Politici de Sanatate

Îmbunătățirea politicii și a rezultatelor pentru persoanele cu boli cardiovasculare în Europa

01 octombrie
10:55 2021
Îmbunătățirea politicii și a rezultatelor pentru persoanele cu boli cardiovasculare în Europa

O noua rețea din cadrul EFPIA se alătură luptei împotriva atacurilor de cord, accidentelor vascular-cerebrale și a altor boli cardiovasculare în Europa. Obiectivul este de a sensibiliza populația cu privire la povara pe care o reprezintă bolile cardiovasculare asupra societății, de a solicita un plan european pentru a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, de a consilia factorii de decizie politică și de a mobiliza investițiile în prevenire, depistare precoce și tratament.

Angajată să abordeze problema bolilor cardiovasculare, principala cauză de mortalitate în Europa, Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA) a inițiat o rețea pentru bolile cardiovasculare care va colabora cu părțile interesate de pe întreg continentul pentru a îmbunătăți politicile și rezultatele pentru pacienți. Această rețea cuprinde șase membri fondatori – Amgen, Bayer, Bristol-Myers Squibb, Novartis, Novo Nordisk și Sanofi. „Viziunea noastră comună este aceea de a colabora cu toate părțile interesate relevante pentru a aborda BCV ca fiind cea mai importantă cauză de deces, recunoscând că peste 60 de milioane de persoane trăiesc cu BCV în Europa, cauzând 47% din totalul deceselor la femei și 39% la bărbați”, a declarat Christian Thonke, președintele rețelei BCV nou înființate în cadrul EFPIA.

În contextul pandemiei de COVID-19, „trebuie să înțelegem că ne confruntăm cu o <<urgență de boală acută-cronică>>”, a adăugay Thonke. Pacienții cu boli cardiovasculare sunt loviți din două părți. În primul rând, aceștia fac parte din grupurile cele mai vulnerabile la infecțiile cu SARS-CoV-2. În al doilea rând, mulți pacienți s-au confruntat cu întârzieri în ceea ce privește îngrijirea și tratamentul în timpul fazelor de izolare ale pandemiei, ceea ce le-a agravat, în consecință, starea.

„Dorim să dăm viață acestei viziuni în parteneriat cu sistemele de sănătate, îmbunătățind furnizarea de îngrijiri și asigurând un acces rapid și egal la tratamentele inovatoare pentru rezultate mai bune pentru pacienți”, a declarat  Manuela Machado, copreședinte al Rețelei BCV.

Un domeniu de interes al Rețelei pentru boli cardiovasculare va fi crearea de dovezi care să conducă la propuneri de politici mai bune și soluții inovatoare, sprijinind pacienții cu boli cardiovasculare, îngrijitorii acestora, precum și profesioniștii din domeniul sănătății. Acest lucru se va realiza prin colaborări cu toate părțile interesate relevante din domeniul bolilor cardiovasculare. În acest sens, EFPIA a decis să constituie Alianța Europeană pentru Sănătatea Cardiovasculară (EACH) pentru a stimula acțiunile politice și sensibilizarea, împreună cu alte 15 organizații partenere.

„În timp ce ne apropiem de partenerii noștri pentru a stabili noi forme de colaborare, ne propunem să îmbunătățim prevenirea, depistarea, accesul la tratament și reabilitarea, permițând, în cele din urmă, o mai bună calitate a vieții pacienților”, spune Machado. Este foarte important ca societățile științifice, factorii de decizie politică, profesioniștii din domeniul sănătății, grupurile de pacienți și industria să se unească și să își unească eforturile pentru a reduce cifrele alarmante ale bolilor cardiovasculare.

Prin urmare, rețeaua BCV se face ecoul apelului la acțiune al Alianței europene pentru sănătate CV și se angajează:

-să se concentreze asupra prevenirii, depistării precoce, accesului la tratament și reabilitării, cu scopul de a permite o calitate mai bună a vieții pentru pacienții cu boli cardiovasculare.

-constituirea de dovezi pentru a sprijini propunerile de politici și recomandarea de soluții inovatoare pentru factorii de decizie politică și sistemele de sănătate, cum ar fi parteneriatele public-private în domeniul inovării pentru boli cardiovasculare.

-să colaboreze cu sistemele de asistență medicală pentru a obține soluții mai eficiente de asistență medicală în vederea abordării prevenirii primare și secundare a bolilor cardiovasculare în Europa.

-să promoveze accesul egal și adoptarea rapidă a medicamentelor inovatoare, în conformitate cu cele mai avansate cunoștințe științifice și expertiză în tratamentul bolilor cardiovasculare.

-să sensibilizeze populația cu privire la povara pe care o reprezintă bolile cardiovasculare pentru societate.

-să solicite un plan UE privind BCV pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare reprezintă un grup de afecțiuni care afectează inima sau vasele de sânge – acestea includ în mod special atacurile de cord și accidentele vascular-cerebrale, precum și aritmiile și bolile cardiace congenitale. Bolile cardiovasculare sunt strâns legate de alte boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile renale, dar și de demența vasculară, care este adesea cauzată de bolile cardiace și accidentele vasculare cerebrale. BCV reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. În 2019, se estimează că 17,9 milioane de persoane au murit din cauza bolilor cardiovasculare, ceea ce reprezintă 32% din totalul deceselor la nivel mondial. Dintre aceste decese, 85% au fost din cauza atacului de cord și accidentului vascular-cerebral. BCV este, de asemenea, principala cauză de deces în regiunea europeană, reprezentând 47% din totalul deceselor la femei și 39% la bărbați. În UE, bolile cardiovasculare reprezintă 36% din totalul deceselor și au un impact asupra vieții a aproximativ 60 de milioane de persoane care trăiesc cu afecțiuni cardiovasculare. BCV nu se limitează la persoanele în vârstă, ci afectează puternic persoanele de toate vârstele. Aproximativ 20% din toate decesele premature (înainte de vârsta de 65 de ani) din UE sunt cauzate de BCV.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: