Politici de Sanatate

Importanța testării pentru hepatita C

29 noiembrie
10:24 2018
Importanța testării pentru hepatita C

Testările specifice destinate  grupurilor cele mai expuse riscului de infecții reprezintă un element esențial al oricărei strategii de eliminare a hepatitelor virale și a HIV în țările din Uniunea Europeană și Spațiul Economic European (UE / SEE).  Pentru a marca săptămâna europeană de testare, până pe 30 noiembrie 2018, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor publică noile ghiduri privind testarea  hepatitelor virale și HIV care oferă informații bazate pe cele mai recente dovezi științifice. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor pledează pentru un efort concertat în vederea extinderii strategiilor și programelor de testare integrate pentru hepatita B (HBV), hepatita C (HCV) și HIV, în scopul reducerii numărului mare de persoane care sunt în prezent infectate, dar nediagnosticate.

 Astfel de strategii sau programe de testare integrate ar trebui să aplice cele șase principii de bază de testare cu respectarea nevoilor individuale ale celor testați:

  • testarea ar trebui să fie accesibilă, voluntară, confidențială și condiționată de consimțământul informat
  • informațiile corespunzătoare ar trebui să fie disponibile înainte și după testare
  • legătura cu sistemul medical reprezintă o parte esențială a unui program eficient de testare
  • normalizarea testării HBV, HCV și HIV în toate mediile de asistență medicală
  • persoanele care efectuează testarea HIV, HBV și/sau HCV ar trebui să beneficieze de formare și educație corespunzătoare
  • o strategie națională eficientă de testare, inclusiv o monitorizare și evaluare cadru, este esențială în răspunsul la infecția cu HBV, HCV și HIV.
  • Diagnosticul precoce și contactul cu sistemul medical de îngrijire aduc beneficii majore pentru sănătatea publică și cea individuală. Tratamentul eficient pentru HIV și hepatite virale elimină sau suprimă în mod semnificativ virușii, ceea ce înseamnă că cei aflați în tratament întrerup lanțurile de transmisie existente, prevenind infecțiile viitoare. Cu toate acestea, prea mulți oameni care trăiesc cu HIV sau cu hepatită cronică B ori C din UE/SEE nu știu că sunt infectați și, prin urmare, nu primesc tratament.

Anglia : se caută pacienți cu hepatită C pentru tratament

Bazele de date ale NHS Anglia vor fi folosite în scopul identificării celor 55.000 de persoane care au fost testate pozitiv cu hepatita C în perioada 1996-2017, pentru a le încuraja să se prezinte pentru tratament.

Pacienții identificați de Public Health England (PHE) vor primi scrisori prin care li se explică faptul că infecția este acum vindecabilă, în speranța că mulți vor răspunde pozitiv acestei inițiative. Medicii de familie vor fi instruiți înainte ca scrisorile să fie expediate, astfel încât să poată răspunde la orice întrebare/solicitare din partea pacienților.

Politica proactivă anunțată de PHE și NHS Anglia marchează o schimbare completă a abordării, mai ales având în vedere că atunci când antiviralele cu acțiune directă pentru hepatita C au fost lansate și s-au dovedit a fi rentabile, primul instinct al NHS a fost de a controla costurile prin raționalizarea numărului de persoane tratate.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: