Politici de Sanatate

Inovație, multidisciplinaritate și excelență în Medicină

19 octombrie
16:12 2018
Inovație, multidisciplinaritate și excelență în Medicină

Congresul Clubului Regal al Medicilor – ediția a IV-a

Peste 1.000 de medici și asistente medicale, 7 sesiuni în fiecare din cele două zile ale Congresului și 3 cursuri pre-Congres susținute de speakeri din țară și din străinătate (Germania, Olanda, Serbia, Irlanda, Marea Britanie). Așa arată, în cifre, cea de-a IV-a ediție a Congresului Clubului Regal al Medicilor (11 – 13 octombrie 2018). „În situația în care medicina evoluează tot mai rapid și pericolul de a pierde pasul este permanent prezent, aducerea noilor tehnologii în discuție, în toate sesiunile Congresului, a făcut ca punerea la punct să fie nota dominantă a acestor întâlniri”, a declarat conf. univ. dr. Dan Ioan Ulmeanu, președintele Clubului Regal al Medicilor. 

Protezarea genunchiului, soluția pentru o bătrânețe activă

Sesiunea „Concepte curente în artroplastia totală de genunchi”, coordonată de șef lucrări dr. Vlad Predescu, a beneficiat de participarea unor experți atât din România, cât și din străinătate: prof. Michael Hirschmann (Universitatea de Medicină din Basel, șeful Centrului de Chirurgie a genunchiului), prof. Roland Becker (Universitatea de Medicină din Brandenburg, șeful departamentului de protezare a genunchiului și șoldului) și prof. Nanne Kort, lider european în protezarea genunchiului și șoldului în protezarea de zi. „Practic, Nanne Kort a reușit să optimizeze atât de mult această intervenție chirurgicală extrem de complexă încât, în anumite condiții, ea poate fi făcută în cadrul chirurgiei de zi. Progresele înregistrate în îngrijirea perioperatorie a pacientului au făcut ca durata de spitalizare să scadă foarte mult și la noi. În momentul actual, în spitalul Ponderas, putem externa pacienții la patru zile după intervenția chirurgicală”, a explicat dr. Vlad Predescu.

Complicațiile tulburărilor de somn la copii

În România, 1 din 10 copii (9,6%) riscă să dezvolte tulburări de respirație în timpul somnului, forma cea mai severă fiind apneea de somn. Studii efectuate la nivel mondial arată, de exemplu, că amânarea cu câteva minute a orei de culcare în fiecare seară duce, în timp (o săptămână, o lună), la o deprivare importantă a numărului de ore pe care un copil ar trebui să le doarmă, a atras atenția dr. Mihaela Oros în cadrul sesiunii „Abordări multidisciplinare în Pediatrie”.

Complicațiile pe termen lung ale tulburărilor de somn, plâns și hrănire ale bebelușului pot include ADHD, probleme de atenție, de memorie, dar și de atașament în relație, a explicat prof. dr. Dieter Wolke, care a atras atenția că nu există o pregătire a medicilor pediatri, la nivel global, pentru adresarea acestor probleme.

Ecografia neonatală – diagnostic rapid, fără iradiere

Dr. Eoghan Laffan, specialist în radiologie, a prezentat medicilor români avantajele ecografiei neonatale (de plămâni, toracice, de părți moi) la bebeluși. „Ecografia ne permite să investigăm non-invaziv anumite organe, fără a iradia bebelușul. Cu ajutorul ecografiilor pulmonare, am reușit să reducem cu mai mult de 50% radiografiile. Monitorizăm, astfel, clinic și ecografic un copil căruia, în caz contrar, ar trebui să-i facem câte zece radiografii pe zi”, a subliniat dr. Mihaela Scheiner.

Provocări în epilepsie

Speakerii sesiunii „Neuroscience” au prezentat importanța monitorizării EEG în diagnosticul epilepsiei la copii și adulți. „Sunt pacienți în comă, internați la terapie intensivă, care nu au convulsii, deci nu îți dai seama că ar putea fi vorba de o epilepsie. Aceștia trebuie monitorizați EEG cât mai rapid. Dacă ratăm diagnosticul de status epileptic non-convulsiv timp de două zile, rata mortalității este între 48% și 96%”, a explicat dr. Bogdan Florea, medic primar neurolog, Rețeaua Regina Maria.

