Politici de Sanatate

Industria farma blamează decizia CE de a reduce bugetul pentru cercetare

11 iunie
10:22 2015
Industria farma blamează decizia CE de a reduce bugetul pentru cercetare

Decizia Comisiei Europene (CE) de a reduce fondurile alocate cercetării științifice, implementată acum câteva săptămâni, este „total greșită”, susțin într-o declarație comună reprezentanții celor mai mari trei asociații europene farmaceutice – EFPIA, EGA și EuropaBio. Potrivit producătorilor de medicamente originale, generice și medicamente biologice, măsura adoptată de Comisia Europeană este total diferită de abordarea Statelor Unite ale Americii, care au crescut finanțarea centrelor naționale de cercetare medicală cu 10 miliarde de dolari, pentru următorii cinci ani.

Comisia Europeană retrage din fondurile alocate programului său de cercetare și inovare, Orizont 2020, pentru a finanța noul plan european care stimulează crearea și creșterea de locuri de muncă – Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI). Concret, 2,2 miliarde de euro vor fi retrase din bugetul programului de cercetare, măsură care în opinia grupurilor farmaceutice, amenință să submineze competitivitatea științifică la nivelul Uniunii Europe.

Programul EFSI, stabilit printr-un parteneriat public-privat, a fost lansat la inițiativa președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu scopul de revitaliza economia europeană prin alocarea unei finanțări în valoare de 315 miliarde de euro. Astfel, la finalul anului trecut,  Juncker și-a anunțat intenția de a devia 2,7 miliarde de euro din bugetul alocat finanțării, care include și o reducere de 221 milioane de euro din bugetul Consiliului European pentru Cercetare (European Research Council – ERC), declarând că sumele reprezintă „doar 3,5%” din totalul fondurilor alocate programului Orizont 2020 (74 miliarde de euro). Între timp, suma anunțată a suferit mici modificări, în mare parte datorită opoziției ferme a Consiliului European pentru Cercetare față de propunerile din Parlamentul European. Cu toate acestea, tăierea fondurilor rămâne o preocupare majoră, în opinia reprezentanților industriei farmaceutice.

„Înțelegem dorința Comisiei de a asigura viabilitatea financiară a EFSI pentru a creștere investițiile private și publice în întreaga UE. Cu toate acestea, acest lucru ar trebui să nu fie realizat printr-o reducere greșită a bugetului alocat cercetării științifice și, implicit, proiectelor științifice din Europa”, au precizat în declarația comună reprezentanții EFPIA, EGA și EuropaBio.

Sursa: www.pmlive.com

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: