
Peste 4.000 de femei din 11 județe din România au fost informate cu privire la importanța depistării precoce prin intermediul rețelei “Împreună pentru sănătatea sânului”, lansat de Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS) în 2010. De asemenea, în primii trei ani de desfășurarea a proiectului 55 de femei au beneficiat gratuit de mamografie, 200 de asistente medicale au primit informații despre serviciile oferite pacientelor cu cancer mamar, și peste 200 de medici de familie au fost instruiţi în efectuarea examinării clinice corecte a sânului, pentru a crește rata depistării precoce a cancerului de sân.
“Rețeaua «Împreună pentru sănătatea sânului» a fost creată pentru a îmbunătăţi situaţia sănătăţii sânului în România şi pentru o cât mai bună mobilizare a resurselor din acest domeniu. Scopul reţelei este de a îmbunătăţi indicatorii cancerului de sân în România prin programe de educaţie şi conştientizare, sprijin pentru supravieţuitoare şi îmbunătăţirea politicilor publice. Cancerul de sân este boala oncologică cu cele mai multe victime în rândul femeilor din România”, susțin reprezentanții SECS.
Unul dintre instrumentele dezvoltate în cadrul proiectului și rețelei de luptă împotriva cancerului de sân „Împreună pentru sănătatea sânului“ îl reprezintă crearea unei platforme online de informare și educare a populației cu privire la importanța prevenției și diagnosticării precoce a cancerului mamar. www.infocancerdesan.ro include și o platformă de e-learning, unde persoanele interesate pot deveni ambasadori ai campaniilor de conștientizare a problematicii cancerului de sân. În acest scop, site-ul oferă cursuri pe diverse teme, precum: metodologia efectuării cartografierii comunităților locale, dezvoltarea abilităţilor de advocacy, management de proiect și formare de facilitatori pentru organizarea şi susţinerea campaniilor de informare și conştientizare. Platforma oferă și un modul informatic util în întocmirea cartografierii locale a situației cancerului de sân
În martie 2010, SECS a inițiat Rețeaua “Împreună pentru sănătatea sânului” prin acordul a 12 membri fondatori. Proiectul cu același nume este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă cu suma de 242.400 CHF. Acesta își propune întărirea capacităţii locale a instituțiilor din 11 județe (Mureș, Constanța, Brașov, Covasna, Harghita, Bistrița, Giurgiu, Călărași, Tulcea, Prahova și municipiul București) de a organiza şi susţine implementarea unor politici publice în domeniul cancerului de sân şi de a clădi comportamente durabile sănătoase cu privire la cancerul de sân în rândul populaţiei. Proiectul este implementat în perioada august 2013 – iulie 2015 de Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală în parteneriat cu Asociația Alternative pentru Performanță (ALPER), Societatea Națională de Cruce Roșie din România – filialele Sector 5 si Tg. Mureș, Centrul Parteneriat pentru Egalitate (București), Asociația Parteneri în Progres (Contanța), Asociația Română de Cancer – Grupul Destine Comune (Tg. Mureș), Asociația Pas Alternativ (Brașov) și Clubul Amazoanelor Bistrițene.
În România cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul populației feminine și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femei. Statisticile arată că la noi în țară sunt înregistrate aproximativ 60.000 de femei cu cancer mamar. În fiecare an sunt diagnosticate 9.000 de persoane, iar alte 3.000 mor din cauza acestei afecțiuni.
Sursa: SECS
Mirabela Viașu