În ceea ce privește diagnosticarea epilepsiei la copii, dr. Raluca Teleanu, medic primar neurologie pediatrică, Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, explică faptul că un copil epileptic ar trebui să facă, în mod normal, o  electroencefalogramă de zi și obligatoriu una de noapte. Ea a prezentat și beneficiile sistemului ambulator holter EEG, cu care pot fi monitorizați acasă copiii care nu suportă spitalizarea.

Tratamente actuale și centre de excelență în cancerul de sân

Cancerul de sân este pe primul loc în rândul cancerelor la femei, atât în România, cât și în întreaga lume. Depistat la timp, el este vindecabil. „În Ponderas Academic Hospital s-a înființat, de un an, Centrul Integrat de Tratament al Patologiei Mamare, cu o echipă de specialiști cu expertiză în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor mamare”, a declarat doctorul în științe medicale Simona Filip, în cadrul sesiunii „Actualități în obstetrică-ginecologie. Clinica sânului”.

Dermatovenerologul, integratorul echipei medicale în patologia genitală

 Prof. univ. dr. Olga Simionescu a atras atenția medicilor rezidenți care au participat la sesiunea „Patologia genitală la femeie și bărbat din perspectiva dermatovenerologică” că există numeroase provocări în abordarea acestor cazuri. „Pacientul, care și așa este speriat, nu știe unde să se ducă prima oară: la chirurg, medic de familie, ginecolog, urolog, proctolog sau dermatolog. Este o zonă de nișă în care fiecare are rolul lui, însă pe zona genitală, integratorul trebuie să fie obligatoriu dermatovenerologul. Acesta cunoaște foarte bine zona de dermatologie a mucoasei”, a transmis specialistul.

Capsula endoscopică, prezent și viitor

„Capsula endoscopică este o metodă foarte importantă de investigare a sângerărilor de cauză neprecizată în intestinul subțire. Cred că viitorul ne va aduce multe surprize plăcute, deoarece prototipurile care vor ieși în curând vor putea preleva și probe, vor putea fi dirijate de afară, vor putea fi urmărite live”, a explicat doctorul în științe medicale Andrei Haidar în cadrul sesiunii „Actualități în gastroenterologie”. „În domeniul patologiei gastroenterologice, ne apropiem din ce în ce mai mult de țările din Vestul Europei, ca și conduită medicală. Iar asta înseamnă că trebuie să facem față acestei provocări și să fim în pas cu ultimele descoperiri. Ce apare în Vest astăzi, mâine trebuie să avem și noi”, a declarat și conf. univ. dr. Florin Turcu.

Metodele minim invazive evită complicațiile în chirurgie

Dr. Felix Dobrițoiu a atras atenția, în cadrul sesiunii „Abordări multidisciplinbare în chirurgia toracică și neurochirurgie” că există o mare diferență între chirurgia clasică și cea minim invazivă, în toate domeniile chirurgicale. El a prezentat, ca studiu de caz, tratamentul chirurgical minim invaziv al Pectus Carinatum (piept de cocoș) – o dezvoltare excesivă a cartilajului care forțează sternul să iasă înainte.

Primul curs intensiv de Orbitopatia Graves

Sesiunea de oftalmologie a găzduit, sâmbătă, cursul intensiv de Orbitopatia Graves, primul organizat în România pe această temă. „Orbitopatia Graves este o patologie atât de complexă, încât impune colaborarea strânsă între oftalmologi din diverse subspecialități, dar și o foarte puternică legătură cu colegii din alte specialități. Cursul a avut ca scop implementarea în țara noastră a protocolului de diagnostic și tratament EUGOGO – recunoscut la nivel mondial ca unul dintre cele mai eficiente, dar și user-friendly protocoale”, a explicat dr. Cătălina Dumitrescu.

Screening pentru depistarea hepatitei C la medicii de familie

Statisticile la nivel global arată că 90% dintre bolnavii de hepatită nu știu că au boala, iar cei afectați pot transmite virusul în orice moment. „Medicii de familie au un rol extrem de important în a face screening unui procent cât mai mare din populaţia generală. Practic, ar trebui să facă un screening eşalonat tuturor pacienţilor pe care îi au pe liste”, a atras atenția prof. univ. dr. Victoria Aramă, medic primar boli infecțioase, în cadrul cursului „Update în hepatitele cronice”.

Autor: Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: