Interviu cu prof. dr. Csaba Degi, președinte European Cancer Organisation (ECO)
Cu puțin înaintea alegerilor pentru Parlamentul European de anul viitor, Organizația Europeană de Cancer a dezvăluit un nou manifest, intitulat „Este timpul să accelerăm: împreună împotriva cancerului”. Recomandările reprezintă o abordare cuprinzătoare pentru îmbunătățirea prevenirii, tratamentului și îngrijirii cancerului în Europa, cu accent pe inovație, egalitate și cooperare sporită între statele membre ale UE, pentru perioada 2024-2030, explică prof. dr. Csaba Degi.
Care sunt recomandările manifestului european?
Manifestul „Este timpul să accelerăm: împreună împotriva cancerului” al Organizației Europene de Cancer (ECO) conține o serie de recomandări pentru viitorul politicilor europene privind cancerul în perioada 2024-2030, inclusiv:
- Îndeplinirea Planului european de combatere a cancerului și a Misiunii UE de cercetare în domeniul cancerului: ECO subliniază necesitatea de a îndeplini în totalitate promisiunea și potențialul Planului european de combatere a cancerului și ale Misiunii UE de cercetare în domeniul cancerului până în 2024 și dincolo de această dată. Acest lucru presupune reînnoirea și întărirea angajamentelor politice și ale părților interesate.
- Prevenirea cancerului: manifestul solicită accelerarea eforturilor pentru realizarea unei generații fără tutun în Europa până în 2040, inclusiv majorarea vârstei minime pentru vânzarea produselor din tutun la 21 de ani și introducerea de reglementări mai stricte privind produsele din tutun și cele pentru vaping. De asemenea, propune implementarea etichetelor de avertizare obligatorii pe băuturile alcoolice și îmbunătățirea monitorizării și cercetării poluării aerului pentru a reduce riscul de cancer.
- Vaccinarea HPV și HBV: manifestul evidențiază necesitatea îmbunătățirii ratelor de vaccinare pentru HPV și HBV în Europa. Acesta atrage atenția asupra discrepanțelor în acoperirea vaccinală și solicită o implementare mai bună a programelor de vaccinare, inclusiv vaccinarea neutră din punctul de vedere al genului pentru HPV și eforturi pentru creșterea acoperirii vaccinale HBV.
- Detectarea timpurie a cancerului: ECO susține politici care îmbunătățesc detectarea timpurie a cancerului, inclusiv un acces mai bun la programele de screening, creșterea conștientizării semnelor și simptomelor timpurii și valorificarea tehnologiilor precum inteligența artificială și biopsia lichidă pentru detectarea timpurie.
- Îngrijirea de calitate în cancer: manifestul subliniază importanța îngrijirii de calitate în cancer, pledând pentru acces egal la îngrijire accesibilă și optimă, luarea deciziilor informate privind tratamentul și îngrijirea de la echipe multidisciplinare specializate. De asemenea, evidențiază rolul Rețelei UE de centre comprehensive sau integrate de cancer în îmbunătățirea îngrijirii cancerului în Europa.
- Sănătatea digitală în îngrijirea cancerului: ECO solicită valorificarea tehnologiilor de sănătate digitală, cum ar fi big data, inteligența artificială, telemedicina și gestionarea digitală a medicației, pentru a îmbunătăți îngrijirea cancerului. De asemenea, subliniază necesitatea unei reglementări și infrastructuri adecvate pentru a susține inițiativele de sănătate digitală, cum ar fi Spațiul European al Datelor de Sănătate.
- Abordarea inegalităților în cancer: manifestul evidențiază inegalitățile semnificative în îngrijirea cancerului din Europa, bazate pe statut socio-economic, vârstă, educație și alți determinanți sociali. ECO sugerează utilizarea unor instrumente precum European Cancer Pulse și Registrul european al inegalităților în cancer, pentru a înțelege și a aborda mai bine aceste disparități.
Cum pot fi aceste recomandări puse în practică de către statele membre?
Pentru a pune în practică recomandările din Manifestul „Time to Accelerate” al Organizației Europene de Cancer (ECO), statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să adopte și să implementeze politici și măsuri specifice în domeniul combaterii cancerului. Iată câteva modalități prin care aceste recomandări ar putea fi puse în practică:
- Planificare și implementare a politicilor pe cancer: statele membre ar trebui să-și revizuiască și să-și actualizeze planurile naționale de combatere a cancerului pentru a se alinia cu obiectivele și recomandările manifestului „Time to Accelerate”. Acest lucru ar implica angajarea și consultarea părților interesate, precum și alocarea resurselor necesare pentru implementarea eficientă a politicilor.
- Reglementări și legislație pe cancer: Pentru a sprijini prevenirea cancerului, statele membre ar putea adopta reglementări mai stricte privind produsele din tutun și vaping, inclusiv majorarea vârstei minime pentru vânzarea acestora. De asemenea, ar putea introduce etichete de avertizare obligatorii pe băuturile alcoolice și să îmbunătățească monitorizarea și cercetarea poluării aerului. Implementarea acestor reglementări ar necesita colaborare între autoritățile guvernamentale, organizațiile non-guvernamentale și industrie.
- Program de vaccinare anticancer: pentru a îmbunătăți ratele de vaccinare pentru HPV și HBV, statele membre ar trebui să-și revizuiască și să-și adapteze programele de vaccinare, să ofere acces egal la vaccinuri și să promoveze conștientizarea și educația în rândul populației.
- Investiții în tehnologie și infrastructură contra cancer: pentru a sprijini detectarea timpurie a cancerului și sănătatea digitală în îngrijirea cancerului, statele membre ar trebui să investească în tehnologii precum inteligența artificială, telemedicină și infrastructură digitală. Acest lucru ar necesita colaborare între sectorul public și privat, precum și investiții semnificative în cercetare și dezvoltare.
- Abordarea inegalităților în cancer: pentru a aborda inegalitățile în îngrijirea cancerului, statele membre ar trebui să utilizeze instrumente precum European Cancer Pulse și Registrul european al inegalităților în cancer, pentru a colecta date și a dezvolta strategii specifice pentru a reduce disparitățile.
Prin implementarea acestor măsuri și colaborarea între statele membre, ECO și alte părți interesate, este posibil să se realizeze progrese semnificative în îmbunătățirea prevenirii, tratamentului și îngrijirii cancerului în Europa.
Lupta împotriva cancerului se confruntă cu numeroase inegalități între diferitele state membre UE. Care sunt constatările și recomandările Cancer Pulse în această privință?
Constatările ECO Cancer Pulse cu privire la inegalitățile din lupta împotriva cancerului în UE cuprind mai multe aspecte. Există diferențe mari între țările UE în ceea ce privește intervențiile de prevenire a cancerului, depistare precoce, diagnostic și tratament. De exemplu, rata de screening pentru cancerul de sân variază de la sub 10% în România la peste 80% în Finlanda. Accesul la medicamente inovatoare împotriva cancerului este inegal. Numărul de terapii țintite disponibile pentru pacienți variază foarte mult între țări. Supraviețuirea pentru majoritatea tipurilor de cancer este mai mică în Europa Centrală și de Est, comparativ cu Europa de Vest și de Nord.
În ceea ce privește recomandările, este nevoie de eforturi coordonate la nivel european pentru a reduce decalajele dintre țări prin adoptarea și finanțarea unor programe naționale de control al cancerului. Trebuie îmbunătățit accesul echitabil al pacienților din toate statele membre la screening, diagnostic precoce și tratamente inovative. Este nevoie de mai multe investiții în sistemele de sănătate, infrastructură și resurse umane din statele membre rămase în urmă, pentru a putea oferi îngrijire de calitate pentru pacienții cu cancer.
Care vor fi prioritățile dvs. în calitate de președinte al European Cancer Organisation?
Principalele mele priorități în calitate de președinte al European Cancer Organisation între 2023-2024 vor fi:
- Asigurarea unor îngrijiri oncologice comprehensive, care să includă nu doar tratamentul medical, ci și suportul psiho-social, consilierea și reabilitarea. Este esențial să avem o abordare integrată, care să vizeze atât trupul, cât și mintea pacienților.
- Susținerea supraviețuitorilor de cancer, prin politici publice dedicate, care să le adreseze nevoile specifice și să le faciliteze reintegrarea socială și profesională. Instituirea unei zile europene a supraviețuitorilor de cancer poate fi un pas important în această direcție.
- Colaborarea mai strânsă între organizațiile și factorii de decizie din domeniul oncologiei la nivel global, pentru a împărtăși cele mai bune practici și a găsi soluții comune la provocările legate de prevenție, diagnostic precoce, tratament și îngrijire.
- Continuarea eforturilor de cercetare privind calitatea vieții supraviețuitorilor de cancer, efectele pe termen lung ale tratamentelor și modalitățile optime de reintegrare socială după învingerea bolii.
Care sunt concluziile European Cancer Summit, care a avut loc recent?
Supraviețuirea după cancer nu înseamnă doar tratament medical de succes. Este nevoie și de sprijin psiho-social, reabilitare, consiliere și integrare în viața profesională pentru pacienții care au învins cancerul. Pacienții care au supraviețuit cancerului se confruntă adesea cu efecte secundare pe termen lung ale tratamentului – de la oboseală cronică, dureri și probleme cognitive, până la probleme financiare. Este nevoie de mai mult sprijin pentru aceștia. Planurile de supraviețuire după cancer ar trebui personalizate pentru fiecare pacient, luând în considerare nu doar boala în sine, ci și circumstanțele sociale și profesionale ale fiecăruia. Este nevoie de mai multe cercetări cu privire la supraviețuitorii după cancer – de la calitatea vieții la reintegrare socio-profesională și efecte pe termen lung ale tratamentelor. Prevenția, depistarea precoce și accesul egal la tratamente de calitate rămân esențiale în lupta împotriva cancerului. Este nevoie în continuare de programe și politici publice în aceste domenii oncologice.
de Valentina Grigore