Politici de Sanatate

Inovația din domeniul radioterapiei și tratamentul personalizat

12 mai
11:52 2017
Inovația din domeniul radioterapiei și tratamentul personalizat

Interviu cu Julia Sheehy – Chan, director regional pentru afaceri guvernamentale la Varian Medical Systems International AG

Julia Sheehy – Chan este director regional pentru afaceri guvernamentale la Varian Medical Systems International AG, responsabil de regiunea Middle East, India și Africa. Julia Sheehy – Chan este, actualmente, vicepreședinte al Comitetului pentru Sănătate al DITTA – Global Diagnostic Imaging, Healthcare IT & Radiation Therapy Trade Association, organizație nonprofit ce reprezintă companiile care activează în domeniul imagisticii, radioterapiei, diagnosticului și serviciilor IT medicale.

Radioterapia constituie o componentă esențială a tratamentului pacienților cu cancer, dar, din păcate, în România infrastructura de radioterapie este mult subdimensionată, bolnavii de cancer având acces limitat la servicii de radioterapie de calitate, la nivelul standardelor europene. Julia Sheehy – Chan, vicepreședinte al DITTA (Asociația Internațională a Producătorilor din domeniul Imagisticii de diagnostic, Radioterapiei și de IT medical), consideră că echipamentele moderne de radioterapie permit accesul pacienților la tratamente personalizate de înaltă calitate, așa cum este prevăzut în ghidurile internaționale.

Numărul cazurilor de cancer este în continuă creștere. Putem face față acestei provocări?

Sistemele de sănătate din toată lumea se confruntă cu provocări complexe date de incidența în creștere a cancerului. Unul dintre motive este faptul că boala este diversă, fiecare pacient este unic. Când auzim cuvântul „cancer” pare simplu, dar, de fapt, sunt o mie de tipuri diferite de boală. Alt motiv care solicită sistemele de sănătate este durata mare necesară tratamentului și nevoia de echipe interdisciplinare, medici de specialități diferite fiind implicați în tratamentul fiecaărui pacient, chiar dacă vorbim de o singură boală. Din păcate, în prezent sistemele de sănătate sunt atât de fragmentate, există segmentarea în departamente, ceea ce presupune că medicii din diferite discipline trebuie să colaboreze foarte bine.

Care sunt principalele probleme cu care se confruntă bolnavii de cancer?

Cred că este foarte dificil pentru pacienți să navigheze prin sistemul de sănătate. De multe ori, se întâmplă ca aceștia să nu fie consultați în deciziile legate de îngrijirea lor și, de aceea, acestea nu sunt foarte bine înțelese de către pacienți. Astfel, din cauza faptului că nu sunt implicați în procesul medical decizional, există riscul să nu beneficieze de tratamentul optim pentru ei. Când ești deja bolnav și iei medicamente, faci chimioterapie sau suferi o intervenție chirurgicală, este dificil de integrat tot ce îți spune medicul în cele câteva minute de consultație.

50–60% dintre pacienții bolnavi de cancer ar trebui să beneficieze de radioterapie, însă echipamentele sunt învechite. Cât de importantă este calitatea aparaturii?

Radioterapia este esențială în tratamentul cancerului. Însă în multe țări, România făcând parte dintre acestea, unele echipamente sunt vechi și uzate moral. De exemplu, sunt spitale în România în care încă funcționează aparate vechi de radioterapie cu cobalt, depășite, comparativ cu aparatele moderne, acceleratoarele liniare. Dacă echipamentele sunt vechi, realizăm, mai degrabă, ceea ce se numește îngrijire paliativă, nu se obțin rezultate curative reale care să ajute pacientul să treacă la nivelul următor de îngrijire. Toți pacienții trebuie să aibă acces la echipamente moderne, dar acestea sunt puține și, astfel, rezultatul tratamentului este influențat dramatic.

Numărul scăzut al centrelor de radioterapie reprezintă un aspect care necesită atenția autorităților, acestea trebuind să se asigure că la nivel local există centre specializate și, de asemenea, că acestea pot fi conectate informatic cu alte centre mai mari de tratament, astfel încât să existe posibilitatea schimbului de experiență și a consultării, în cazul unor cazuri mai dificile. Din fericire pentru România, există o finanțare semnificativă pentru radioterapie, prin proiectul cu Banca Mondială. Cu acești bani, vor fi achiziționate echipamente performante, acceleratoare liniare de ultimă generație. Astfel, nu numai că din ce în ce mai mulți pacienți vor avea acces la tratament, ci vor fi și înlocuite echipamentele vechi cu unele de o calitate ridicată, la nivelul standardelor europene.

Se discută din ce în ce mai des despre asistență medicală bazată pe valoare. Care sunt principiile acestui tip de îngrijire?

Sunt trei principii majore care par foarte simple, dar sunt greu de implementat. Unul dintre ele este îngrijirea centrată pe pacient. Din păcate, sistemele de sănătate nu respectă întotdeauna acest principiu. De cele mai multe ori, este vorba numai despre cantitate: câte CT-uri pot face astăzi? Asistența medicală bazată pe valoare propune schimbarea acestui sistem, unde accentul se pune pe pacient, nu doar pe tratamentele pe care i le aplici.

A doua parte a îngrijirii centrate pe pacient este tratamentul personalizat: nu trebuie să tratăm pe toată lumea în același mod, ci trebuie să ne gândim că fiecare tumoră este diferită, deci fiecare are nevoie de o soluție unică.

Un alt principiu al îngrijirii bazate pe valoare este îngrijirea integrată, care înseamnă să eliminăm această fragmentare a sistemului de sănătate, să avem comunicare și colaborare, și o consistență a calității, respectând standardele internaționale.

Cum pot fi aplicate aceste principii radioterapiei?

Radioterapia este parte a acestei soluții. Există componente diferite și în ceea ce privește sistemul de sănătate, dar și din punctul de vedere al îngrijirii pacientului. Radioterapia este însă cea care permite eliminarea unora dintre aceste diferențe, ea făcând parte din tratamentul personalizat. Înainte de a începe radioterapia, scanezi organismul pentru a vedea tumora și mai apoi stabilești cum o tratezi. Cu ajutorul echipamentelor moderne de radioterapie, poți aplica o cantitate mai mare de radiație zonei dense a tumorii și o cantitate extrem de mică zonelor învecinate, cu organe vitale. În radioterapia modernă, totul este extrem de precis și de aici provine și ideea de tratament personalizat.

Este important de știut că au fost obținute progrese importante în protejarea țesutului sănătos și a organelor aflate la risc. Inovația în domeniul radioterapiei respectă principiile asistenței medicale bazate pe valoare.

Ca vicepreședinte al DITTA, cum vedeți radioterapia la nivel mondial?

Resursa umană este una dintre cele mai mari provocări pe care le avem la nivel mondial. În România sunt profesioniști extrem de talentați, însă una dintre problemele cu care se confruntă autoritățile este numărul mic de medici. De multe ori, din cauza salarizării, cadrele medicale trec în sectorul privat. Din fericire, soluțiile software permit acum unui centru să acceseze expertiza altuia, iar asta ridică nivelul serviciilor medicale.

Noi încercăm să sporim dialogul cu autoritățile astfel încât pacienții din țările care au un proiect finanțat de Banca Mondială să beneficieze de cele mai noi soluții în materie de echipamente și dispozitive medicale.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: