Politici de Sanatate

Incidența cancerului de sân va crește la 10.000 de cazuri noi anual

02 noiembrie
12:11 2018
Incidența cancerului de sân va crește la 10.000 de cazuri noi anual

Incidența cancerului mamar este în creștere în România și se estimează că, în anii următori, va ajunge la același nivel ca în țările din Europa Occidentală, numărul de cazuri noi pe an depășind 10.000. Din păcate, în România, rata mortalității crește în același ritm alarmant, au atras atenția participanții la conferința ”Metamorfoza tratamentului cancerului mamar“.

Cea de-a VI-a ediție a evenimentului organizat de Societatea Română de Chirurgie a Sânului şi Oncologie, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, a fost dedicată modului în care s-a dezvoltat diagnosticul și tratamentul cancerului mamar în România și în lume.

“Chirurgia cancerului mamar a devenit mult mai nuanțată și individualizată, iar renunțarea la mastectomie e un lucru care s-a întâmplat peste tot în lume, chiar dacă în ritmuri diferite. În România însă, din cauza contextului socio-economic, diagnosticului de multe ori tardiv, mentalității pacienților, medicilor și populației în general, mastectomia este încă privită ca singura soluție sigură de vindecare a bolii și, din păcate, multe paciente nu beneficiază de reconstrucție mamară, chiar dacă există un program național în această direcție. Deși în România avem acum mai multe cazuri de reconstrucție mamară imediată decât în anii anteriori, suntem foarte departe de procentele de reconstrucție post mastectomie efectuate la nivel mondial; dacă în lume 60 – 80 % dintre pacientele care au mastectomie beneficiază de reconstrucție, în țara noastră procentul este în jur de 5%”, a precizat prof. dr. Alexandru Blidaru, președintele Societății Române de Chirurgie a Sânului și Oncologie.

Loredana Batariga, 41 de ani, a depistat o tumoră agresivă la sân acum 4 ani și jumătate, pe când era însărcinată în luna a patra. “Sincer, ca orice pacient aflat în postura asta, mi-a trecut prin cap că până aici mi-a fost dat să trăiesc și am suferit îngrozitor.  Mi-au trecut tot felul de gânduri prin cap, dar era ceva normal, eram într-o stare de șoc. Am consultat câțiva doctori de specialitate oncologică și toți îmi recomandau să nasc prematur cu riscurile de rigoare, ca să mă salvez pe mine, sfat care nu mi se potrivea deloc, mai ales că acasă mai aveam o fetiță de 10 ani cu handicap grav, diagnostic cu autism”, a povestit Loredana. Ea a primti ajutorul unui alt medic care a ajutat-o să ducă sarcina până la capăt, iar imediat după naștere a început investigațiile necesare și ședințele de chimioterapie. A urmat intervenția chirurgicală în timpul căreia i-a fost extirpat sânul, apoi, în timpul aceleiași intervenții a făcut și reconstrucție mamară. De la operația Loredanei au trecut mai bine de 4 ani, iar femeia se simte foarte bine.

“Chirurgia cancerului mamar s-a modificat în ultimii ani. În primul rând pentru că așteptările pacientelor au crescut, ele nu mai vor doar să se vindece, vor să își păstreze sânii atunci când este posibil, vor ca aceștia să aibă o formă naturală și vor să își păstreze calitatea vieții. De aceea, în prezent, combinăm tehnici chirurgicale oncologice și plastice pentru a obține rezultate estetice mai bune, se numește Chirurgie Oncoplastică”, a declarat dr. Benjamin Sarfati, Chirurgie Plastică și Reconstructivă, Centrul European Gustave Roussy, Paris, Franța.

Silvia Lungu a fost un pacient conștiincios, care și-a făcut controale regulate la un an, întrucât avea antecedente în familie, mama ei murind de cancer la sân. Cu toate acestea, tumora a apărut la distanță de 6 luni de la controlul precedent, când totul era în regulă. “Culmea este că am făcut testul pentru a vedea dacă era o formă genetică sau nu, având în vedere că mama murise de această afecțiune. Nu aveam însă gena. A fost un cancer care a apărut pur și simplu, în 6 luni tumora crescuse la 4 cm. Sunt câteva lucruri care mi s-au părut importante în această experiență. Să te înconjori de oameni care să nu te perceapă ca pe un bolnav și să vorbească continuu numai despre asta. Și, foarte important, să ai încredere în medicul tău și în echipa dumnealui. Altfel, este foarte greu să faci față acestei provocări”, a mărturisit Silvia.

“Tratamentul cancerulului mamar a devenit din ce în ce mai specializat, fiind în strânsă legătură cu schimbările permanente din ghidurile terapeutice internaționale. Informațiile pe care le furnizează medicul anatomopatolog sunt de o importanță capitală în decizia terapeutică. Anatomopatologul este parte esențială a echipei multidisciplinare care tratează pacienta, diagnosticul și stadializarea tumorii fiind doar o primă etapă a rolului acestuia în echipă”, a afirmat prof. dr. Isabel Alvarado – Cabrero, profesor Anatomie Patologică, șef Departament Patologie, Spitalul de Oncologie Mexico City, Mexic.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: