Politici de Sanatate

ICD-11: Atlasul bolilor sau cartografia modului în care trăim și murim

25 iunie
18:02 2018
ICD-11: Atlasul bolilor sau cartografia modului în care trăim și murim

Sunt puține momentele  veritabile care redau bunăstarea unei țări așa cum o fac statisticile din domeniul sănătății. În timp ce indicatorii economici generali, cum ar fi produsul intern brut, pot înclina impresiile prosperității individuale, datele privind boala și moartea dezvăluie direcția în care un popor se îndreaptă cu adevărat. Clasificarea Internațională Statistică a Bolilor și problemelor legate de sănătate (ICD) este piatra de temelie pentru statisticile de sănătate.  ICD face harta condiției umane de la naștere până la moarte: orice rană sau boală întâlnim în viață – și orice cauză din care am putea muri, totul este codificat!  Mai mult,  ICD captează, de asemenea, factorii care influențează sănătatea sau cauzele externe ale mortalității și morbidității, oferind o privire holistică asupra fiecărui aspect al vieții care poate afecta sănătatea.  Aceste statistici de sănătate constituie baza oricărei decizii luate astăzi în domeniul sănătății – înțelegerea a de ce oamenii se îmbolnăvesc și ceea ce îi ucide, decizia de a programa serviciile de sănătate, de a aloca asistența medicală cheltuielile și investițiile în cercetare și dezvoltare.  Codurile ICD pot avea o importanță financiară enormă, deoarece acestea sunt folosite pentru a determina unde se investesc  cel mai bine resursele. Între timp, în țări precum SUA, codurile ICD constituie fundamentul facturării asigurărilor de sănătate fiind legate astfel de finanțările din domeniul sănătății.

În mod crucial, într-o lume de 7,4 miliarde de oameni care vorbesc aproape 7000 de limbi, ICD oferă un vocabular comun pentru înregistrarea, raportarea și monitorizarea problemelor de sănătate. Cu cincizeci de ani în urmă, ar fi fost puțin probabil ca o boală precum schizofrenia să fie diagnosticată similar în Japonia, Kenya și Brazilia. Acum, însă, dacă un medic dintr-o altă țară nu poate citi dosarul medical al unei persoane, acesta va ști ce înseamnă codul ICD. Standardizarea este cheia care deblochează analiza globală a datelor privind sănătatea.

Pe 18 iunie 2018, la 18 ani de la lansarea ICD-10, OMS a lansat  versiunea ICD-11 pentru a permite statelor membre să planifice implementarea sa. Acest lucru anticipează prezentarea ICD-11 Adunării Mondiale a Sănătății în 2019.  În primul rând, a fost actualizat pentru secolul 21 și reflectă progresele critice în domeniul științei și medicinei. În al doilea rând, acesta poate fi acum bine integrat în aplicațiile electronice de sănătate și sistemele informatice. Această versiune nouă este pe deplin electronică, mult mai ușor de implementat, ceea ce va duce la mai puține greșeli, va permite înregistrarea mai multor detalii, toate acestea făcând instrumentul mult mai accesibil.

Datele captate prin codurile ICD sunt de o importanță imensă pentru țări. Acestea permit cartografierea tendințelor bolii și a cauzelor de deces în întreaga lume, care sunt indicatori cheie atât pentru sănătatea unei populații, cât și pentru determinanții sociali care au legătură strânsă cu sănătatea, cum ar fi educația, nutriția și infrastructura publică – pe scurt, o imagine a vulnerabilităților unei țări.

Datele privind mortalitatea din Observatorul Global de Sănătate arată că bolile cardiace ischemice și accidentul vascular cerebral sunt cei mai buni doi ”criminali” din întreaga lume, împreună însumând 15 milioane de decese în 2015. În Africa, infecțiile respiratorii inferioare și HIV / SIDA provoacă cele mai multe decese, în timp ce violența se află în primele zece cauze de deces în Regiunea Americii și în regiunea Mediteranei de Est. Datele au o importanță enormă în direcționarea energiei și resurselor în sănătatea globală. Totodată, datele ne arată și o imagine a ceea ce se întâmplă în lume.

Bogdan Guță

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: