Politici de Sanatate

Implant de reglare a debitului cardiac, realizat în premieră națională la IBCvT Târgu Mureș

16 ianuarie
11:41 2015
Implant de reglare a debitului cardiac, realizat în premieră națională la IBCvT Târgu Mureș

Primul implant de reglare a debitului cardiac din România a fost realizat de specialiștii din cadrul Institutului pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IBCvT) Târgu Mureș. Echipa medicală a fost condusă de șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a IBCvT Târgu Mureș, dr. Horațiu Suciu, sub supravegherea a doi specialiști străni: dr. Bojan Biocina din Croația și dr. Peter Branecky din Germania.

Intervenția a constat în implantarea pe cord a unui dispozitiv intrapericardic de asistare a circulației sangvine. Concret, dispozitivul a fost introdus în interiorul ventriculului stâng și are rolul de a absoarbi tot sângele din ventricul, punând în repaus mușchiul inimii care nu face față acestei sarcini. Beneficiarul a fost un bărbat în vârstă de 44 de ani din Suceava, care era pe lista de transplant de un an și jumătate și a cărui stare de sănătate se agravase.

“Singura soluție era implantarea acestui dispozitiv să ajute activitatea cardiacă. Această primă implantare trebuie urmată de un program de tratament al insuficienței cardiace. Din informațiile pe care le am și din demersurile pe care le-am făcut, atât la nivelul Ministerul Sănătății, domnul ministru Bănicioiu, cât și președintele CNAS, am fost asigurat că vom fi sprijiniți, clinicile care derulează program de transplant cardiac”, a declarat dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a IBCvT Târgu Mureș.

Prin realizarea acestei intervenții în premieră națională, România se aliniază unor standarde internaționale în tratamentul modern al insuficienței cardiace.

“Clinica noastră anunța încă din decembrie că este pregătită pentru a face un pas înainte, și asta am făcut astăzi, în tratamentul modern al insuficienței cardiace. Există o mare nevoie în țară de tratament al acestei afecțiuni, insuficiența cardiacă care afectează o mare parte din populație și este una dintre principalele cauze de morbiditate și mortalitate, în România și nu numai. Acest tratament modern vine ca o soluție complementară față de transplantul cardiac, care este un tratament modern al insuficienței cardiace dar există și impedimente, cum ar fi lipsa donorilor, valabil în toate țările din Europa, precum și o categorie de pacienți care nu încadrează în această indicație de transplant cardiac. Este un procedeu complementar, vine în ajutorul acestor pacienți, fie de a aștepta în siguranță transplantarea cordului, care nu poate fi prevăzut întotdeauna și poate să fie și o alternativă la transplant pentru o anumită categorie de pacienți”, a explicat dr. Suciu.

Unul dintre medicii străini, care au asistat intervenția de la IBCvT Târgu Mureș, dr. Bojan Biocina din Croația a declarat că procedura medicală este deosebit de importantă din două motive: “În primul rând deoarece prin acest procedeu se salvează viețile acelor persoane care nu ajung să obțină un transplant și, așa cum am aflat, acum din acest punct de vedere în România există o problemă. Noi în Croația avem o rată de transplant de 10-11 la un milion de locuitori și este una dintre cele mai ridicate din lume, mai mult decât atât, anual implantăm aproximativ șapte astfel de dispozitive la un milion de locuitori. La nivel global acest procedeu reprezintă un standard de îngrijire și este o reală alternativă la transplant. Rezultatele clinice după implantarea acestui dispozitiv sunt similare cu cele de după realizarea unui transplant. Este evident că niciodată nu vor exista suficiente inimi pentru a acoperi nevoia de transplant. Eu felicit România pentru că a intrat în clubul țărilor care realizează astfel de intervenții și cred că acest program se va dezvolta și că va acoperi nevoile pacienților care suferă de insuficiență cardiacă”.

Implantul de reglare a debitului cardiac a fost introdus în Germania în perioada 2007 – 2008, iar în Croația, în anul 2008.

Dispozitivul medical costă 90.000 de euro, iar în România ar fi nevoie, anual, de implantarea a cel puțin 10-20 de astfel de aparate, susțin specialiștii.

Sursa: Agerpres

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: