Politici de Sanatate

Institutul Parhon: informare și educare privind patologia indusă de deficitul endemic de iod

05 decembrie
12:54 2020
Institutul Parhon: informare și educare privind patologia indusă de deficitul endemic de iod

Institutul Național de Endocrinologie „C.I.Parhon” invită profesioniștii la conferința organizată ca parte a campaniei de informare și educare privind  patologia indusă de deficitul endemic de iod (screening, diagnostic și tratament precoce al patologiilor.) din cadrul proiectului EndoMIP.

Conferința este destinată exclusiv profesioniștilor din domeniul medical (50 de persoane, din care 15 din regiunea București- Ilfov și 35 din alte regiuni) – medici, asistenți, biochimiști, biologi, chimiști și alți specialițti din domeniu, dar nu numai, care întregesc echipa multidisciplinară necesară diagnosticului, tratamentului și monitorizării pacientului cu afecțiuni endocrinologice. Sunt invitați specialiști din regiunile: București-Ilfov (București), Centru (Județele Covasna, Brașov, Mureș, Alba), Sud-Est (Județele Galați, Brăila), Sud (Județele Prahova, Argeș, Dâmbovița), Sud-Vest (Județele Gorj și Dolj), Nord-Vest (Județul Cluj) și Nord-Est (Județele Iași, Bacpu, Vaslui, Piatra Neamț).

Evenimentul va avea loc în mediul online, în perioada 11 – 13 decembrie 2020, pe platforma Cisco Webex Meetings. Conferința este creditată de către CMR pentru medici și de OBCCSR pentru personalul medical cu studii superioare (biologi, biochimiști, fizicieni etc). Conferința va consta în discuții/ dezbateri, dar și prezentări relevante pentru cele două aspecte considerate probleme prioritare de sănătate, respectiv deficitul de iod insuficient corectat și disfuncțiile tiroidiene, care influențează în mod radical evoluția pozitivă a stării de sănătate la nivel național.

Mai multe informații despre conferință- AICI.

Despre proiect

Tulburările prin deficit de iod insuficient corectate și disfuncțiile tiroidiene sunt priorități de sănătate publică. În prezent, carența de iod este cea mai cunoscută cauză a retardului mintal și a deteriorării funcțiilor cerebrale și singura care poate fi prevenită– determină apariția gușii și deficitul hormonilor vitali pentru creșterea, dezvoltarea și funcționarea întregului organism. La nivel mondial, aproximativ 1,6 miliarde de oameni sunt expuși riscului de a fi afectați de carența de iod din alimentație, din care aproximativ 50 de milioane sunt copii. În fiecare an, aproximativ 100.000 de copii se nasc cu cretinism.

Obiectivul general al proiectului ”EndoMIP – Îmbunătățirea nivelului de competențe al profesioniștilor din sectorul medical în domeniul endocrinologiei pentru prevenirea maladiilor cu impact populațional” este creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general.

Printre obiectivele specifice ale proiectului se regăsesc:

  • Scăderea gradului de incidență a tulburărilor prin deficit endemic de iod insuficient corectate și a disfuncțiilor tiroidiene (ex. gușa endemică, patologia endocrină a copilului, cancere endocrine, etc.) și creșterea performanței în endocrinologie la nivel național prin implementarea unui program integrat de intervenții (formare profesională continuă, schimburi de bune practici naționale și transnaționale, campanii de informare) pentru 960 de specialiști din domeniul medical din România.
  • Reducerea morbidității prin gușă datorată carenței de iod și complicațiilor sale la nivel național, prin formarea, instruirea și informarea unui număr de 960 de specialiști din domeniul medical.
  • Reducerea disparităților în distribuția și, respective, pregătirea furnizorilor de servicii de sănătate între regiunea mai dezvoltată București–Ilfov și regiunile mai puțin dezvoltate, prin organizarea de intervenții integrate pentru specialiștii din domeniul medical la nivel nțional, cu accent pus pe zonele subdezvoltate din România (din care provine 90% din grupul țintă).
  • Creșterea capacității tehnice în domeniul endocrinologiei prin dezvoltarea infrastructurii deținute de Liderul de Parteneriat ca instituție cu rol cheie în domeniul endocrinologiei din România, prin amenajarea unui centru de formare și prin dotarea cu echipamente de ultimă generație (sistem de management integrat), aspect care să ducă, de asemenea, la alinierea Liderului de Parteneriat cu protocoalele internaționale în ceea ce privește tehnologia în domeniul medical și la considerarea acestuia ca fiind un exemplu de bune practici în România și un model cu potențial replicator pentru centrele medicale din țară.
  • Îmbunătățirea gestiunii cazurilor care țin de domeniul endocrinologiei prin organizarea a 60 de serii de curs cu creditare EMC (900 de specialiști) respectiv a 20 de stagii de simulare clinică (100 de specialiști), 14 școli de vară/iarnă (700 de specialiști) și schimburi de experiență transnaționale (125 de specialiști) axate pe domeniul endocrinology, dar dedicate nu doar medicilor endocrinolog, ci și profesioniștilor care constituie echipele multidisciplinare, asistenților medicali și altor categorii de personal care intervin în desfășurarea serviciilor medicale.

Mai multe detalii despre proiect- AICI.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: