Politici de Sanatate

„Împreună învingem cancerul”, suport pentru lupta cu afecțiunile oncologice

31 martie
11:31 2022
„Împreună învingem cancerul”, suport pentru lupta cu afecțiunile oncologice

România are o fereastră de oportunitate unică pentru următorii ani în oncologie, din perspectiva accesului la surse adiționale de finanțare. Toți actorii din sistemul de Sănătate, fie că sunt entități publice sau private, trebuie să colaboreze pentru a găsi cele mai bune soluții pentru îmbunătățirea managementului afecțiunilor oncologice și hemato-oncologice din România.

Proiectul „Împreună învingem cancerul”, derulat, în perioada decembrie 2021- martie 2022, de Asociația Producătorilor Internaționali de Medicamente din România (ARPIM) împreună cu revista Politici de Sănătate, și-a propus colectarea, analiza și stabilirea priorităților unor opinii avizate de la profesioniștii care lucrează în domeniul combaterii cancerului, într-o manieră comprehensivă, și concretizarea acestora într-un document sintetic de suport pentru implementarea și monitorizarea Planului Național de Combatere a Cancerului.

Domeniile orizontale analizate au fost: prevenția primară, prevenția secundară (screeningul și depistarea precoce), diagnosticul cancerului, tratamentul, monitorizarea, servicii de suport și reinserție socială, îngrijirile paliative și traseul pacientului oncologic.

Domeniile transversale analizate au fost: guvernanța serviciilor de sănătate pentru cancer, organizarea și finanțarea serviciilor de sănătate, infrastructura (resurse materiale, tehnologii de diagnostic și tratament), resurse umane implicate în furnizarea serviciilor de sănătate pentru cancer, sistemul informațional aferent serviciilor, coordonarea îngrijirilor pentru cancer (inclusiv echipe multidisciplinare, tumor boards), asigurarea și controlul calității/ standardizarea serviciilor de sănătate pentru cancer, cercetarea în cadrul serviciilor de sănătate pentru cancer.

„Documentul de recomandări realizat în cadrul proiectului «Împreună învingem cancerul» și lansat în luna ianuarie 2022 a fost structurat pe baza celor patru piloni esențiali ai Planului European de Combatere a Cancerului (prevenție, depistare timpurie, diagnostic și tratament, îmbunătățirea calității vieții pentru pacienți și supraviețuitori) și a fost pus la dispoziția autorităților pentru a fi un suport în procesul de finalizare a documentelor ce vor sta la baza luptei contra cancerului. Proiectul a avut susținerea experților în oncologie, hematologie și arii conexe, la nivel național”, a declarat dr. Adrian Pană, expert sănătate publică și management, coordonatorul tehnic al proiectului „Împreună învingem cancerul”.

Expert Group:

  • Coordonator: Prof. dr. Corina Silvia Pop, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București
  • Expert tehnic: Dr. Adrian Pană

Membri:

  • Prof. dr. Florentina Furtunescu – expert sănătate publică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București, președinte Comisia de sănătate publică și management, Ministerul Sănătății
  • Prof. dr. Gabriel Kacso – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca
  • Prof. dr. Lucian Miron – șef Clinica Oncologie Medicală, Institutul Regional de Oncologie Iași
  • Prof. dr. Florin Mihălțan – președinte Școala Societății Române de Pneumologie
  • Prof. dr. Ovidiu Pop – Facultatea de Medicină și Farmacie, Universitatea Oradea
  • Prof. dr. Alina Tănase – președinte Comisia de Terapii Celulare, Ministerul Sănătății
  • Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu – președinte Secțiune cancer pulmonar, Societatea Română de Pneumologie
  • Conf. dr. Horia Bumbea – președinte Comisia de hematologie, Ministerul Sănătății
  • Conf. dr. Degi Laszlo Csaba – director Societatea Internațională de Psiho-Oncologie (IPOS), director European Cancer Organisation (ECCO)
  • Conf. dr. Daniela Moșoiu – președinte Comisia de paliație, Ministerul Sănătății
  • Conf. dr. Șerban Negru – vicepreședinte Comisia de oncologie, Ministerul Sănătății, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Timișoara
  • Conf. dr. Michael Schenker – președinte Comisia de oncologie, Ministerul Sănătății, director medical Centrul de Oncologie Sf. Nectarie Craiova
  • Conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu – șef secție Oncologie medicală 1, Institutul Oncologic „Prof. đr. Alexandru Trestioreanu”, București, președinte Comitet Director Societatea Națională de Oncologie Medicală din România (SNOMR)
  • Dr. Răzvan Curcă – Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia
  • Dr. Sorina Rodica Pop – membru Comisia de paliație Ministerul Sănătății și reprezentant al Grupului de oncologie și îngrijiri paliative SNMF

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: