Politici de Sanatate

Inovația schimbă fața industriei medicale

12 septembrie
15:24 2018
Inovația schimbă fața industriei medicale

Noi provocări
Inovația, noile tehnologii, inteligența artificială (IA) întrerup aproape cu brutalitate mersul oarecum continuu al asistenței medicale, creând oportunități noi și interesante pentru profesioniștii din domeniu, dar și pentru pacienți. Tehnologiile noi transformă fiecare aspect al asistenței medicale – de la bazele mari de date la medicina de precizie – și vor schimba regulile industriei farmaceutice. În plus, tehnologiile medicale noi au un impact enorm asupra vieții pacienților, probabil cel mai însemnat din istoria medicinei.
Numărul mare de inovații în domeniul sănătății înseamnă, printre altele, că vor fi create și locuri de muncă pe care nu ni le puteam imagina acum zece ani, iar locurile de muncă existente vor evolua în moduri și direcții noi.
Un aspect interesant este acela că inovația funcționează în ambele direcții, întrucât companiile din sănătate experimentează noile tehnologii, iar firmele de tehnologie experimentează implicarea în sănătate. Tehnologia modernă oferă posibilitatea de a capta rezultatele raportate de către pacient într-o manieră nouă – în timp real și în mod continuu – spre deosebire de clasicul chestionar pe hârtie. Evoluțiile tehnologice permit acum o mai mare colectare a dovezilor din lumea reală, generând perspective valoroase pentru afacerile din domeniul medical. Parteneriatele din industria farmaceutică sunt construite între companiile farmaceutice și cele din domeniul tehnologiei, perspectivele de business confruntându-se astfel cu multe oportunități de inovare. În acest sens, un adevărat seism care a zguduit din temelii domeniul a fost schimbarea fluxului de informații. Până acum 5-10 ani, clienții erau dependenți de reprezentanții de vânzări și echipele medicale pentru informații despre produsele farmaceutice. Acum, ei sunt capabili să obțină aceste informații direct de pe Internet, inclusiv de la terțe surse cum ar fi webMD, Medscape și populara wikipedia. Provocarea o constituie însă filtrarea informațiilor și găsirea acelora corecte în mijlocul uriașului volum de date și informații inexacte și incomplete disponibile în spațiul virtual. Exploatarea eficientă a datelor care poate filtra și analiza activitatea de cercetare pentru a furniza informații medicale sintetizate este o soluție promițătoare în acest sens. Spre exemplu, sunt sute de studii clinice oncologice care se desfășoară la un moment dat, pe mai multe tipuri de cancer. Un medic abia poate ține pasul cu o mică parte din aceste informații. O interfață bună bazată pe Inteligența Artificială, utilizând parametrii anumitor pacienți, îi poate oferi medicului informații relevante.

Inteligența artificială nu (mai) este SF
Prezența noilor tehnologii, a inovării și a Inteligenței Artificiale în domeniul vast al medicinii, al farmaceuticelor, al sănătății, în general, oferă modalități de a regândi în mod fundamental practica clinică, de a accelera diagnosticarea, de a conduce programe de sprijin pentru pacienți și de a ajuta la descoperirea de medicamente. În doar cinci ani, în Marea Britanie au fost semnate mai mult de 200 de acorduri cu finanțatori cu capital privat pentru a susține financiar cercetarea privind utilizarea IA în domeniul asistenței medicale. Guvernele sunt la fel de interesate – primul ministru al Regatului Unit, Theresa May, a promis să revoluționeze NHS prin implementarea IA și a tehnologiei inteligente în diagnosticarea cancerului mai devreme, estimând salvarea a 20.000 de vieți pe an. Este evident că IA cucerește domeniul sănătății pas cu pas.

Roboții ”asistente” și terapia digitală
Pacienții sunt, la rândul lor, vizați de expansiunea tehnologiilor revoluționare. Iată câteva modalități prin care IA are impact asupra lor.
– recrutarea pentru teste clinice: Aplicații precum Deep 6 AI și Antidote regândesc modul prin care se face recrutarea pentru studii clinice, depășind astfel lipsa de participanți potriviți, ceea ce întârzie cercetarea și accesul consecvent la tratamente valoroase. Aplicația analizează atât datele structurate (cum ar fi codurile de diagnostic recunoscute), cât și datele nestructurate, de la notele medicului la rapoartele de patologie, extrăgând zeci de mii de informații referitoare la simptome, diagnostice și tratamente. Cercetătorii, analiștii și medicii pot utiliza astfel aceste „profilurile multidimensionale” pentru a compara pacienții, grupurile de pacienți, populațiile, potrivirea lor cu protocoalele pentru studiile disponibile.
– roboți de chat pentru triaj: Siri de la Apple și Alexa de la Amazon sunt deja niște „personaje” cunoscute. Asistenți digitali răspund la întrebările puse de pacienți și oferă sfaturi pe loc.
– suport virtual pentru pacienți: Roboții sunt, de asemenea, valorificați sub formă de „asistente medicale virtuale“ în aplicații de mesagerie. Asistenții virtuali sunt adesea prezentați cu nume reale și avatare pentru a face ca experiența IA să pară mai umană și pacientul să nu mai vorbească cu o mașină – un factor crucial în adoptarea unor astfel de tehnologii digitale de sănătate. Aplicațiile viitoare ar putea include monitorizarea stării de sănătate la distanță prin intermediul camerelor web, avertizări de a lua medicamente la o anumită oră sau feedback-ul live al semnelor vitale.
– accelerarea diagnosticului: Utilizarea IA în radiologie a revoluționat lumea medicală. Mașinile instruite de oameni au depășit performanțele oamenilor la citirea scanărilor. Bazându-se pe viziunea computerizată – în care o mașină „simte” imaginea – algoritmii pot să se potrivească modelelor și să semnaleze potențialele probleme mult mai repede decât ar putea spera un profesionist să facă.
– terapia digitală: Un robot chat poate părea un confident rece, „fără suflet”, dar el oferă sprijin prin simpla apăsare a unui buton, e disponibil 24 de ore, 7 zile din 7.
Terapia digitală este abia la început și rolul ei în viitorul medicinii pare a fi uriaș.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: