Politici de Sanatate

Imunizarea antigripală intră într-o nouă eră. România, în primul val de țări care adoptă inovația

16 octombrie
15:24 2017
Imunizarea antigripală intră într-o nouă eră. România, în primul val de țări care adoptă inovația

Interviu cu Pascal Robin, General Manager Sanofi Pasteur România și Moldova

Aș dori să începem discuția cu câteva detalii referitoare la angajamentul Sanofi Pasteur, divizia de vaccinuri a Sanofi, pentru sănătatea publică – performanță și evoluție.

Moștenirea Sanofi Pasteur datează de mai bine de un secol și este strâns legată de primele descoperiri ale lui Louis Pasteur, care au pus bazele dezvoltării de vaccinuri. Am dus mai departe această moștenire consolidându-ne activitatea cărămidă cu cărămidă, propunându-ne permanent să fim deschizători de drumuri în ceea ce privește dezvoltarea de vaccinuri. Fie că lucrăm pe cont propriu, fie în colaborare cu partenerii noștri, căutăm mereu noi abordări pentru a combate bolile infecțioase în fiecare etapă a vieții.

Astăzi producem peste un miliard de doze de vaccinuri în fiecare an, în fabricile noastre de pe toate continentele, cu ajutorul unei echipe formate din 15.000 de angajați dedicați sănătății publice. Astfel, sprijinim imunizarea a peste 500 de milioane de oameni din întreaga lume.

Sanofi Pasteur este cel mai mare producător mondial de vaccinuri antigripale sezoniere, cu 200 de milioane de doze furnizate în 2016. Suntem un lider mondial în industria farmaceutică, propunând o gamă largă de vaccinuri: vaccinuri combinate pentru nou-născuti, adolescenți și adulți, pentru a susține prioritățile naționale de imunizare, vaccinuri pentru călători și țări cu risc endemic. Avem un rol-cheie în inițiative de asistență medicală globală, cum ar fi eradicarea poliomielitei alături de Organizația Mondială a Sănătății și introducerea primului vaccin împotriva febrei Dengue.

Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă un producător de vaccinuri, în momentul de față?

Fabricarea vaccinurilor presupune un drum lung și complex, deoarece sunt necesare până la 36 de luni pentru a produce, ambala și livra vaccinurile către cei care au nevoie de ele. Procesul de fabricare a vaccinurilor include testarea fiecărui lot în fiecare etapă de producție, precum și retestarea loturilor de către diferitele autorități din lume, în vederea asigurării controlului calității. Aproximativ 70% din timpul de fabricare a vaccinurilor este dedicat controlului calității. Orice eveniment imprevizibil poate duce la întârzieri în eliberarea vaccinurilor și, implicit, la deficiențe în furnizarea acestora către comunitățile care au nevoie de ele.

O altă provocare majoră este să răspundem tuturor nevoilor de vaccinuri la nivel mondial. Cererea globală privind soluțiile de vaccinare este în creștere, cu izbucniri endemice dificil de prevăzut, cu schimbări în politicile locale de vaccinare. Dacă ținem cont și de înăsprirea periodică a cerințelor de reglementare și de îmbunătățirile aduse procesului de ambalare (serializare), puteți ghici cu ușurință că anticiparea nevoilor de vaccinare devine o știință în toată puterea cuvântului.

Odată produse, distribuția vaccinurilor reprezintă o altă provocare, deoarece acestea trebuie transportate și depozitate la rece, între 2 și 8 grade C, până în momentul administrării la pacienți.

În pofida tuturor acestor provocări, ne respectăm angajamentul de a furniza vaccinuri de înaltă calitate. În ultimii ani am îmbunătățit infrastructura, am actualizat procesele și am investit în pregătirea angajaților din întreaga lume  astfel încât să ne valorificăm la maximum capacitățile de producție – toate acestea, pentru a putea face față cererii globale, tot mai mare, pentru vaccinurile noastre. Credem că fiecare persoană trebuie să aibă acces la vaccinurile existente, indiferent de țară sau regiune.

Cum arată viitorul Sanofi Pasteur? La ce ar trebui să ne așteptăm în următorii ani în ceea ce privește investițiile și inovația?

Inovația este, fără doar și poate, esențială pentru îmbunătățirea sănătății oamenilor din întreaga lume. Investim în fiecare zi peste un milion de euro în cercetare și dezvoltare.

Investițiile și eforturile noastre merg în două direcții principale – optimizarea portofoliului actual de vaccinuri (îmbunătățirea formulelor sau dezvoltarea de combinații noi) și dezvoltarea de noi vaccinuri împotriva unor boli infecțioase, pentru care nu există vaccinuri.

În prezent, avem 16 vaccinuri în dezvoltare sau pentru care am depus dosarele de aprobare, adresate nevoilor specifice diferitelor segmente de populație.

Care este situația în România? Ce ne puteți spune despre ratele de acoperire a vaccinării?

Societățile medicale și autoritățile din domeniul sănătății au dezvoltat cu succes condițiile necesare pentru introducerea de vaccinuri inovatoare în țară și pentru ca populația României să poată beneficia de un program de vaccinare modern.

Conform unui raport al Institutului Național de Sănătate Publică din aprilie 2017, rata-țintă de acoperire vaccinală este atinsă pentru copiii sub 18 luni, cu 95% imunizați în 2016 cu vaccinurile principale recomandate (HEP B 3, DTP 4, IPV 4, Hib 4 și MMR 1). Acesta este rezultatul eforturilor intense și permanente de educare, menite să mențină nivelul corect de conștientizare și informare cu privire la beneficiile vaccinării și să asigure sprijinul și acceptul părinților în actul de vaccinare.

Din păcate, acoperirea vaccinală scade odată cu vârsta – o consecință a percepției greșite a actului de vaccinare dincolo de primul an al vieții. Nu trebuie uitat că imunizarea nu este doar pentru copii! Fie că este vorba de un student, de un adult sau de o persoană în vârstă, toți adulții au nevoie de imunizare pentru a menține sănătatea lor și a familiilor lor.

Care este angajamentul Sanofi Pasteur față de piața plină de provocări a României? 

Avem o istorie de peste 27 de ani în România. În această perioadă, ne-am valorificat experiența și moștenirea dobândite la nivel global. Am devenit un partener de încredere pentru sistemul de sănătate din România, oferind vaccinuri de înaltă calitate atât pentru programul național de imunizare, cât și pentru piața privată. Prin portofoliul nostru diversificat de vaccinuri inovatoare, acoperim principalele probleme de sănătate publică: imunizare pediatrică, vaccinare antigripală sezonieră, vaccinare pentru călători și zonele endemice.

Sezonul gripal va începe în curând. Care sunt planurile Sanofi Pasteur?

Suntem cel mai mare producator de vaccinuri antigripale , asigurand aproximativ 40% din dozele distribuite la nivel mondial în 2016.

În ceea ce privește gripa, permiteți-mi să vă mărturisesc mai întâi o preocupare personală, care mi-a atras atenția în prima săptămână petrecută în România și pe care o împărtășesc cu mai mulți  specialiști din domeniu: percepția greșită a impactului bolii și creșterea dezinteresului pentru vaccinarea anuală antigripală. Însă gripa nu este o boală minoră, este o povară reală pentru societate!

Sanofi Pasteur și-a asumat angajamentul de a crește în continuare gradul de conștientizare cu privire la impactul și povara gripei și de a-și îmbunătăți portofoliul cu cea mai extinsă protecție pentru populație.

Având în vedere evoluția epidemiologiei gripale sezoniere și recomandările OMS, lansăm pentru acest sezon și pentru următoarele un nou vaccin antigripal cu patru tulpini. România se află în primul val de 24 de țări cu acces timpuriu la această soluție inovatoare, care asigură o protecție antigripală extinsă a populației cu vârsta peste 3 ani.

Potrivit unei estimări pentru un deceniu, în 27 de țări UE, utilizarea vaccinurilor gripale tetravalente în locul celor trivalente ar putea avea ca rezultat o reducere cu până la 1,6 milioane de cazuri de gripă, 37.300 de cazuri de spitalizare asociată gripei și 14.800 de decese asociate gripei.

În concluzie, o protecție extinsă prin imunizarea antigripală ar putea deveni noul standard de prevenție, în beneficiul oamenilor și al sănătății publice.

Care sunt direcțiile strategice ale Sanofi Pasteur România pentru următoarea perioadă?

Ne propunem să contribuim în continuare la sănătatea românilor prin asigurarea accesului la soluții inovatoare de vaccinare împotriva diferitelor boli infecțioase, cu accent pe:

  • Vaccinarea pediatrică, prin continuarea eforturilor noastre de sprijinire a programului național de imunizare.
  •  Vaccinarea antigripală, prin asigurarea unei protecții extinse nu doar în rândul populațiilor cu risc ridicat, ci și în rândul populației generale (copii, adolescenți, adulți).
  • Soluții de vaccinare pentru călătorii.

de Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: