul este util în realizarea unui act medical performant, altfel este doar un instrument tehnic”, susține conf. dr. Cristian Iulius Surcel, primul medic român specializat în chirurgie robotică urologică din sistemul medical privat românesc. Prin utilizarea acestei noi tehnologii, foarte multe intervenții chirurgicale, care anterior nu puteau fi executate cu rezultate satisfăcătoare, sunt acum ușor realizabile și în România. „Mobilitatea foarte mare a brațelor robotice articulate și vizualizarea extrem de clară, 3D, mărită de 10 ori, permit chirurgului să ajungă în spații anatomice înguste, închise sau greu abordabile prin chirurgia laparoscopică convențională sau chirurgia deschisă”, menționează dr. Victor Diaconu, medic primar chirurgie generală.

„Această nouă tehnologie ne permite atingerea a două deziderate: radicalitatea oncologică și chirurgia funcțională”, adaugă conf. dr. Daniel Alin Cristian, medic primar chirurgie generală.

Bogdan G.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: