Politici de Sanatate

Industria farma, la raport

21 decembrie
15:38 2017
Industria farma, la raport

ViiV începe studiile clinice cu preparate injectabile pentru prevenirea HIV la femei

Terapia cu medicamente injectabile împotriva virusului HIV de la ViiV Healthcare (compania rezultată din parteneriatul dintre GSK și Pfizer) ar putea oferi femeilor un nou mod de a se proteja și de a nu lua virusul HIV, de exemplu în cazul în care partenerul lor refuză să poarte prezervativul.

Specialistul în această afecțiune a început să recruteze femei active din Africa Subsahariană în studiul HPTN 084, care va examina dacă injecțiile administrate la fiecare două luni pot apăra împotriva răspândirii virusului, precum și administrarea zilnică de Truvada (emtricitabină și tenofovir disoproxil), o terapie de la Gilead cu profilaxie preexpunere (PrEP).

Bayer obține date clinice pentru a susține acordul cu Loxo de 1,5 miliarde de dolari

Bayer a raportat date pozitive despre larotrectinib, unul dintre cele două substanțe pentru cancer autorizate de Loxo Oncology într-o afacere de 1,5 miliarde de dolari luna trecută, la copiii cu o formă anume de cancer. Aceasta este prima parte dintr-un studiu clinic care trebuie raportat pentru larotretinib. Bayer a plătit deja un avans de 400 de milioane pentru cele două substanțe, chiar dacă datele provin dintr-un mic studiu care a inclus 24 de pacienți.

Inhibitorul TRK a atins o rată de răspuns generală de 93% la 17 pacienți evaluabili în cadrul studiului SCOUT, care a implicat copii cu cancer asociat cu fuziunea TRK, un semnal molecular legat de creșterea necontrolată a celulelor, care este evident într-o gamă largă de tumori, inclusiv fibrosarcomul infantil, cancerul tiroidian și diferite sarcoame de țesuturi moi, dar care reprezintă în mod colectiv mai puțin de 1% din toate cazurile de cancer.

Novo Nordisk primește aprobarea FDA pentru rivalul lui Lilly, Trulicity

FDA a aprobat Ozempic GLP-1, de Novo Nordisk, administrat o dată pe săptămână, pentru diabetul de tip 2, creând un conflict de marketing cu rivalul Trulicity al lui Eli Lilly. Ozempic (semaglutid) a fost aprobat ca adjuvant al dietei și exercițiului pentru îmbunătățirea controlului zahărului din sânge la adulții cu diabet zaharat de tip 2, după un vot unanim al unui comitet consultativ al FDA, în octombrie.

EvaluatePharma a prezis că Ozempic ar putea deveni un produs de 2,2 miliarde de dolari până în 2022, în timp ce alți analiști cred că ar putea face mai bine și că va ajunge la 3 miliarde de dolari. Aceasta ar putea reprezenta o mare amenințare concurențială pentru Trulicity, unul dintre cele mai performante produse ale Lilly, vânzările crescând cu 135% până la 1,38 miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului, în principal datorită avantajului său de dozare față de medicamentele GLP-1 zilnice, precum Victoza (liraglutidă).

Joerg Moeller va fi șeful departamentului R&D de la Bayer

Bayer își modernizează structura, combinând toate unitățile de cercetare într-o singură divizie de R&D, care va fi condusă de Joerg Moeller, actualul șef de dezvoltare. Restructurarea înseamnă că Andreas Busch – actualul șef al departamentului de dezvoltare al companiei germane – se pregătește să plece din companie, el având deja o poziție de senior în Shire, unde va prelua funcția de șef al departamentului de R&D și Chief Scientific Officer.

Moeller, care a fost șeful diviziei farmaceutice Bayer din 2014, preia oficial noul rol la 1 ianuarie. El va supraveghea diviziunea consolidată de cercetare și dezvoltare care a adunat programele Bayer din domeniile: cardiologie, ginecologie, oftalmologie și hematologie, precum și oncologie, care a fost ridicată ca prioritate pentru companie atunci când a creat o unitate strategică de afaceri orientată spre cancer, la începutul acestui an.

Mylan primește OK-ul din partea FDA pentru primul biosimilar pentru Herceptin

Mylan a devenit prima companie farmaceutică care a câștigat aprobarea americană pentru un biosimilar al anticorpului anticancer de la Roche, Herceptin. Biosimilarul – dezvoltat de Mylan și Biocon, numit Ogivri (trastuzumab-dkst) – a fost aprobat de FDA pentru cancerul de stomac și cancerul de sân HER2-pozitiv sau metastazat, cu aceleași indicații ca Herceptin, care au adus vânzări de aproape 7 miliarde de dolari anul trecut, din care 2,5 miliarde de dolari de pe piața americană.

În timp, Mylan păstrează tăcerea cu privire la planurile sale de comercializare, unii analiști au sugerat că vor începe să curgă veniturile din vânzarea acestui tratament începând cu anul 2019 – anul în care expiră brevetul american al Roche privind Herceptin.

FDA aprobă schimbarea etichetei pentru medicamentul pentru inimă Repatha, de la Amgen

Autoritățile americane au aprobat Repatha de la Amgen ca primul inhibitor al PCSK9 pentru a preveni atacurile de inimă, accidente vasculare cerebrale și revascularizările coronariene la adulții cu boli cardiovasculare. Autoritatea de reglementare a extins utilizarea medicamentului pe baza datelor de la studiul FDF-271664, care a arătat că Repatha (evolocumab) a redus riscul de atac de cord cu 27%, riscul de accident vascular cerebral cu 21% și riscul de boală coronariană cu 22%.

„În ciuda tratamentului cu cea mai bună terapie curentă, mulți pacienți sunt încă la risc ridicat pentru evenimente cardiovasculare. Medicii au acum o nouă opțiune de tratament, aprobată de FDA, pentru a preveni evenimente cardiovasculare prin reducerea drastică a colesterolului LDL cu Repatha”, a declarat Sean Harper, vicepreședinte executiv al departamentului R&D la Amgen.

Sanofi încheie dezvoltarea vaccinului pentru Clostridium difficile

Sanofi a pus punct vaccinului experimental împotriva Clostridium difficile, după ce o analiză intermediară a unui studiu în stadiu târziu a concluzionat că este puțin probabil ca țintele-cheie să fie îndeplinite. Studiul de fază III Cdiffense este conceput pentru a testa eficacitatea și siguranța unui vaccin toxoid candidat într-o subpopulație cu risc de infecție cu Clostridium difficile.

Sanofi a declarat, pe baza analizei Comisiei Independente de Monitorizare a Datelor (IDMC), că a decis să întrerupă dezvoltarea clinică a vaccinului și că se va concentra pe șase proiecte importante în curs de dezvoltare, privind alte vaccinuri.

Medicamentul de la Merck și cel de la Pfizer, Bavencio PD-L1, fuzionează în studiul de fază III

Fiind deja pe piața imuno-oncologică, Merck KGaA și inhibitorul PD-L1, Bavencio, de la Pfizer, au înregistrat un eșec în ceea ce privește studiul clinic în cancerul de stomac.

Bavencio (avelumab) nu a reușit să îmbunătățească supraviețuirea globală în comparație cu chimioterapia standard, atunci când a fost administrat ca tratament terț pentru pacienții cu cancer gastric avansat în studiul JAVELIN Gastric 300.

Medicamentul este deja aprobat ca tratament pentru cancerul cu celule Merkel și ca terapie de a doua linie pentru cancerul vezicii urinare (carcinom urothelial metastatic), dar Pfizer și Merck speră să adauge un flux constant de noi indicații pentru un produs care este văzut la fel de important pentru perspectivele de creștere ale ambelor companii.

Heparina inhalată prezintă potențial în boala pulmonară

Veterană în subțierea sângelui, heparina se pare că este utilă și persoanelor cu probleme la plămâni. Într-un studiu făcut în Marea Britanie, s-a arătat că heparina a ajutat la îmbunătățirea respirației atunci când a fost inhalată de pacienți cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

BPOC – un termen-umbrelă folosit pentru a descrie pierderea progresivă a funcției pulmonare și limitarea fluxului de aer din cauza condițiilor care includ emfizemul și bronșiolita – este diagnosticată în prezent în Regatul Unit la fiecare cinci minute, dar nu există niciun remediu sau tratament pentru stoparea agravării simptomelor.

Noua cercetare condusă de Universitatea din Portsmouth a arătat că heparina nebulizată a făcut o îmbunătățire semnificativă din punct de vedere clinic (mai mult de 10%) în funcția pulmonară, măsurată prin cantitatea de aer expirată forțat prin plămâni, într-o secundă după ce a fost absorbită cel mai adânc posibil.

de Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: